Gyed mellett dolgozni? 3 tipp kismamáknak otthoni munkavégzéshez

szerző: Jobline
2017 május 25.

A részmunkaidős és távmunka ideális lehetőség lenne azoknak a kismamáknak, akik szeretnének lassan visszatérni a munka világába, azonban Magyarországon még mindig nincs annyi lehetőségük erre, mint az Európai Unió többi országában.

Manapság már egyáltalán nem szégyen, ha gyed mellett szeretnénk visszatérni a munka világába, és persze az is gyakran előfordul, hogy anyagi okokból kényszerülünk rá, hogy részmunkaidős vagy távmunkát keressünk.

Milyen lehetőségeink vannak?

A kereskedelemben és más olyan területeken, ahol egy nap folyamán hullámzó a forgalom, jellemzőbb a részmunkaidős foglalkoztatás. Az áruházakban a nemzetgazdasági átlag kétszeresét is túllépi a részmunkaidős foglalkoztatás aránya, valahol akár három órában is lehet dolgozni. Ma már hat órában arányosan magasabb fizetéshez jut a dolgozó, mintha nyolc órában dolgozna.

Ennek ellenére a 2015-ös adatok szerint Magyarországon a részmunkaidőben dolgozók aránya alig magasabb 6%-nál. Összevetésképp az Európai Unió egészében csaknem minden ötödik 15-64 éves korú munkavállalót részmunkaidőben foglalkoztatnak, Ausztriában pedig szinte minden második nő részmunkaidőben dolgozik a Statistik Austria adatai szerint. Igaz persze az is, hogy sok helyen, például Hollandiában csak pár hétig tart a szülési szabadság, ahonnan az anyukák részmunkaidős állásokba térnek vissza.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

RÉSZMUNKAIDŐS ÁLLÁSOK

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

 

Otthoni pénzkeresési lehetőség? Néhány tipp távmunkához

Otthonról végezhető adatrögzítés, online ügyfélszolgálati munka, borítékolás, értékesítés – a távmunka nem feltétlenül csak ezt jelenti, hanem olyan munkaszervezési formát takar, ahol a cégtől távol, infokommunikációs eszközök segítségével egyes munkafeladatokat teljes mértékben el tudunk látni. Távmunkában könnyen végezhetünk értékesítői, pénzügyi, informatikai, újságírói feladatokat – tulajdonképpen bármilyen munkát, amely nem helyhez, más emberekhez kötött, azaz távmunkásítható.

Otthon lévő kismamák számára ezért rendkívül jó lehetőség, hiszen szabadon megszervezhetjük a munkanapjainkat, miközben a gyermek is szem előtt van. Ám ennek ára, hogy olykor nehéz megfelelő munkakörülményeket biztosítanunk az otthoni munkavégzéshez.

 


Íme 3 tanács, hogy ne essünk a tipikus hibákba:


-       Csökkentsük az izolációt: Kutatások bizonyítják, hogy a nőkre különösen inspiráló hatással van, ha együtt dolgozhatnak más nőkkel, a munkahelyen szerzett barátságok pedig egyenesen növelik a teljesítményüket. Otthon azonban magányossá, elszigeteltté válhatunk, ezért ha tehetjük, keressünk támogató női közösségeket, ahová rendszeresen eljárhatunk – legyen ez jógakör, kézműves műhely vagy bármilyen más közösség, ahol a többiekkel együtt hozhatunk létre valamit.

-       Felejtsük el a multitaskingot: A multitasking, avagy a többfeladatosság rossz hatással van a produktivitásra. Ráadásul agyunk legfeljebb két viszonylag komplikált feladatot tud „egyszerre” minden probléma nélkül ellátni, ezért egyáltalán nem igaz, hogy miközben egy fontos projekten dolgozunk, az üzeneteinket is tudjuk ellenőrizni és a gyermekünk igényeit is ki tudjuk elégíteni. Állítsunk fel fontossági sorrendet, készítsünk feladat-ütemtervet, egyszerre csak egy dologra koncentráljunk, és tartsunk pihenőidőt a feladataink között.

-       Vezessünk be rituálékat: Az otthoni munka jellegénél fogva könnyen eshetünk abba a hibába, hogy észre sem vesszük és elfolyik az időnk. A munka-magánélet egyensúlyának megtartása érdekében mindig zárjuk le a munkát valamilyen rituáléval, hogy ne folyjon egybe a két terület, és mindig legyen egy kijelölt „munkaterületünk”, sarkunk, hogy a lakásban elhatárolódjanak a munka és magánélet színterei.

 

Várunk a Jobline Női Karriernapon június 10-én! A negyedik alkalommal megrendezett esemény kiváló alkalom, hogy a munkaadók megmutassák cégük kifejezetten nőket megszólító programjait, családbarát kezdeményezéseit. A közvetlen hangulat pedig lehetővé teszi, hogy a munkavállalók oldottabb hangulatban ismerhessék meg a velük szemben támasztott elvárásokat.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen