Mi a teendő, ha a főnök sokkal fiatalabb?

szerző: Jobline
2018 február 23.

Kellemetlen lehet, ha fiatalabb főnök kerül fölénk, de lehet okosan kezelni a helyzetet. Az együttműkédés mindkét fél számára gyümölcsöző tud lenni.

Kim Ruyle, az Inventive Talent Consulting elnöke hosszú pályafutása során dolgozott már fiatal főnöknek és volt főnőke olyan beosztottaknak, akik akár a gyermekei is lehettek volna. Gazdag tapasztalatai másoknak is hasznosak lehetnek.

Nézzünk szembe a problémával
Ruyle szerint érdemes azonnal tisztázni a helyzetet. Évekkel ezelőtt kinevezték egy globális cég tehetséggondozási igazgatójának. Ezzel egy idősebb menedzser főnöke lett, aki több mint húsz éve irányította már a csapatát. Ruyle attól tartott, ebből a felállásból kínos szituáció keletkezhet.

Mielőtt elfogadta volna a pozíciót, Ruyle meghívta ebédre az idősebb kollégát, és őszintén elmondta neki, tudja, hogy a nagy korkülönbség mindkettejük számára kellemetlen lehet. Ezzel olyan felszabadult beszélgetés vette kezdetét, amely megalapozta kettejük jó viszonyát.

„Nagyon fontos volt, hogy mindketten vállaltuk esendőségünket – mondja Ruyle. – Az emberek magabiztosnak akarnak látszani a munkahelyükön, de ha megbeszélik másokkal, hogy nem tökéletesek és vannak félelmeik, azzal sikerül bizalmat építeni.”

Ez az egyszerű ebéd szoros munkakapcsolat kezdetét jelentette, és egészen addig tartott, míg az idősebb kolléga nyugdíjba nem ment.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOKHagyjuk a sztereotípiákat
Ismerjük az általánosító szólamokat, melyek szerint az Y generáció képviselői beképzeltek, az X generáció pedig cinikus, de ezeknek nem kell bedőlni. Mindenki önálló egyéniségként bizonyít. Senki nem szeretné, ha a főnöke az életkora alapján vonna le következtetéseket a teljesítményéről. Az új főnök ugyanolyan tiszteletet érdemel, mint bármely másik. A tulajdonságai és a képességei alapján kell megítélni, nem a nemzedéki sztereotípiák szerint.

 Ne sértődjünk meg
Ha mást léptettek elő helyettünk vagy egy jóval fiatalabb főnököt ültettek fölénk, neheztelhetünk az előállt helyzet miatt. Ez megmérgezheti kapcsolatunkat az új főnökkel, ha nem kezeljük a problémát.

Ruyle mint gyakorló coach azt szokta tanácsolni az ügyfeleinek, hogy a főnökkel kialakítandó kapcsolatukat tekintsék olyan színdarabnak, amit ők rendeznek. Fel kell tennieük maguknak a kérdést: milyen legyen a cselekménye ennek a színdarabnak?

„Sokan élnek úgy, hogy csak reagálnak arra, ami történik velük – magyarázza Ruyle. – Ha változtatni tudunk a gondolkodásmódunkon, és felvesszük a rendező szerepét – ahelyett, hogy dirigálásra váró színészek lennénk –, gyümölcsöző kapcsolat alakulhat ki.”

Ruyle arra ösztönzi ügyfeleit, találják ki, a képzeletbeli színdarab rendezőjeként hogyan instruálnák színészüket a főnökével kapcsolatban.


Fogadjuk el mentorunknak és legyünk a mentorai
A tudás nem csak felülről csorog lefelé. Az idősebb munkatársak jól teszik, ha elfogadják, hogy a fiatal főnöktől is lehet tanulni.

„Legyen egy kolléga bármilyen életkorban, biztosan vannak erősségei – folytatja Ruyle. – Fedezzük fel, miben igazán penge a fiatal főnök. Lehet, hogy jobban ért a közösségi médiához, vagy emlékezetesebb prezentációkat tud tartani. Mérjük fel, mit tanulhatunk tőle, ezáltal jobb kollégák lehetünk.”

A dolog visszafelé is működik, az idősebb munkatárs is értékes tudást adhat át fiatal főnökének, például a kommunikációs készség és más puha faktorok területén.


Fejlesszük az empátiát
Az empátia olyan készség, amelyet bármilyen szintű pozícióban fejleszteni kell.

„Az empátia fontos eleme, hogy figyelmesen meghallgatjuk a másikat, miközben nem alkotunk ítéletet, mert meg akarjuk érteni a szempontjait – mondja Ruyle. – Meglett korú emberként sajátos lencsén át szemlélem a világot. Egy sokkal fiatalabb ember nyilván egészen más lencsén át szemlélődik. Az idősebb munkatárs tegyen fel kérdéseket a fiatal főnökének, és figyeljen oda, milyen válaszokat kap. Ha megértjük, honnan jött a főnök és miért úgy gondolkozik, ahogy, produktív munkakapcsolatot alakíthatunk ki.”


A Recruiter cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen