Így helyezkedjen el gyorsan kölcsönzöttként

szerző: Kutasi Judit
2012 február 28.

Bár akár nyolc-tízszeres is lehet a túljelentkezés az érettségihez vagy diplomához kötött irodai munkákra, valamint a szaktudást nem igénylő betanított gyári munkakörökre, egyáltalán nem lehetetlen kölcsönzött munkavállalóként elhelyezkedni ma a munkaerőpiacon. Jelenleg HR generalistát, informatikust, villamosmérnököt, műszerészt, nemzetközi gépkocsivezetőt, angol nyelvű raktárost és targoncást is keresnek a cégek.

Elsősorban elektronikai-, autóipari-, háztartási gyártás és szervízelés, illetve logisztika, raktározás területén keresnek a munkáltatók kölcsönzött fizikai dolgozókat – mondta el a Jobline Magazinnak Látrányi Bea, a jelenleg több mint ezer főt foglalkoztató Job&Career Kft. vezetője. Úgy tapasztalja, könnyen betanítható szellemi kölcsönzésre is van igény például call center, piackutatás, valamint asszisztensi munkakörökben. A direkt területen főleg gyártósori betanított munkásokat, szakmunkásokat, műszaki-elektronikai szakembereket, targoncásokat foglalkoztatnak, ezért a pozíciók 90 százaléka azonnali kezdést igényel.

A szakember kifejti, alkalmanként akár napi 80-100 főt is „előszűrnek” telephelyenként, illetve előfordult már, hogy két-három nap alatt 100-150 főt is biztosítottak egy-egy megbízó cégnek. Úgy véli, a több hónapos keresés a mai gazdasági és versenyhelyzetben még a közvetítések vagy fejvadászat kapcsán sem megengedett, a magas megbízói elvárások miatt három-négy hétre redukálódott.

Látrányi Bea szerint a túljelentkezés mértéke munkakör-függő. Sok a hiányszakma, egyre kevesebb szakmunkás, műszaki technikumot végzett vagy piacképes targoncás van a munkaerőpiacon. Érettségizett, esetleg diplomás irodai munkákra vagy szaktudást nem igénylő betanított gyári feladatokra pedig akár nyolc-tízszeres is lehet a túljelentkezés.

„Egyre magasabbak a megrendelők elvárásai, amihez a jelentkezők nem minden esetben tudnak alkalmazkodni. Ma már minden automatizált, ezért számítógépes alapismeretek nélkül még egy gyártósori munkást sem könnyű elhelyezni. Sajnos nem csak az idősebb generáció, hanem a fiatalok – 20-30 évesek – esetében is probléma az alapvető programok ismerete, például Word, Excel, stb.”- teszi hozzá a szakember.

A kiválasztási folyamat hossza is az adott pozíciótól függ. A telefonos előszűrés után kölcsönzésnél általában két körös interjúra számíthatnak a jelentkezők. Első alkalommal a pályázó a munkakörhöz kapcsolódó tesztet tölti ki, majd számítógépes ismeretét mérik fel, ezt követi a személyes beszélgetés. A második körben pedig már a későbbi közvetlen vezető interjúztat.

A közvetítéseknél általában három vagy akár négy kör is lehetséges. Itt is a pozíciótól függ, hogy a jelöltnél milyen tudás, szakmai tapasztalat, készség (például nyelvismeret) és kompetencia előszűrése fontos, ezt minden új igénynél külön-külön állítják össze. A Job&Career Kft. vezetője fizikai munkaköröknél felhívja a jelentkezők figyelmét a higiénia és az öltözködés, a fiatal értelmiségnél pedig a pontosság, a felkészültség és a piaci viszonyoknak megfelelő bérigény jelentőségére. Látrányi Bea emellett különösen fontosnak tartja a megváltozott munkaképességű személyek elhelyezkedésében való segítséget, valamint a diákmunka keretében - a Diákmánia Iskolaszövetkezeten keresztül - a legfiatalabb generáció bevonását is a munka világába.
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen