Nem is sejted, édesanyád milyen nagy hatással van arra, sikeres leszel-e az életben

szerző: Jobline
2016 május 04.

A döntéseid, a hozzáállásod arról tanúskodnak, milyen viszonyt alakítottatok ki egymással.

Anya csak egy van, és nagyon nem mindegy, hogy milyen. Némelyik körbefonja szeretetével gyermekét, és egyengeti útját, a másik fajta rátelepszik és letöri a szárnyait. Az anya szerepe elsőrendű fontosságú értelmi-érzelmi fejlődésünkben, ezért sokkal nagyobb hatással van életünk alakulására, mint gondolnánk.

Gondold végig, milyen sikereket értél el eddig és milyen a munkához való viszonyod. Aztán tekintsd át az alábbi öt pontot, és gondolkodj tovább:

Édesanyád hogyan viszonyult a karrierjéhez? Karrierorientált volt? Egy ponton feladta a karrierjét, vagy nem is volt neki, mert rögtön főállású anya lett? Eleve az anyaság volt a karriercélja?
Ezek a kérdések arra próbálnak rátapintani, édesanyád a saját karrierje és az anyasághoz való viszonya révén önkéntelenül is milyen mintákat adott át számodra. Tekints vissza, és eddigi pályafutásodat próbáld édesanyád karrierútjának optikáján keresztül szemlélni.

Milyen üzeneteket kaptál tőle a sikerrel kapcsolatban? Amikor nevelkedtél, mit mondott édesanyád a sikerről? Ezek az üzenetek az erősségeidre voltak szabva, vagy inkább az ő nézeteit és félelmeit tükrözték?
Könnyen meglehet, hogy a sikerről kialakított nézeteid egy az egyben az édesanyád szemléletét tükrözik, amennyiben erőteljes hatással volt rád neveltetésed során. Gondold végig, hogyan alakult az élete, milyen fontos döntéseket hozott. Milyen szemléletmódot vettél át tőle önkéntelenül?

 

 

Mennyire volt teljesítményorientált? Mindenáron az eredményeket hajszolta? Akkor volt elégedett, ha sikerült elérned valamit, és kevésbé érdekelte, mik a te valódi belső értékeid? Esetleg éppen ellenkezőleg? A teljesítményhez való hozzáállásod az édesanyád attitűdjében gyökerezik, tehát gondold át, az övé milyen volt és hasonlítsd össze a tiéddel. Lehet, hogy meglepődsz, milyen sok a hasonlóság.

Hogyan támogatott? Feltételekhez kötötte, vagy feltétel nélkül melletted állt? Tőled merőben idegen szerepet kellett játszanod ahhoz, hogy elfogadjon és támogasson? Vagy természetes volt, hogy mindig önmagad lehetsz?
Gondold át, jelenleg hogyan fogadsz el és támogatsz másokat. Hasonlít az édesanyád viselkedéséhez? Az, hogy téged miként fogadtak el és támogattak, a lelki alkatod lényegéhez tartozik, és ennek felfedezése megrendítő élmény lehet.

A biztonság kérdése. Ez nagyon komoly tényező, aminek John Bowlby angol pszichológus kötődéselmélete az alapja. Szerinte a kötődés emberi lények közötti tartós kapcsolat. Az édesanyádhoz való kötődésedet az határozza meg, mennyire érezte biztosnak a helyét a világban. Ha magabiztos volt és nem félt semmitől, te is úgy érzed, hogy megvan a magad helye a világban és nem aggódsz édesanyád miatt. Ám ha bizonytalan volt és félt az ismeretlen fenyegetésektől, hajlamos lehetett arra, hogy túlzott gondoskodással vegyen körül, vagy több törődést és figyelmet követelt, hogy jobban érezhesse magát.
Ez az összefüggés azért fontos, mert a biztonsághoz való viszonyod közvetlen hatással van arra, hogy képes vagy-e kockázatod vállalni, mersz-e kilépni a komfortzónádból, ami a siker záloga. Mindezt alaposan gondold át, és közelebb juthatsz annak megértéséhez, mennyire vagy kockázatvállaló.

Általában nem vagyunk tisztában saját lélektani felépítésünkkel, míg egy pszichoterapeuta vagy egy coach fel nem nyitja a szemünket. Amikor a karrierünkről van szó, lelki motivációink és öntudatlan döntéseink összefüggéseinek ismerete fenomenális változásokat eredményezhet.

Csak akkor válhatsz azzá, aki lenni szeretnél, ha tudod, kicsoda vagy valójában.       

 

Laura Garnett cikke nyomán.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!  

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen