Nehezen éred el céljaid? Pedig sokkal rugalmasabb vagy, mint hitted!

szerző: Jobline
2017 január 31.

Oszlassuk el azokat a tévhiteket, amelyek gátolnak a sikerben!


A komfortzónánkból való kilépés mindenki számára félelmetes, ami természetes jelenség. Mindannyiunk hasonlóképp érez ilyenkor, ezért megpróbáljuk elkerülni ezeket a fajta szituációkat. Valakinek az idegenekkel való kapcsolódás, mások számára a nyilvános szereplés számít idegen, stresszes helyzetnek.

Azonban sokkal rugalmasabbak vagyunk, mint ahogy gondolnánk. Félünk asszertívnek lenni, nyilvánosság előtt beszélni, kapcsolatobat építeni, ám amikor megtesszük a lépést, felfedezhetjük azokat a rejtett, belső tartalékokat, amelyek segítenek átvészelni, vagy megfelelően kezelni a helyzetet.

Általában a következő 4 módon becsüljük alá magunkat:

Igenis tudsz alkalmazkodni
Egész életünkben ahhoz szoktunk, hogy az adott környezethez igazítsuk a viselkedésünket. Gondoljunk csak a szélesebb körű ismeretségünkre, akikkel gyakran lépünk kapcsolatba. Ugyanúgy beszélünk a főnökünkhöz, mint a kollégáinkhoz? Ugyanúgy viselkedünk hivatalos helyzetekben, mint a barátainkkal? A válasz természetesen: nem. Ha emlékeztetjük magunkat erre a tényre, a magunkba vetett bizalom növekedni fog az ismeretlen helyzetekben.

Bátrabbak vagy, mint gondolnád
Vegyük sorra azokat a dolgokat az életünkben, amelyek nagyon komoly kihívás jelentettek a számunkra. Néhányunknak ilyen volt például az egyetem első éve, amikor először kellett egyedül élnünk, vagy meg kelle mondanunk a párunknak, hogy együtt már nem megy tovább. Nem kell eget rengető, vakmerőséget igénylő dolgokra gondolnunk; mindenkinek voltak olyan helyzetek az életében, amelyek nagy szintű bátorságot igényeltek, és mindig szembenéztünk velük, még ha nem is tartoztak a komfortzónánkhoz.

 

 


A helyzet, amitől rettegünk, általában nem is olyan rossz, mint amilyennek tűnik
A félelem a tiszta gondolkodás útjában áll. A dolgok legrosszabb kimenetelétől tartunk, például, hogy megalázzuk magunkat a színpadon egy nyilvános beszéd során, vagy az a személy, akinek negatív visszajelzést adunk, örökre megutál minket. Persze mindig van egy kis esély arra, hogy tényleg a legrosszabb történjen meg, de a valóság sokkal árnyaltabb ennél. Az emberek általában sokkot kapnak vagy dühbe gurulnak, ha negatív híreket hallanak, de ha mindezt együttérzéssel és érzékenységgel közvetítik felénk, akkor megbocsátunk a hírvivőnek. Lehet, idegesek vagyunk attól például, ha nagy tömeg előtt kell beszélnünk, de tanulmányok szerint az idegesség egy bizonyos szintig segít a hatásos teljesítmény elérésében (a pszichológusok ezt hívják pozizív pszichikus tenziónak). Megeshet, hogy valami rosszat mondunk, és zavarba jövünk a hallgatóságunk előtt, ám sokkal valószínűbb az a végeredmény, hogy jól szerepelünk, ha felkészültünk rá.

Sokkal több erőforrásunk van, mint gondolnánk
Amikor igazán kemény helyzettel állunk szembe, gyakran sebezhetőnek érezzük magunkat, a helyzetünket pedig egyenesen reménytelennek. De sosem vagyunk egyedül. Gyakran elég nagy erőforrás áll a rendelkezésünkre – mentorokhoz, kollégákhoz, barátokhoz fordulhatunk útmutatásért vagy együttérzésért, és mindig akad egy-két jó ötlet, hogyan tudnánk könnyebben kezelhetővé tenni a helyzetet.

Azokban az esetekben, amikor kilépünk a komfortzónánkból, gyengének és erőtlennek érezhetjük magunkat. De ha ki tudnánk használni azokat a képességeket, amelyek már most is bennünk vannak, sokkal nagyobb bizalommal lépnék át az ismeretlenbe. Ne becsüljük alá, mennyire rugalmasak, bátrak vagyunk már most is. Adjunk magunknak egy esélyt, és valószínű meglepően jól teljesítünk.

A Harvard Business Review cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen