Így mutasd meg magad az állásportálon!

szerző: Jobline
2017 február 06.

Jelen kell lenni az állásportálokon akkor is, ha éppen van munkánk, mert hátha ránk talál egy hr-es kedvezőbb ajánlattal.

A HR-esek, fejvadászok folyamatosan jelölteket keresnek az állásportálokon, ezért fontos jelen lenni és rendszeresen frissíteni az adatainkat. Ha valaki regisztrálja magát egy állásportálon, és megjelöli az őt érdeklő munkaköröket, időről időre értesítést kap arról, érkezett-e friss ajánlat, illetve a program figyelmezteti, hogy új adatokkal bővítheti a profilját. A Jobline.hu például nemrég két fontos mezővel bővítette a profilokat. Megjelölhető a lakhely, illetve a fizetési igény, így a leendő munkáltató pontosabban rá tud keresni a számára megfelelő jelöltekre.

Minél teljesebb a profil, annál jobb
Sokan megelégednek azzal, hogy feltöltik az önéletrajzukat és bejelölnek néhány alapadatot, amelyet a program felkínál. Pedig ez csak a kiindulópont. A szakemberek azt ajánlják, hogy az állásportálra feltöltött önéletrajz tartalmazzon minél több fontos információt – szemben azzal a dokumentummal, amelyet egy-egy konkrét munkaadónak küldünk el, az adott igények szerint testre szabva és tömören, azaz kizárólag a releváns adatokat felsorolva. A profilra feltöltött önéletrajz bemutathatja az egész életpályát, hogy a leendő munkáltató minél inkább képbe kerüljön.

 


Ugyanilyen fontos, hogy az adatlap is minél több információt tartalmazzon. Aki például a Jobline.hu-n regisztrálja magát, jól teszi, ha minden rubrikát akkurátusan kitölt, pontosan válaszolva mindarra, amire a program „kíváncsi”. Ezzel a pár perces ráfordítással fontos lépést teszünk meg, hiszen már közvetve a leendő munkáltatónkkal kommunikálunk, aki e profil alapján szerzi rólunk az első benyomást.

Nagyon fontosak a kulcsszavak
Mivel a hr-esek és fejvadászok kulcsszavak alapján (is) keresnek, mind a feltöltött önéletrajzban, mind a kitöltött rubrikákban ezeknek szerepelniük kell. Az ismert programnyelvek, a betöltött pozíciók és elnyert titulusok, a nyelvtudás szintje, a cégek nevei, ahol a profil gazdája megfordult a karrierje során, továbbá még számos kulcsszó mind fontos támpontul szolgál a leendő munkáltató számára.

Nem dőlhetünk hátra
A százszázalékosan kitöltött profil és a feltöltött, maximálisan informatív önéletrajz még nem garancia arra, hogy ölünkbe pottyan a várva várt állásajánlat. Ha regisztráltuk magunkat valamelyik állásportálon, ez annyit jelent, hogy letettük a névjegyünket, ám ha ezt követően passzivitásba vonulunk, azzal lemondunk számtalan esélyről. Napjainkban általánosan elfogadott szabály, hogy az álláskeresés folyamatos tevékenység, így még azok is jobb lehetőségek után kutatnak, akik voltaképpen elégedettek az adott helyzetükkel. Miután fenn vagyunk az állásportálon, használjuk ki az ott rendelkezésre álló lehetőségeket, rendszeresen keressünk rá a minket érdeklő pozíciókra, cégekre, illetve a megfelelő kulcsszavak beírásával ellenőrizzük, hogyan bővült a kínálat a legutóbbi keresés óta.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen