Így válassza ki a megfelelő HR szolgáltatást a munkaerőhiány leküzdésére

szerző: Jobline
2017 április 04.

Munkaerő-kölcsönzés, -közvetítés, diákmunka vagy akár ezek kombinációja.

A rátermett munkatársak megtalálása minden cég egyik fontos célkitűzése. Ebben nyújthatnak professzionális segítséget a HR szolgáltató cégek a legnépszerűbb szolgáltatásaikkal, melyek a munkaerő-kölcsönzés, -közvetítés, valamint a diákmunka szervezése.

Az országos érdekeltségű Produkteam Kft. húszéves tapasztalattal rendelkezik mindhárom területen és tanácsadói gyakran szembesülnek azzal, hogy a megbízó vállalat a kezdetekben nehezen választja ki a számára ideális szolgáltatást. A következőkben a Produkteam Kft. tanácsai alapján bemutatjuk, hogy mikor melyiket érdemes igénybe vennie. Sőt, a három szolgáltatás akár egymás mellett is működhet rugalmasan az adott feladat leghatékonyabb elvégzése érdekében.


Munkaerő-közvetítésre
Önnek akkor van szüksége, ha új kollégát szeretne felvenni hosszú távra saját állományba, de különböző tényezők miatt nehézségekbe ütközik a jelöltek felkutatásában. Ilyen nehézség például, ha a toborzással foglalkozó kollégájának nincsen elég ideje, cégének nincs megfelelő kapacitású HR csapata, vagy általánosságban nagy a munkaerőhiány az adott szakmában. A munkaerő-közvetítést általában sikerdíjas konstrukció keretében veheti igénybe, tehát a HR szolgáltató garanciát vállal a megfelelő új kolléga megtalálására. Így Önnek nem kell több tíz- vagy akár százezer forintot költenie álláshirdetések feladására, melyek önmagukban még nem garantálják az ideális jelölt megtalálását.

 


A munkaerő-kölcsönzés esetében az alkalmazott a HR szolgáltatóval kerül munkaviszonyba, aki az összes munkaügyi adminisztrációt is elvégzi. A szolgáltatásról ÁFA-s számlát állít ki, ami így költségként leírható. Ez a forma akkor praktikus, ha a cég nem tud saját állományba új kollégákat felvenni pl. létszámstop miatt, vagy nincs megfelelő kapacitású HR osztálya a munkaügyi adminisztrációhoz. A munkaerő-kölcsönzés előnyös lehet akkor is, ha csak időszakosan szeretne munkatársakat alkalmazni, mert a felmondási idő az általános 30 napról itt 15-re rövidül. Tapasztaljuk továbbá, hogy a munkaerő-kölcsönzést mintegy próbaidőnek is használják, és a cég a megelégedettségének kifejezéseként később átveszi saját állományba a jól teljesítő munkatársakat.

 A diákmunkát ajánljuk Önnek, amennyiben az új munkaerő egyik legfontosabb tényezője a rugalmasság. Kampány jellegű feladatoknál igazán előnyös, hogy a diákok esetében nincs kötelező állásidő, betegszabadság, fizetett ünnep. A diákok rugalmas időbeosztásuknak köszönhetően képesek alkalmazkodni a feladatok mértékéhez: például megoldható, hogy egy munkavállaló egyik héten 40 órát dolgozik, míg a következőn csak 10-et vagy akár semennyit. A rugalmasságon kívül a diákmunka kiváló megoldás az utánpótlás kinevelésére is. Az egyszerűbb vagy akár összetettebb szakmai feladatokba érdeklődéssel és nagy munkabírással vetik bele magukat a még tanulmányaikat folytatók, akik a diploma megszerzése után akár teljes állású munkatárssá is válhatnak. Erről a szolgáltatásról is a szolgáltató cég ÁFA-s számlát állít ki partnerének, így az mentesül a gyakornoki foglalkoztatással járó rengeteg adminisztrációs tehertől is. Nem utolsó sorban pedig a diákmunkával csökkentett adóterhek párosulnak, vagyis az Ön költségei is alacsonyabbak maradhatnak a saját állományba vételhez képest.

Legyen szó bármilyen jellegű munkaerőhiányról, e rövid áttekintés hozzájárulhat a helyzet tudatos felméréséhez és az új alkalmazottak gyors és hatékony felkutatásához. Ha HR szolgáltató cég megbízása mellett dönt, a fentiek mérlegesével ezután könnyen választhat a három szolgáltatás közül. A Produkteam Kft. tanácsadói örömmel adnak választ felmerült kérdéseire és segítik Önt az új kollégák kiválasztásában.

 

Elérhetőségeink:

Polyák Dóra irodavezető

Mobil: +36 30 985 4536

E-mail: [email protected]

www.produkteam.hu

www.melo-depo.hu

Forrás: Jobline


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen