Így válik a mesterséges intelligencia a kiválasztó legjobb barátjává

szerző: Jobline
2018 április 03.

Rettegsz attól, hogy a munkádat majd elveszi egy robot? Ez a félelem nagyon gyakori manapság, különösen a toborzók körében.

A tehetséggondozás területén dolgozók egyfelől érdeklődnek is a mesterséges intelligencia (AI) iránt, amely a LinkedIn jelentése szerint az egyik legfontosabb globális toborzási trend, másrészről aggódnak amiatt, hogy mit jelent ez a szakma jövőjének a szempontjából.

Az aggodalom érthető. Az AI olyan feltörekvő terület, amely egyelőre nem igazán ismert az emberek számára. Azonban az AI nem a toborzókat helyettesíti, hanem csupán az életüket könnyíti meg azzal, hogy automatizálttá teszi az unalmas feladatokat, így rengeteg időt szabadít fel, hogy olyan dolgokra összpontosíthassanak, mint például a jelöltekkel való kapcsolattartás és kapcsolatépítés.

Annak érdekében, hogy néhány, az AI-val kapcsolatos félelem csillapodjon, három módot is felsorolunk, miként teheti hatékonnyá a toborzók munkáját:

 

 


 

#1. Az AI-val hatékonyabbá tehető az álláshirdetés
Ahhoz, hogy a jelöltek szélesebb csoportjából meríthessünk, nem elég, ha leírjuk, mivel foglalkozik a cég, és meghatározzuk a munkaköri feladatokat. A hirdetések túl rövidek, vagy épp hosszúak, netán elfogultak is lehetnek. Bizonyos vállalatok, mint például a Textio hozzáférést nyújtanak munkahelyek millióinak az adataihoz, és megjósolják az álláshirdetéseid eredményességét, valamint segítenek kijavítani azokat. Ezek az eszközök ráadásul legalább annyira könnyen használhatóak, mint a helyesírás-ellenőrzők, de sokkal okosabbak náluk.

#2. Az AI használatával könnyebb lesz az ütemezés
Az egyik leginkább időigényes és hálátlan feladat a jelöltekkel való interjúk ütemezése. A folyamat általában rengeteg e-mail váltást igényel ahhoz, hogy az interjú időpontját lefixálhassuk. Mindez ráadásul számtalan lehetőséget kínál a hibázásra is. Ma már számos alkalmazás létezik (pl. My Ally, GoodTime), amely gondoskodik helyettünk az ütemezésről, szinkronizálja az adatokat a naptárunkból, ráadásul biztosítja, hogy ne legyenek túlzsúfolt napjaink.

#3. Az AI segítésével hatékonyabban és objektívebben érjük el a jelölteket
Az álláskeresési piacon rengeteg önéletrajz árasztja el a kiválasztókat, közülük számos képzetlen pályázótól származik. Nincs elég óra a nap folyamán ahhoz, hogy alaposan értékeljük az egyes jelölteket, a tudattalan elfogultság csapdájába pedig még a legképzettebb toborzók is belesétálhatnak. Szerencsére a szűrés pont egy olyan folyamat, amelyben az AI a segítségünkre lehet. Mivel ezek a programok eltávolítják a szubjektivitás elemeit a kiválasztási folyamatból, ezért hozzásegíthetnek egy sokkal megalapozottabb döntés meghozatalához.


A Recruiter cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen