9 alapvető hiba, amit egy állásinterjún elkövethetsz – és hogyan kerüld el őket

szerző: Jobline
2017 március 21.

Legyél összeszedett és magabiztos, de ez csak az alap, van még pár kemény követelmény.

Vizsgázni tudni kell, az állásinterjú pedig olyan nagy jelentőségű megmérettetés, ahol akár a jelölt további pályafutása is eldőlhet. Ezért futnak neki sokan olyan idegesen, hogy alapvető hibákat követnek el, és a siralmas eredmény láttán a munkáltató képviselői úgy döntenek: ilyen ember nekik nem kell.

Ezek az alapvető hibák, amik a siker útjában állnak Matthew Jones pszichológus szerint:

1. A felkészülés teljes hiánya
Unalmas frázisnak tűnhet, hogy az állásinterjúra alaposan fel kell készülni, de tisztességben megőszült HR-esek a megmondhatói, hány teljesen fogalmatlan, nyegle jelölttel találkoztak a pályafutásuk során. Töviről-hegyire utána kell nézni, milyen céghez jelentkezünk milyen munkára, milyen típusú embereket keresnek, sőt kik azok, akik döntést hoznak a jelöltek felvételéről. Mi a cég küldetése, milyen szerepet tölt be az iparágban, merre fejlődik, milyen kihívásokkal néz szembe? Az internet csodálatos találmány, szinte minden információ megtalálható általa. Neki kell ülni a tanulásnak, időt, energiát nem kímélve. Ha akarod azt az állást, fektess bele a felkészülésbe.

2. Rossz testbeszéd
Az állásinterjú a legtöbbünk számára kényelmetlen helyzet, amit a testbeszédünk is elárulhat, ha nem figyelünk rá oda. Keresztbe tett karral, hátradőlve például azt kommunikáljuk, hogy védekező pozícióba vonultunk, mert idegesek vagyunk. Ehelyett nyitott és befogadó attitűdöt kell sugallnunk, amit szorgalmas gyakorlással el lehet sajátítani, míg teljesen természetessé nem válik.

3. Locsogás
Az ideges ember hajlamos arra, hogy szóáradattal támadja le a beszélgetőpartnerét, aki egy idő után már nem fogadja be az információkat, csak arra figyel, mennyire szét van esve a másik. Tudni kell, mikor érdemes jelentőségteljes szünetet tartani és hol érkeztünk el a válaszadás végére. Ez megint csak gyakorlás kérdése.

4. Nem mersz visszatérni korábbi kérdésekre és témákra
Az önreflexió az egyik leghasznosabb készség, az érzelmi intelligencia egyik alappillére. Azt mutatja, hogy tudatában vagy annak, milyen hatással vagy másokra. Beszélgetés közben bátran térj vissza egy korábbi állításodra, fejtsd ki pontosabban, árnyald, kösd össze a további mondandóddal.

 

 


5. Nem mersz időt kérni
Az ideges álláskeresőknél gyakori, hogy hevesen hadarnak vagy éppen ellenkezőleg, csöndben, rémülten pislognak, mint levelibéka a susnyásban. A feszültséget úgy lehet oldani, ha kis gondolkodási időt kérsz az interjúztatótól. Ez teljesen természetes, és arról tanúskodik, hogy összeszedett ember vagy, aki ura érzelmeinek és gondolatainak.

6. Nem említesz tényeket és példákat
A jelöltek természetesen pozitív jelzők garmadájával jellemzik magukat, hiszen így kaphatják meg az állást, ám sokszor elmarad a „hogyan”, a „mennyit” és a „miért” kifejtése, pedig ez a lényeg. Minden állítás mellé tényeket, számokat és egyéb adatokat kell felsorakoztatni, különben a levegőbe beszélsz, és az interjúztató nem fogja megérteni, miért érdemes téged választani.

7. Lebecsülöd a megjelenés jelentőségét
Olyan világban élünk, ahol a külcsíny rengeteget számít, ezért tetőtől talpig tervezd meg, hogyan jelensz meg az állásinterjún. A frizura – lányoknál természetesen a smink is –, a ruházat és a kiegészítők mind-mind arról tanúskodnak, milyen ember vagy, ezért a hatás legyen pozitív és koherens, továbbá a cég profiljához illő. Egy kétszáz éves német pénzintézet esetében nem jelentkezünk kevéssé konzervatív külsővel, míg a tavaly alapított startupnál, ahol mindenki farmer-poló-tornacipő kombót hord, nem úgy kopogtatunk, mintha a dédi temetésére érkeztünk volna.

8. Nem készülsz okos kérdésekkel, amelyek érdeklődést fejeznek ki
Az amatőrök nem tudnak mit mondani, amikor az interjú végén elhangzik az obligát „van kérdése?”. Ez nagy hiba, bukni lehet vele az állást. Készülj fel a cégből, keress olyan pontokat, amelyekkel kapcsolatban kritikus kérdéseket tudsz föltenni – ezek mind az elkötelezettségedről tanúskodnak. A profik a lélektani hadviselés eszközeitől sem riadnak vissza: ha észrevesznek az interjúztató szobájában valamilyen személyes tárgyat (serleg, oklevél, családi fotó), diszkréten rákérdeznek, és máris oldottabban folyik tovább a beszélgetés, mert mindenki szívesen mesél arról a drága emberről, aki a leginkább közel áll hozzá, vagyis önmagáról.

9. Nem tudod érzékeltetni, hogy te vagy a tökéletes választás
Az állásinterjú sok tekintetben hasonlít az udvarláshoz: szeretnéd magad megkedveltetni egy olyan emberrel, aki nem feltétlenül érdeklődik irántad (tehát ez NEM a szerelem első látásra szituáció, ezt vésd az eszedbe!). A siker érdekében el kell magyaráznod, hogy csak te lehetsz a befutó. Ehhez kell egy jó történet, amely a rátermettségedet bizonyítja, és a fentebb említett tényezőknek is tökéletesen meg kell felelned.


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


 

 

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen