MÁV Ösztöndíj program 2019-2020 - interjú Hufnágel Simon Péterrel (X)

szerző: Jobline
2019 december 19.

Hufnágel Simon Péter (22) 2019 márciusától júniusáig volt ösztöndíjas közlekedésmérnök hallgató a MÁV Zrt.-nél. Jelenleg a mesterdiplomájára készül, és közben műszaki előadóként dolgozik vállalatunknál.

Interjúnkban Pétert az ösztöndíjas időszakának tapasztalatairól és a további terveiről kérdeztük.

Miért jelentkeztél a MÁV Zrt. ösztöndíjprogramjára?

A vasút iránti érdeklődésem gyermekkoromig vezethető vissza. Egyértelmű volt számomra, hogy egyetemi tanulmányaimat is ebben a témában szeretném megkezdeni.  A BME közlekedésmérnöki karán végül a vasút színes világából a biztosítóberendezések szakterületét választottam. Az egyetemi tanulmányaim során egyre inkább vágytam arra, hogy az elméleti tudásomat kipróbáljam a gyakorlatban is, és erre véleményem szerint a legjobb hely Magyarország legnagyobb vasúttársasága az általa üzemeltettet változatos és komplex rendszerek miatt. A szakmai ösztöndíjra az egyetemi nyári gyakorlatom után került sor. Már akkor kerestem a lehetőséget, hogy a diploma megszerzéséig ne szakadjon meg a gyakorlati ismeretek megszerzésének folyamata, és erre tökéletes megoldás volt a szakmai ösztöndíjprogram.   

Forrás: MÁV Zrt.


Milyen szempontok játszottak szerepet a választásodban?

A legfontosabb szempont a nyári gyakorlat során megszerzett tapasztalatszerzés volt. Nagyon sok új dolgot tanultam és nagyon jó szakembereket ismertem meg. Úgy éreztem, hogy a szakmailag itt szeretnék tovább fejlődni. Ezen kívül a kiírt feltételek is nagyon kedvezőek voltak. A rugalmas munkavégzés és a mentorom által összeállított program illeszkedett az egyetemi tanrendemhez, az érdeklődési körömhöz és a későbbi munkába állásomhoz szükséges ismeretek megszerzéséhez egyaránt.

Számomra az is fontos szempont volt a választásnál, hogy a feladatok nemcsak irodai jellegűek, hanem a terepről az egész ország területéről tudtam tapasztalatokat szerezni.

Mi az, ami ezekből megvalósult?

Leginkább azt érzem megvalósultnak, hogy a program során egy hosszú tanulási folyamatot alapoztak meg számomra a vasutas kollégák. Véleményem szerint a munkába állás hatalmas váltás egy fiatal életében az egyetemi időszakhoz képest, hiszen ilyenkor már élesben kell kipróbálnunk azt, hogy mit is tudunk valójában. Ahhoz, hogy ez a folyamat zökkenőmentes legyen, kifejezetten hasznos az ösztöndíjprogram által nyújtott átmeneti állapot a tanulás és az önállóan végzett munka között. 

Mit nyújtott neked a program?

Elsősorban a gyakorlati tudásom gyarapodását emelném ki. Testközelből tudtam mind az irodai, mind a külső helyszíneken zajló folyamatokat követni, és lehetőség szerint azokba be is kapcsolódhattam. Nagyon izgalmas volt a feladatok országos kiterjedése, hiszen így az utazások során is hasznos megfigyeléseket tehettem. Jó érzés volt egy vidám hangulatú csapatban dolgozni olyan szakemberekkel, akiktől nagyon sokat tanultam.  Az ösztöndíjprogram továbbá segített megtalálni a szakmámon belül azt a területet, amellyel diplomamunkaként és későbbi kutatási területként is szívesen foglalkoznék.

Milyen a kapcsolatod a kollégákkal? Hogyan sikerült integrálódni a csapatba?

A jó hangulatú csapat, amelybe belecsöppentem, nagy segítség volt számomra. Érdeklődésemet örömmel fogadták, kérdéseimre mindig választ kaptam, és a munkafolyamatok közben az én oktatásomra is tudtak időt szakítani. A feladataimat úgy állították össze, hogy az izgalmas és hasznos legyen számomra. Az utazások során a kötetlen beszélgetések is nagyban segítették a beilleszkedésemet, nem beszélve arról, hogy érdekes anekdotákat, történeteket ismerhettem meg. 

Ajánlanád-e a szakmai gyakorlatot/ösztöndíjprogramot másoknak?

Aki érdeklődik a vasút izgalmas világa iránt, vagy szeretne egy kihívásokkal teli, komplex rendszert megismerni, annak mindenképpen ajánlom. Ahhoz, hogy friss diplomásként versenyképesen kezdhess el dolgozni, véleményem szerint mindenképpen szükséges egy hasonló programon részt venni, hiszen a fent említett átmenet a munka és a tanulás világa között így sokkal könnyebb és gördülékenyebb.

Hogyan tovább a program után?

A tanulási folyamatnak az én esetemben még koránt sincs vége. Ugyan mára már teljes állású munkatársként segítem osztályom működését, de ahhoz, hogy a kitűzött céljaimat elérjem, a szakmai gyakorlaton és az ösztöndíjprogramban megszerzett lexikális és gyakorlati tudásomat tovább kell fejlesztenem. Erre pedig kiváló terepet nyújt jelenlegi munkáltatóm, a MÁV Zrt. 

Péternek a legjobbakat kívánjuk diplomája elkészítéséhez és mielőbbi megvalósulását az elképzelt terveinek!

Ha Téged is érdekel a vasút világa, jelentkezz hozzánk ez évi ösztöndíjprogramunkra, és tekints be a kulisszák mögé! J ;)

www.mavcsoport.hu/osztondíj

ösztöndíj  •  MÁV
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen