8 elengedhetetlen dolog ahhoz, hogy megtartsuk legjobb munkatársainkat

szerző: Jobline
2015 augusztus 16.

Miután sikerült megszerezni a legkiválóbb jelölteket, következik a neheze: meg is kell őket tartani, nehogy átcsábuljanak a konkurenciához. De hogyan?

Legyen szó bármilyen pozícióról vagy szervezetről, munkatársunk akkor marad a csapatunk tagja és dolgozik lelkesen a közös célokért, ha éreztetik vele, hogy nagyra értéklik őt magát és a teljesítményét. Nyolc alapvető dologra biztosan oda kell figyelni:

1. Fizetés és egyéb juttatások. Természetesen vannak esetek, amikor valaki lelkesedésből előnytelen fizetésért is hajlandó dolgozni, mert nagyon szereti a munkáját és magasztos célok lebegnek a szeme előtt, mégsem hunyhatunk szemet a tény fölött, hogy a pénz az egyik legfontosabb faktor a munakerő megtartásában. Persze mondhatjuk azt, hogy nincs elegendő forrás a bérproblémák rendezésére, de gondoljunk csak bele, hosszú távon mennyibe fog kerülni, ha a dolgozókat következetesen alulfizetjük.

2. Legyen folyamatos a növekedés. Munkatársunk akkor marad a csapat elégedett tagja, ha anyagilag és szakmailag folyamatosan fejlődhet. A jól képzett, ambíciózus kolléga egészen biztosan új lehetőségek után fog nézni, ha úgy értékeli, jelenlegi helyén nem terem számára túl sok babér.

3. Nem kell ragaszkodni a merev szabályokhoz. Különösen a fiatalabb kollégák értékelik a rugalmasságot, a gyakran idejétmúlt munkahelyi tradíciók meghaladását. Ha megoldható, azaz nem megy a munkavégzés rovására, igen hasznos figyelembe venni az egyéni igényeket, legyen szó rugalmas munkakezdésről vagy sajátos öltözködési stílusról, és akkor sem kell megrökönyödni, ha az innovatív kolléga szeretné merészen átrendezni az irodát.

4. Legyenek átláthatók a folyamatok.
A munkatársak gyakran azért frusztrálódnak és néznek másik cég után, mert akadozik a kommunikáció, ütköznek a feladatok és nem követhető pontosan, merre tartanak a folyamatok. Ha elégtelenül működik a gépezet, gyorsan utána kell nézni, mi a baj, és ki kell javítani a hibákat, nehogy elszállingózzanak a legnagyobb tehetségek.

5. Ügyeljünk a közérzetre. Milyen a munkahely? Funkcionális és tetszetős a környezet, szépek a bútorok, korszerűek a technikai eszközök? Vannak-e olyan helyek, ahová a munkatársak elvonulhatnak tárgyalni vagy beszélgetni, akadnak-e nyugodt zugok, ahol megpihenhetnek, ha kicsit szusszanni szeretnének? Könnyen megoldhatóe-e a kávézás, étkezés? A vezető tech cégek jó ideje ingyen étellel-itallal kényeztetik alkalmazottaikat, s bár ez nem várható el mindenhol, a dolgozók komfortérzetét jelentősen javítja, ha e téren bizonyos szintű gondoskodást tapasztalnak.

 

Forrás: Jobline

 

6. Az együttműködés kultúrája. Nem mindegy, hogy egy munkahelyen modern, kollaboratív szemlélettel végzik a feladatok megoldását, vagy ódivató, merev, hierarchikus a működési struktúra. A szervezetet úgy kell fejleszteni, hogy a legtehetségesebb munkatársak kibontakozhassanak, és ne máshol keressék erre a lehetőséget.

7. A vezető képviselje a munkatársak érdekeit. A vezetőnek nem az a dolga, hogy főnökösködjön, hanem hogy a beosztottak számára minél előnyösebb feltételeket teremtsen, hiszen ez a szervezetnek is elemi érdeke. Ehhez figyelni és cselekedni kell, segítve a konfliktusok megoldását, hárítva a felülről érkező meggondolatlan döntések következményeit, büntetés helyett támogatással bátorítva az alulteljesítő kollégát.

8. A vezető önmagát is folyamatosan értékelje. A csapatot csak folyamatos visszajelzések birtokában lehet jól irányítani, ezért a vezetőnek szüksége van mentorra vagy egy kollégára, aki értékeli a munkáját, de a team legmegbízhatóbb tagjaival is megbeszélheti időről időre, hogyan tudná jobban szolgálni a rábízottak érdekeit.

 Innen merítettünk.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

 

vezető  •  munkahely  •  csapat  •  megtartás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen