Ha otthonról akarsz dolgozni, ezt az 5 lépést kövesd

szerző: Jobline
2019 július 22.

A magyar munkavállalók mindössze 3%-a dolgozik távmunkában, annak ellenére, hogy az Ipsos felmérése szerint 37%-uk szívesen dolgozna otthonról. Amerikában a munkavállalók majdnem fele (45%) távmunkában dolgozik, 53 millió ember pedig szabadúszóként tevékenykedik. Elmondható tehát, hogy velünk ellentétben a tengerentúlon szinte normává vált a rugalmas, otthoni munkaszervezés.

A magyar munkavállalók mindössze 5%-a dolgozik távmunkában, annak ellenére, hogy az Ipsos felmérése szerint 37%-uk szívesen dolgozna otthonról. Amerikában a munkavállalók majdnem fele (45%) távmunkában dolgozik, 53 millió ember pedig szabadúszóként tevékenykedik. Elmondható tehát, hogy velünk ellentétben a tengerentúlon szinte normává vált a rugalmas, otthoni munkaszervezés.


Amennyire jól hangzik elsőre a távmunka lehetősége, annyira jelenthet komoly kihívást azok számára, akik ezt az utat választják. Ha te is köztük vagy, esetleg tervezed, hogy ezentúl szabadúszóként vagy vállalati távmunka keretében fogsz otthoni munkát végezni, ez az öt tipp a segítségedre lehet a produktív otthoni munkakörnyezet kialakításában:


1. Légy következetes
Délelőtt 10-kor ébredsz, veszel egy zuhanyt, bekapcsolod a rádiót, lefőzöl egy kávét, és csak 11:30-kor ülsz le a gép elé? Netán megnézed a kedvenc sorozatod epizódját, amit éjjel félbehegytál? Valószínűleg minden dolgozó elköveti ezt a hibát, holott tudja, ez nem a legproduktívabb módja a munkakezdésnek. Amikor otthonról dolgozol, tégy úgy, mintha az irodába kellene menned, készülj el időben, és akkor ülj le a géphez, amikor a munkahelyeden is tennéd (lehetőleg ne pizsamában). Természetesen nem kell mindennap ehhez a szigorú rendszerhez tartanod magad, a lényeg, hogy ne váljon szokásoddá a rendszertelenség.


2. Fektess a kényelembe
A stílusos és komfortos home office bútor nagyon fontos. Míg egy szép bútor esztétikai élményt is nyújt, abban is segíthet, hogy sokkal elkötelezettebbnek és céltudatosabbnak érezd magad. A hatékony munkavégzésnél igenis számít, hol és hogyan ülsz: keress egy helyet a lakásban, ahol sok a természetes fény, és amely lehetővé teszi, hogy egészséges testtartásban végezhesd a feladataidat. Vagyis bármennyire vonzónak is tűnik a kanapén elnyúlni a laptopoddal az öledben, inkább egy olyan széket válassz, ami egyenes tartást ad, és kényelmes.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


3. Rend a lelke mindennek
Ha egy hosszú (otthoni) munkanap után az asztalodon hegyekben állnak az összegyúrt szalvéták, műanyag vagy papír kávéspoharak, a cetlik a kipipált feladatokkal, akkor itt az ideje változtatni. A fizikai és digitális rendetlenség csak arra szolgál, hogy stresszesnek, kapkodónak és tehetetlennek érezzük magunkat. Tartsunk rendet az asztalunkon és az e-mail fiókunkban egyaránt, ezzel segíthetünk magunknak a sokkal koncentráltabb figyelem elérésében. Tűzzünk ki egy időpontot a nap folyamán, amikor a rendrakással foglalkozhatunk, és ne várjuk meg, míg ránk dől a ház.
 

4. Válasszuk el a munkát a magánéletünktől
A produktív otthoni munka egyik legnagyobb akadálya, amikor nem választjuk szét a magánéletünket a munkánktól. Nagyon könnyű ebbe a hibába beleesni, különösen azért, mert ha otthonról dolgozunk, a környezetünk számára sem teljesen egyértelmű, hogy munkát végzünk vagy sem. Jelöljünk ki egy olyan helyet a lakásban, ahol se a tévé, se a videó játékok, se a személyes dolgaink nem zavarhatnak minket össze tudat alatt, és ha végeztünk napi feladatainkkal, hagyjuk el az „irodát”.


5. Öltözzünk fel rendesen
Akármennyire is mókásnak tűnik, otthon is pont ugyanolyan ruhát viseljünk, ugyanolyan frizurát készítsünk, mintha az irodában volnánk. A mackónadrágban és a hálóingben végzett munka egyáltalán nem hatékony. A fizikális felkészülés a munkanapra egyben mentális felkészülést is jelent, és sokkal hasznosabbnak és professzionálisabbnak fogjuk magunkat érezni tőle, mintha kócos hajjal, melegítő felsőben végeznénk a feladatinkat.


A Magyar Távmunka Szövetség kutatása szerint az otthoni munka sokkal produktívabb lehet, mint az irodai: az egybefüggő, megszakítás nélküli munkaszakaszok hossza például duplájára emelkedik a távmunkában, illetve a nem konkrét munkavégzéssel töltött idő az irodában 27 perc, míg otthon csupán 16 perc. Ehhez azonban magunknak kell kialakítanunk egy olyan rendszert, melyben hatékonyan tudunk dolgozni. Kezdjük ennek az öt pontnak a betartásával, hogy ugyanolyan teljes értékű (ha nem hatékonyabb) munkavégzést tudjunk megvalósítani, mintha egy irodában dolgoznánk.

 

A Recruiter cikke nyomán.


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen