6 ártatlan hazugság, amelyek segíthetnek megkapni az állást

szerző: Jobline
2016 január 14.

Szinte mindenki kozmetikázza a tényeket az állásinterjún, azaz füllent, de nem mindegy, hogy mi a ferdítés tárgya. Pár dolgot illetően még kifejezetten ajánlatos is szépíteni a valóságon.

Általános szabály, hogy tilos hazudni az állásinterjún, de Peter Harris, a Workopolis állásportál főszerkesztője szerint ez nem reális elvárás.

Harris úgy gondolja, bizonyos dolgokat illetően érdemes hazudni, de természetesen nem a tapasztalatokkal és a készségekkel kapcsolatban, hiszen semmi értelme olyan állást vállalni, ahol nem tudnánk rendesen elvégezni a feladatokat. A tanulmányokat és a korábbi munkahelyeket illetően sem szabad eltérni a valóságtól, mert ezeket nagyon könnyű ellenőrizni. Akkor mégis mivel kapcsolatban hazudjunk, illetve, elegánsabban fogalmazva, szépítsük a helyzetet? Harris 6 dolgot javasol.

1. Csak ennél a három cégnél dolgoztam eddig
Történnek balesetek, például rövid ideig dolgoztál valahol, aztán valamiért – a te hibádból, leépítés vagy a főnök elvetemültsége okán – kirúgtak. Ezt nem muszáj beleírni az önéletrajzba, és az állásinterjún sem szükséges megemlíteni. Elegendő a releváns állásokat felsorolni, és ha rákérdeznek, két munka között mit csinálták, nyugodtan azt mondhatod, hogy átmenetileg kisegítettél eladóként a sógorod üzletében vagy bejártad hátizsákkal a Pireneusi-félszigetet. Persze nem árt, ha olyan dolgot említesz a hiátus megindoklására, ami valóban megtörtént, hátha érdeklődnek a részletek iránt.

2. Mindenkit imádtam a csapatban
Olyan még a mesében sincs, hogy mindenki mindenkit szeret, hát még egy munkahelyen, mégis ezt érdemes mondani csillogó szemmel az állásinterjún, különben problémás személyiségnek tűnhetsz. Nem is biztos, hogy a HR-es elhiszi neked, de értékelni fogja az igyekezetet, hogy szeretnél minél pozitívabbnak mutatkozni.

3. Kedvenc időtöltésem a sport és az önkéntes munka
Sok lány akkor tud leginkább kikapcsolódni, ha enyhén becsípve karaokézik a barátnőivel, a fiúk meg szeretnek közösen meccset nézni a sörözőben, ezt azonban nem kell megemlíteni az állásinterjún. Harris azt tanácsolja, hogy a jelentkező nézzen körül a céges honlapon, és ha azt látja, hogy a válallat futóversenyeket szervez a dolgozóinak, illetve önkéntes munka keretében tartós élelmiszert gyűjtenek a rászorulóknak, akkor valami hasonló legyen a kedvenc időtöltés. Itt sem árt persze, ha a füllentésnek van némi valóságalapja.


 

4. A főnökömtől rengeteget tanulhattam, hálás vagyok érte
Sokan pont a rossz főnök miatt váltanak, de szigorúan tilos az előző munkáltatót rossz fényben feltüntetni. Az előző főnököt csak dicsérni szabad, ráadásul a „sokat tanulhattam tőle” megfogalmazás még csak nem is teljesen füllentés, hiszen mondjuk azt a tapasztalatot szerezhetted általa, miért nem szabad egy csapatot dilettáns módon vezetni és miért nem jó, ha valaki tiszteletlenül bánik az emberekkel.

5. Azért szeretném otthagyni a mostani munkahelyemet, mert ez az új lehetőség hatalmas előrelépés számomra
Általában azért hagyjuk ott a munkahelyünket, mert nem jó ott dolgozni, probléma van a kollégákkal és a fizetéssel vagy napi két és fél órát kell bumlizni a város egyik végéből a másikba. Mégsem szabad panaszkodni, hanem azt kell ecsetelni, hogy úgy érezted, ha ennél a cégnél kapnál állást, szédítő távlatok nyílnának előtted, ezért mindent megteszel, hogy sikerrel járj. Készülj fel arra, hogy elmagyarázd, mik ezek a szédítő távlatok és hogyan képzeled el a cégnél a karrieredet.

6. A legnagyobb gyengeségem...
Néha elfelejtesz dolgokat, és vérig sértődsz, ha negatív visszajelzést kapsz? Ezt semmiképpen ne áruld el az állásinterjún, és azt se mondd, hogy nincs semmi gyengeséged, mert ilyen ember nem létezik. Az sem jó válasz, ha pozitív dolgot említesz gyengeségként, például hogy maximalista vagy, ami másoknak néha kényelmetlenséget okoz. Harris szerint olyan reális problémát érdemes említeni, ami nincs közvetlen összefüggésben a munkával, hozzátéve, hogy dolgozol rajta. Mondjuk ha azt mondod, hogy kudarc esetén nagyon frusztrált leszel, és futnod kell nyolc kilométert, hogy túltedd magad rajta, az elég jó színben tüntet fel, mert teljesen emberi dologról van szó, és látszik, hogy igyekszel tenni valamit ellene.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen