Szeretnéd tudni, miért nem válaszolnak, miután állásra jelentkeztél? Nem is gondolnád, milyen sok oka lehet

szerző: Jobline
2018 augusztus 24.

Számtalan frusztráció éri az álláskeresőt. Az egyik leggyakoribb: hiába jelentkeztél egy hirdetésre, nem érkezik válasz, és tépelődhetsz, hol rontottad el. Pedig lehet, hogy nem is te hibáztál.

Amikor a hirdető nem válaszol, a legfontosabb: csak nyugalom! Több oka is lehet annak, hogy nem kaptál választ, és a legtöbb esetben valószínű, hogy nem is rajtad múlik a dolog. Vegyük végig, hol csúszhatott hiba a gépezetbe.


Technikai probléma
Leginkább két módon jeleznek vissza az állást hirdető cégtől: e-mailben vagy telefonon. Előfordulhat, hogy nem jó telefonszámot adtál meg az önéletrajzod elején, és ezért nem érnek el, azt pedig nem várhatod el, hogy a HR-es nekiálljon a kedvedért kinyomozni, mi lehet a helyes szám. Inkább legyint, és a többi jelentkezővel foglalkozik.
Ha e-mailben küldtek neked választ, véletlenül elveszhetett a végtelen virtuális térben, vagy a rendszer valamiért azt hitte róla, hogy spam, és a megfelelő mappába továbbította. (Már csak ezért is mindig nézd meg a spameket a postafiókodban.)
Mi a megoldás?
Mielőtt elküldöd az önéletrajzodat, tüzetesen ellenőrizd, hogy minden adat helyes-e rajta.
Ha nem kapsz választ, érdeklődj utána, az adott cégnél ki foglalkozik az állásra jelentkezőkkel (ezt néha feltüntetik a hirdetésben), hívd fel az illetőt, és udvariasan kérdezd meg, hogyan halad a kiválasztási folyamat. Jó esetben érdemleges választ tudnak adni (még nem döntöttek, illetve nem te lettél a szerencsés nyertes), rosszabb esetben ötölnek-hatolnak, ilyenkor nem érdemes a dolgot tovább erőltetni. Ha már az elején ilyen linkek, mi lesz később?

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 Nem te vagy az igazi
Képzett és tapasztalt munkaerő vagy, ezért esélyesnek tartod magad a meghirdetett állásra, mégsem értesítenek arról, hogy kíváncsiak lennének rád. Ennek az is lehet az oka, hogy találtak nálad jobb jelöltet. Bárkinél akadnak ígéretesebb munkavállalók, vagy egyszerűen olyanok, akik ügyesebben el tudják adni magukat az önéletrajzban és a motivációs levélben (talán mert egy profi karriertanácsadó segített nekik). 
Azt joggal várod el, hogy legalább egy udvarias köszönőlevélben vagy telefonon értesítsenek a nemleges válaszról, de annak számos oka lehet, hogy a HR-es miért nem veszi a fáradságot. 
Mi a megoldás?
Próbálkozz tovább rendületlenül, számítva arra, hogy fogsz még hasonló esetekkel találkozni.


Nem győzik a feldolgozást
Lehet, hogy megkapod majd az állást, de erről nem tudnak elég hamar értesíteni, olyan sokan jelentkeztek. Ha nem nagyon speciális posztot hirdettek meg, hanem olyat, amire rengetegen pályázhatnak, előfordulhat, hogy hosszú heteket vesz igénybe a kiválasztás, és arra sincsen kapacitás, hogy közben egy köszönőlevélben mindenkitől egy kis türelmet kérjenek.
Mi a megoldás?
Érdeklődj (lásd fent), és ha azt a választ kapod, hogy még dolgoznak az ügyön, várj türelemmel, miközben más cégeknek is elküldöd a jelentkezésedet.


 


 

Nem figyeltél oda a részletekre
Számos olyan álláshirdetés van, ahol első látásra nagyjából megfelelsz a követelményeknek, de létezhet olyan elvárás, amely miatt elvérzel már akkor, amikor elolvassák a jelentkezésedet. Ez olyan, mint az apró betűs záradék a banki szerződésekben: a látszólag elhanyagolható részleteken lehet nagyot bukni. Például ha egy álláshoz egy bizonyos program professzionális szintű ismerete szükséges – és ehhez nem kell IT-szakembernek lenni, lehetsz könyvelő vagy ügyfélkapcsolati menedzser is –, nálad pedig hiányzik ez a tapasztalat, hiába tetszetős egyébként az önéletrajzod, azonnal kihullasz a rostán. Azt pedig hiú ábránd lenne elvárni, hogy erről külön értesítenek.
Mi a megoldás?
Még mielőtt elküldenéd a jelentkezésedet, alaposan gondold végig, mindenben megfelelsz-e az elvárásoknak. Ne számíts arra, hogy majd az állásinterjún ki tudod magyarázni a hiányosságokat – ami nincs, az nincs, kár a szóért, ilyen helyre eleve nem kell pályázni.
Ha gyanús lesz, miért nem válaszolnak, utólag nézd meg újra az álláshirdetést, hátha megtalálod a „záradékot”, ami miatt nem te vagy a megfelelő jelölt. Tanulj belőle.


Nincs is ilyen állás
A nagy cégek előszeretettel építenek adatbázisokat, hogy amikor fejlesztést indítanak be, azonnal rendelkezésükre álljon egy részletes, tudományos igénnyel rendszerezett lista, amiből új munkatársakat válogathatnak. Tehát lehet, hogy nincs is aktuális állás, a cég csupán információkat gyűjt. A jelentkezésed bekerül egy virtuális kartotékrendszerbe, és jó esetben egyszer csak értesítenek, hogy szeretnének veled találkozni.
Az is előfordulhat, hogy egy új projekt miatt állásokat hirdetnek meg, de váratlan negatív fordulat következik be, a tervet emiatt lefújják, de a jelentkezéseket azért még összegyűjtik és feldolgozzák, hátha egyszer jók lesznek valamire.   
Mi a megoldás?
Nem fogják az orrodra kötni, hogy a fenti két opció valamelyikéről van-e szó. Tehát ha érdeklődésedre nem kapsz érdemi választ, megint csak nyelj egy nagyot. Mély levegő, és minél gyorsabban lépj tovább.

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen