Pályát változtatnál? Ezeket kell meglépned

szerző: Jobline
2018 február 16.

Ne kapkodd el, mert ha rosszul döntesz, megint olyan munkahelyen találhatod magad, amit nem szeretsz.

Számos okból juthat valaki arra gondolatra, hogy másképp szeretné folytatni a pályafutását. Új irányba fordult az érdeklődésünk, több pénzt szeretnénk keresni, rugalmasabb időbeosztásban szeretnénk dolgozni, vagy egyszerűen csak utáljuk a jelenlegi munkánkat, és halványan már körvonalazódik, merre tovább, és ez csak néhány ok. A váltást nem szabad elhamarkodni, szánj rá időt és alaposan gondolkozz el azon, mi a teendő. Adunk néhány szempontot, lépésről lépésre.

#1. Mérd fel, mennyire vagy elégedett a mostani munkáddal
Vezess naplót arról, mi jut eszedbe a napi feladataidról, milyen sikerek és kudarcok érnek munka közben. Mit szeretsz a munkádban, és mit nem?  Mivel vagy elégedetlen: általában a munkáddal, a céges kultúrával vagy a kollégákkal? (A fizetésével majdnem mindenki elégedetlen, de ezt is vedd fel nyugodtan a listára.)

#2. Vess számot arról, mi érdekel, milyen értékeket vallasz és milyen képességeid vannak
Milyen feladatokban leled örömödet, milyen irányban szeretnél kibontakozni, mely készségeidet érdemes fejleszteni? A jelenlegi munkád a fejlődésedet szolgálja? Ha pályaváltáson gondolkozol, nyilván nem, ezért találj pontos választ arra a kérdésre, miért érzed úgy, hogy jelenleg nem tudsz kibontakozni.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#3. Gondold át, milyen munkakörben éreznéd jól magad
Ha nincs konkrét ötleted, milyen munkát szeretnél, beszéld meg a lehetőségeket szeretteiddel, barátaiddal, a networköd tagjaival. Keress mentort, karriertanácsadót, menj el coach-hoz, gyűjts ötleteket minél több rátermett személytől.

#4. Keress személyes kapcsolatokat
Bővítsd a hálózatodat, kerülj kapcsolatba minél több olyan emberrel, akik a számodra érdekes területen dolgoznak. Sokat segíthetnek a középiskolás, főiskolás/egyetemi ismeretségek: ők maguk is hasznos információkkal szolgálhatnak, illetve rajtuk keresztül még több értékes kontaktra tehetsz szert.

 

 


#5. Tanulj
Ha már megvan az irány, iratkozz be megfelelő tanfolyamra vagy keress online kurzust, hogy felkészülten vehesd az akadályt, amikor váltasz. Lehet, hogy a nyelvtudásodat kell erősítened, marketingből kell több ismeretedet összeszedned vagy egy számítógépes programmal kell megismerkedned, mindegy, de tanulj, mert ez nemcsak a tudásodat gyarapítja, de az eltökéltségedet is fokozza és megágyaz a sikernek. Fejleszd az új irány által megkövetelt készségeidet is.

#6. Írj tökéletes önéletrajzot és motivációs levelet
Készítsd el az önéletrajzodat és a motivációs leveledet, amelyeket persze majd testre kell szabnod, amikor már megvan a konkrét munkahely, ahova jelentkezni akarsz. Az internet ehhez kimeríthetetlen kincsesbánya, számtalan minta található. Ha megvan az első változat, mutasd meg azoknak, akiknek hallgatsz a véleményére, és fogadd meg a tanácsaikat.

#7. Ne kapkodd el
Sokan vannak úgy, hogy elsősorban menekülni szeretnének az aktuális munkahelyükről, és csak halvány képzetük van arról, mit szeretnének csinálni. Alaposan gondold át, hogy a megcélzott terület és munkahely tényleg neked való-e. Például jól hangzó pozíciónak tűnik a pénzügyi tanácsadóé, de sok ilyen szakember leginkább biztosítási ügynöki munkát végez – lehet, hogy ez már nem olyan vonzó perspektíva. Derítsd fel, pontosan milyen munkát kell végezni az új területen, és ki tudod védeni a csalódást.

#8. Legyen szilárd hátországod
Ha alaposan felkészültél, a pályaváltás nem lesz veszélyes ugrás az ismeretlenbe, az alkalmazkodás időszaka a legtöbb esetben mégis embert próbáló. A kezdetek átvészeléséhez elengedhetetlen a vigaszt nyújtó családi háttér és baráti kör, továbbá nem árt egy olyan hobbi, ami teljesen kikapcsol a magánéletben. Röviden: legyen, aki és ami örömet szerez neked, és oldja a feszültséget.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen