Miért érdemes vakrandit szervezni a munkatársaknak?

szerző: Jobline
2016 január 15.

A gyorsan növekvő cégeknél előfordulhat, hogy a munkatársak alig ismerik egymást, ami nem jó, de egy kanadai vállalat érdekes megoldással kísérletezik.

A torontói székhelyű FreshBooks szoftverfejlesztő cég azzal büszkélkedik, hogy jelentős eredményt tudott elérni vakrandik szervezésével. Természetesen nem arról van szó, hogy romantikusan összehozzák a munkatársakat, hanem találomra kávézni vagy ebédelni küldik azokat az alkalmazottakat, akik más osztályokon dolgoznak, ezért nem vagy alig ismerik egymást. A cél az, hogy a FreshBooks dolgozói ne csupán szakmailag kössenek ismeretségeket, hanem megismerjék egymást mint embert is.

„Ahogy nőtt a cég, azt vettem észre, hogy az emberek már egymás nevét sem tudják” – magyarázza Grace Antonio szervezeti menedzser, a vakrandi-kezdeményezés védnöke. Antonio akkor lépett be a jelenleg 200 főt foglalkoztató céghez, amikor még húsz főnél is kevesebb alkalmazott volt. A FreshBooks eddig két körben rendezett vakrandikat, 92 alkalmazott, tehát a dolgozók csaknem felének bevonásával.

Az eredmények önmagukért beszélnek:

A vakrandi szélesebb perspektívát nyújt a cégről
„Ha sikerül összeismerkedni eltérű hátterű és más szerepet betöltő kollégákkal különböző osztályokról, az fejleszti az empátiát és jobb áttekintést nyújt a cég működéséről” – folytatja Antonio. A többi osztály feladatainak megértése nagyon fontos Terry Trashernek is, aki a FreshBooks mobilfejlesztési csapatának tagja: „Fontos, hogy tudjam, ki kicsoda a cégnél és mivel foglalkozik. Minél többet tudok meg a többiekről, annál több információm lesz arról, melyik csapat milyen eredményeket ér el, és miként tudjuk megosztani egymás között a megszerzett tapasztalatokat.”

  

 

Támogatja a kölcsönös inspirációt
Ha különböző osztályokon dolgozó emberek találkoznak, olyan együttműködés jöhet létre, amilyen a hagyományos napi munka során elképzelhetetlen lenne. Antonio ugyan elismeri, hogy erre a cégnél még várniuk kell, mert a kezdeményezés még csak most indult, de a lehetőség már megvan arra, hogy a FreshBook alkalmazottai olyan új ötletekre bukkanjanak, amikor a más osztályokon dolgozó kollégákkal kommunikálnak, amelyeket a saját területükön hasznosítani tudnak, esetleg közösen dolgozhatnak ki termékeny gondolatokat.

Erős közösségi kapcsolatokat épít
A FreshBooks vakrandizó alkalmazottai körében felmérést végeztek a kísérlet eredményességét ellenőrizendő, és 65 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy erős kapcsolatot sikerült kiépítenie azzal a kollégával, akivel találkozott. Kétségtelen, hogy sokkal jobb olyan munkahelyen dolgozni, ahol az embert barátok veszik körül, nem pedig olyan munkatársak, akiket alig tud elviselni. A Globoforce 2014-es felmérése szerint ha barátok dolgoznak egy munkahelyen, annak hosszú távú pozitív hozadékai vannak, például jelentősen nő a dolgozói elkötelezettség. A felmérés szerint azon dolgozók 69 százaléka, akinek a munkatársa egyben a barátja is volt, magas elkötelezettségről számolt be, míg a barát nélkülieknek mindössze 28 százalékára volt ez jellemző.

A FastCompany cikke nyomán.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen