5 súlyos hiba, amit a toborzók hajlamosak elkövetni

szerző: Jobline
2015 március 24.

A toborzási folyamat sok időt és energiát igényel mind a kiválasztási szakemberek, mind az álláskeresők részéről. Ezért is fontos, hogy a munkáltatói oldalról odafigyeljenek a lehetséges hibákra.

Sokakkal előfordult már, hogy az állásinterjú után hiába vártak a megkeresésre, a munkáltatót mintha a föld nyelte volna el. James E McClain ezt is az egyik legsúlyosabb hibaként említi a LinkedInen megjelent cikkében.

A toborzók McClain szerint az elábbi 5 hibát hajlamosak elkövetni:

1. Már megvan a jelölt a szervezeten belül
Sok helyen az alapelvek közé tartozik, hogy minden meghirdetett állásra belülről is keresnek jelöltet. Az elgondolás az, hogy a lehető legjobb jelöltet kell megtalálni, ezért minél szélesebb a merítés, annál jobbak erre az esélyek. Csakhogy ezzel a toborzók túl sok jelentkezőt trombitálnak össze, s emiatt fölöslegesen fecsérelik a saját maguk és a jelöltek idejét, és hiú reményeket ébresztenek az álláskeresőkben.

2. Csak nagyon sokára érkezik válasz
Hogyha az állásinterjú után hetekig kell várni a válaszra, az roppant frusztráló. Még akkor is, ha a jelöltet arról értesítik, hogy megkapta az állást, hát még akkor, ha a válasz elutasító.
Érthető, hogy a HR sebészi pontossággal akarja levezetni a kiválasztási folyamatot, amely drága, de ha rossz jelöltet vesznek fel, hosszú távon az kerül csak igazán sokba. Ám a túl hosszan várakoztatott jelöltek eközben arra gondolnak, hogy biztosan már felvettek valakit, akit kipróbálnak, és a többiekkel csak az után foglalkoznak, ha az illető nem vált be - illetve legyintenek, hogy tökéletlen a kiválasztási folyamat.


Forrás: Jobline


3. Egyáltalán nem értesítik a jelöltet

Miután a munkáltatótól nem érkezik semmilyen válasz, az álláskereső előbb-utóbb tudomásul veszi, hogy nem ő lett a befutó. A helyzet mindenképpen roppant lehangoló a jelölt számára, és teljesen mindegy, hogy pusztán lustaság vagy hanyagság miatt nem értesítették.
Érthető, hogy a munkáltató nem akarja személyesen értesíteni a jelöltet, mert rossz hírt közölni mindig kellemetlen, ráadásul ha véletlenül nem elég körültekintően indokolja meg az elutasítást, akár per is lehet belőle. Ám annyi fáradságot mégis mindenki vehetne, hogy elküld egy udvarias levelet, amelyben közli, hogy az állást már betöltötték, ezért az adott jelölt felvételét immár nem tervezik. Illik sok sikert kívánni az álláskereséshez és megköszönni, hogy az illető ezt a szervezetet választotta lehetséges munkahelyéül.

4. Elnagyolt, félrevezető álláshirdetés
Nagyon gyakran olyan benyomást keltenek az álláshirdetések, mintha a munkáltató valamilyen sablont használt volna, amibe a rend kedvéért beleszúrt néhány specifikus kifejezést és elvárást. Pedig minél részletesebb és pontosabb a meghirdetett munkakör leírása, annál valószínűbb, hogy a megfelelő tudással és tapasztalattal felvértezett szakemberek fognak jelentkezni (de még így is előfordulhat, hogy olyanok is pályáznak lesz, ami lesz alapon, akik nem felelnek meg a posztra). Minél precízebb a hirdetés, annál valószínűbb, hogy kisebb és jobb minőségű jelölti kört kell interjúztatni, amivel rengeteg energiát és időt lehet megtakarítani.

5. Túl hosszú interjúztatási folyamat
A nagy felelősséget és szakértelmet igénylő pozíciók esetében szükséges, hogy a jelölttel hosszan elbeszélgessenek a cég vezetői, és ez rendben is van. Problémára akkor lehet gyanakodni, ha ötödik, hatodik interjúkörre is sor kerül. Az a jelölt, aki a tortúra végén megkapja az állást, talán megbocsát, de azok a kevésbé szerencsések, akik végül hoppon maradnak, össze fognak zavarodni. Megkérdőjelezhetik a kiválasztási folyamat észszerű voltát, illetve kétségeik támadhatnak a saját képességeiket illetően, és egyik sem túl kedvező opció.
A tökéletes jelöltet kereső cégeknek tudomásul kellene venniük, hogy vannak emberek, akik rendkívül jól teljesítenek az állásinterjúkon, ám kevésbé kiválóak, amikor a munkavégzésre kerül a sor. Emiatt fölösleges a túl hosszú és megerőltető interjúztatási procedúra, mert lehet, hogy végül a győztes nem is az az jelölt lesz, akit keresnek.

 

2015-ben is megrendezésre kerül a nagysikerű Jobline Női Karriernap!
A Karriernap megszervezésével két célnak szeretnénk eleget tenni, egyrészt a diplomás nők számára biztosítunk lehetőséget arra, hogy személyesen találkozhassanak a munkaerőt kereső cégekkel, e mellett pedig a karriertervezési folyamatot kívánjuk támogatni inspiráló előadásokkal és sikertörténetek bemutatásával, illetve személyes tanácsadásokkal.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen