3 súlyos hiba, amit álláskereséskor te is elkövethetsz

szerző: Jobline
2018 december 13.

Ezeket mindenképpen kerüld el, különben lenullázod az esélyeidet.

Óriási megkönnyebbülés, hogy miután megírtad az életrajodat és a motivációs levelet, és csatoltad, végre rácsapsz az Enterre, és a jelentezés már el is indult a mátrixban a hirdetőhöz (szerencsés esetben meg is kapja). Ezután sokan követnek el három olyan hibát, amely drasztikusan csökkenti az esélyeiket.

1. Rátelefonálsz a munkáltatóra
Jö ötletnek tűnik, hogy pár nappal később udariasan érdelődsz, megkapták-e a leveledet és látnak-e lehetőséget a személyes találkozásra. Ez proaktív hozzáállásra utal. Pedig mégsem jó ötlet – pár éve még nem feltétlenül lett volna ideges, akit megtaláltáltál a hívásoddal, de ma már a munkáltatóknál nem örülnek, ha telefonon zaklatják őket. Ha egy népszerű állás miatt ötpercenként csörög a készülék, hajlamosak gyorsan lerázni az érdeklődöket, mert van sokkal fontosabb dolguk is. Még az is előfordulhat, hogy bosszúból fölírják a nevedet, hogy biztosan ne te kapd meg az állást, hiszen olyan országban élünk, ahol a rosszindulat a legalapvetőbb emberi tulajdonságok közé tartozik.
A telefonálás azért sem jó ötlet, mert ha ideges vagy, és kicsit zavartan kommunikálsz, azzal tovább rontod az esélyeidet. 
Ha tűkön ülsz és mindenképpen szeretnél választ kapni, írj udvarias érdelődő levelet. Nem biztos, hogy válaszolnak, de több az esélyed, mert a címzett maga oszthatja be, mikor veszi elő az ügyedet. Az e-mail azért is jobb, mert az előző leveled talán bekerült a spamek közé, és ha szimpatikusan jelentkezel, talán utánanéznek, mi a helyzet.

 


2. Nem ellenőrzöd, van-e valamilyen ismeretséged a cégél
Ha teljesen idegenként küldesz érdeklődő levelet, kevésbé lelkesen fognak válaszolni, mint ha tudsz valakire hivatkozni hivatkozni, illetve ezt a személyt keresed meg. Az állások jelentős része valamilyen kapcsolat, ajánlás révén talál gazdára, ami nem véletlen.
Ellenőrizd a LinkedInen, kik dolgoznak a cégnél, és nekik milyen ismeretségeik vannak. Akadhat olyan kolléga, akivel jót beszélgettél egy konferencián, vagy akivel hajdan együtt jártál egyetemre, esetleg kosarazni. Akár szorosabb, akár lazább kapcsolatról van szó, megvan az esélye, hogy az illető segít, mert arra számíthat, hogy legközelebb majd te támogatod őt. (Itt nem érvényes az általános rosszindulat törvénye, hiszen potenciális win-win szituációról van szó.)  
A kapcsolati háló feltérképezését érdemes már a jelentkezés előtt megejteni, de lehet, hogy az állás annyira vonzó, hogy azonnal lépned kellett. De jobb későn, mint soha.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


3. Nem keresel tovább
Úgy érzed, megtaláltad álmaid állását, jelentkezel rá, aztán elégedetten hátradőlsz, és várod a pozitív választ. Ez nagy hiba! Az álláskeresés állandó munka, mert nincs garancia arra, hogy pont téged választanak, ráadásul mindig felbukkanhat egy előnyösebb ajánlat.  
Tehát miután elküdted leveledet az álomcégnek az álommunkával kapcsoltban, keresd meg a következőt. Ha találtál egy másikat, ne felejts el testreszabni az összes elküldendő dokumentumot az ottani követelmények szerint. Az egyes cégeknek szánt dokumentumokat gondosan rendszerezd, mert ha mondjuk fél tucat pályázatot elküldtél a szélrózsa minden irányában, és hirtelen felhívnak egyik cégtől, előfordulhat, hogy hirtelen tudod, pontosan miről van szó.

+ 1 jó tanács
Ne pánikolj!
Miután az összes szabályt betartva jelentkeztél az álláshirdetésre, már nem te irányítod a helyzetet, hanem az a személy, aki a cégnél a kiválasztással foglalkozik. Ez elég kellemetlen érzés lehet, különösen, ha hónapok óta eredménytenül próbálkozol. Ezt el kell fogadni, mert nem tehetsz mást: mindenképpen jobb, mint ha pánikolsz, és azt mantrázod, hogy neked sosem sikerül semmi.


A The Muse cikke nyomán.


Kövess minket a Facebookon!
Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen