Így kérj béremelést!

2022 január 03.

A minimálbér 20 százalékkal - bruttó 200 ezer forintra - emelkedik 2022. januárban, az infláció 2021. októberben 6,5 százalék volt. Sok cég emelni fogja a béreket, ám nem mindenki és nem ugyanolyan mértékben. Főleg hazai kis- és közepes vállalkozásoknál nincsenek erre kiforrott folyamatok, ekkor nagyobb jelentősége van a munkavállalók rámenősségének, idegen szóval asszertív viselkedésének. Hogyan lehet egy fizetésemelésnek megágyazni?

Kövesd a céges írott vagy íratlan szabályokat

Ha van bejáratott módja és időpontja (például minden év február) a fizetés meghatározásának, akkor érdemes azt kivárni. Akadnak cégek, ahol a vezető ezt közli, máshol a januári teljesítményértékelés idején körvonalazódnak a számok. Kérdezd meg a kollégákat, hogy terveznek-e közös fellépést. Nincs annál kellemetlenebb, amikor átléped ezeket az íratlan szabályokat/szokásokat. Ha nincs ilyen, hanem ad hoc történnek a döntések, akkor vedd kezedbe a sorsodat. A közvetlen felettesedet keresd meg első körben, kisebb cégeknél ez maga az ügyvezető.

Gyűjts gazdasági érveket

Ha számokban mérhető a munkád, mondd meg, mennyivel növelted a bevételt, milyen eredményeket értél el. Megemlítheted, hogy mióta ugyanannyi a fizetésed, mennyi volt az idei infláció, azaz mennyivel csökkent fizetésednek vásárlóértéke. Olyan érveket hozz fel, ami munkádra, a gazdasági helyzetre vonatkozik. Körbekérdezhetsz hasonló profilú cégeknél dolgozó ismerőseidnél, náluk mekkora volt a béremelés, hasonló pozícióban most mennyi a versenyképes fizetés. A szociális indokok (“a feleségem elveszítette állását”, “több pénz kell a gyerek taníttatására”) nem működnek.

Legyen jó az időzítés

Akkor kérj találkozót közvetlen főnöködtől, amikor nincs nagy hajtás és nincs tele a naptára. Egy péntek délután például alkalmas időpont lehet. Ha hangulatember hírében áll, érdemes megtudakolni a titkárnőtől, milyen lábbal kelt fel. Nincs általános érvényű „jó” felvezető mondat. Ha formális a viszony a „Szeretnék visszajelzést kapni a munkámról”, vagy a „Szeretném önnel a tavalyi éves teljesítményemet megbeszélni” mondatok működhetnek. Viszonytól függően finoman megemlítheted, hogy a pénzről is szót ejtenétek. („Szeretnék visszajelzést kapni a munkámról és a kompenzációról.”)

Forrás: Jobline


Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK
KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK
ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK
PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK
IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK
ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK
HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK
SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK

Ha lehet, a vezető mondjon összeget

Törekedj arra, hogy ne te mondd ki a kívánt emelés összegét. Ha az indoklással együtt elmondtad, szeretnél béremelést, tarts hatásszünetet, és várd meg a főnök válaszát. Ha visszadobja a labdát, akkor viszont neked kell mondanod konkrét összeget. Ez az összeg ne legyen alacsonyabb az infláció mértékénél, máskülönben reál értékben csökken a fizetésed. Megeshet az is, hogy a vezető gondolkodási időt kér. Ekkor kérdezd meg, hogy mikor térhettek vissza a kérdésre.

Legyen B-terved

Ha a vezető nem hajlandó emelni, akkor készülj másik variációval. Ez lehet alacsonyabb összeg is, vagy béren kívüli juttatás – , egy kedvezően adózó cafeteriaelem (pl. SZÉP-kártya juttatás) utazási költségekhez való hozzájárulás, esetleg rugalmas munkaidő, továbbtanulás támogatása.

Megkérdezheted azt is, mi kell ahhoz, hogy többet keress? Felajánlhatod, hogy szívesen elvállalsz egy (jobban fizető és kihívást jelentő) új feladatkört cégen belül. Ez neked előrelépési lehetőség lehet és elképzelhető, hogy nagyobb lelkesedéssel dolgozol egy új munkakörben.

Miután megszületett a válasz, mindenképpen köszönd meg. Akkor is, ha kevesebbet vagy mást kaptál. legalább megbeszélhetted eddigi munkádat és tisztán látsz.

Ha totál kudarcként értékelted a beszélgetést és minimális rugalmasságot sem tapasztaltál, akkor az egy jelzés, hogy érdemes körülnézni az álláspiacon…

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen