Így győzd le a vakációs bűntudatot, hogy felhőtlenül élvezhesd a nyarat

szerző: Jobline
2018 június 27.

Ha már saját neve is van a nyaralás alatti szorongásnak, érdemes komolyan venni. És aztán legyőzni, különben nyúzottabban mehetsz vissza dolgozni, mint ahogy eljöttél.

 

Az amerikaiak negyven százaléka nem veszi ki az éves fizetett szabadsága jelentős részét, mert attól félnek, hogy közben lecserélik őket, vagy hatalmas mennyiségű elvégzendő munka várja majd őket, amikor visszatérnek.

Ha ilyesmi elő is fordulhat időnként, ezek általában irracionális félelmek. Az igazság az, hogy a nyaralás rendkívül jó dolog neked is meg a munkaadódnak is. Kutatások igazolják, hogy a kipihent dolgozó sokkal hatékonyabb, kreatívabb, elkötelezettebb és boldogabb, mint aki egyfolytában csak robotol. Ezek elég meggyőző érvek a nyaralás mellett, ezért kövesd az alábbi lépéseket, ha rád tör a bűntudat.


#1. Ha bűntudatod van, mert képes vagy nyaralni ahelyett, hogy dolgoznál
Tétel: „Nem jó kivenni a szabadságomat, mert a főnököm azt gondolhatja, hogy nem szeretek dolgozni. Inkább az irodában kellene maradnom, hogy bebizonyítsam, milyen értékes vagyok a cég számára.”

Inkább ezt gondold helyette:
„Benne van a szerződésemben, hogy mennyi szabadságot vehetek ki egy évben. Ez jár nekem, akárcsak a fizetésem. Ha nem veszem ki a jogosan járó szabadságomat, azzal megrövidítem magamat.”#2. Ha attól tartasz, hogy a kihagyott munka ott vár majd az íróasztalodon, amikor visszatérsz
Tétel: „Le fogok maradni az aktuális projektemmel, ha elmegyek nyaralni. Több tonna elintéznivaló és több millió email ömlik majd rám.”

Inkább ezt gondold helyette:
„A nyaralás egészséges dolog. Amikor visszajövök dolgozni, kipihent és energikus leszek, és ha akadna is valamilyen lemaradás, gyorsan utolérem magam. Egyébként pedig ha ég a ház, meg tudom szakítani a nyaralást, és majd akkor folytatom, ha már sikerült elhárítani a bajt. Ennek érdekében megtehetek annyit, hogy naponta egyszer megnézem, küldtek-e emailt a munkahelyemről. Nem vagyok köteles, de ennyi belefér.”

Forrás: Jobline

 

#3. Attól tartasz, hogy nem léptetnek elő a nyaralás miatt
Tétel: „Meg fognak büntetni, ha túl sok nyaralást engedek meg magamnak. Elterjedhet rólam az a vélekedés, hogy nem szeretek dolgozni, és emiatt nem akarnak majd előléptetni.”

Inkább ezt gondold helyette:
„Jól megszerveztem a távollétemet. A főnököm is tud róla, meg a kollégák is, így ha valami sürgős dolog akad, simán beugranak helyettem. Senki nem nélkülözhtetlen, és a legfontosabb feladatokat eleve sikerült delegálnom, tehát semmi nem jöhet közbe.”

 

#4. Attól félsz, hogy pont most rúgnak ki
„A főnököm a leépítéseken gondolkozik, és kapóra jön, hogy éppen szabadságon vagyok. Mire visszatérek, már nem is lesz meg az állásom.”

Inkább ezt gondold helyette:
„A cégnél mindenki tudja, milyen megbízható dolgozó vagyok. Nincs félnivalóm, ráadásul nem valószínű, hogy pont a nyaralásom ürügyén rúgnának ki. És ha netán ki is rúgnak emiatt, mit veszíthetek? Érdemes volna egy ilyen cégnek dolgozni? Nyilván nem, és számtalan cég van, ahol két kézzel kapkodnának utánam.”Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


szabadság  •  nyaralás  •  bűntudat
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen