Majd én megmutatom! – Ezért jobbak a női felsővezetők

szerző: Jobline
2014 április 16. Szóljon hozzá

A női csúcsvezetők határozottabbak, ösztönzőbbek és merészebbek, mint férfi társaik. Mégsem találjuk őket kellő számban a megfelelő pozíciókban. A helyzet azonban változóban van.

A Fortune 500 – az USA 500 legnagyobb bevételt elérő vállalata – vezetői közül csak 23-an nők. Ez mindössze 4,6 százalék. A világ milliárdosainak listáján a Forbes összeállításában 1426-an tartózkodnak, közülük mindössze 138-an nők, a húsz leggazdagabb között pedig csupán egyetlen van, aki nem örökölte a vagyonát.

A listát nagyon hosszan lehetne folytatni, felemlegetve a vezető női politikusok alacsony számát vagy a magyarországi helyzetet. A kép önmagában roppant elszomorító, hát még akkor, ha figyelembe vesszük, hogy az utóbbi évek kutatásai szerint a női vezetők – különösen a speciális kiválasztódási folyamaton átesett csúcsvezetők – több tekintetben is jobbak, mint férfi társaik.

A női vezetők határozottabbak, ösztönzőbbek és merészebbek. Ám nem csupán erőt és céltudatosságot sugároznak. Empatikusabbak és rugalmasabbak a férfi vezetőknél, és az interperszonális képességeik is fejlettebbek. Így tudnak olyan vezetői stílust kialakítani, amely integrálni képes minden munkatársat. A női felsővezető nyitott, megegyezésre törekszik, együttműködő és kollegiális. Így summázza egy átfogó felmérés tapasztalatait Herb Greenberg, a princetoni Caliper menedzsmentkonzultációs cég elnök-vezérigazgatója. A brit és amerikai női felsővezetők bevonásával végzett kutatás a személyiségjegyekre és a motivációs faktorokra koncentrált, mert ezek határozzák meg, miért működik másként egy női, illetve férfi felsővezető.

A női vezető különleges tulajdonsága a Caliper kutatása szerint, hogy amikor ellenállásba ütközik, tanul a konfliktusból, és „majd én megmutatom-üzemmódba” kapcsol. A problémamegoldást mindig csapatmunkában képzeli el, bevonva a döntéshozatalba valamennyi hasznos szereplőt. A női felsővezetők hajlamosak felrúgni a szabályokat, ha nyűgnek érzik őket, és megalkotják a saját törvényeiket, amelyek biztosítják az előrehaladást.

Hasonló eredményekre jutott Esther Wach Book is, aki 14 női felsővezető karrierjét vizsgálta, hogy kiderítse, mi a sikerük titka (Why the Best Man for the Job is a Woman: The Unique Female Qualities of Leadership). Ő is azt találta, hogy a női vezetők szívesen alkotnak új szabályokat maguknak, ügyesebben el tudják adni kreatív elképzeléseiket, a kihívásokat lehetőségként fogják fel, és a high-touch interakciókat részesítik előnyben (személyes kapcsolat az ügyféllel).

Bár a helyzet egyelőre több mint kedvezőtlen, mindezek a kiváló képességek és tulajdonságok arra predesztinálják a női vezetőket, hogy egyre előnyösebb pozíciókat vívjanak ki maguknak a munka világában. Hiszen a piac természete megköveteli, hogy a legkiválóbbak irányítsák a folyamatokat. Egy férfi vezető hajlamos férfit választani utódjául vagy munkatársául, ezeket az ösztönös automatizmusokat azonban minden bizonnyal felülírják a gazdaság működésének törvényszerűségei. Egyre nagyobb szükség van a kooperatív és empatikus női attitűdre, mert a domináns vezetői stílus hatékonysága letűnőben van.

Ám nem elég azon sopánkodni, hogy a férfiak uralta világban nehéz az előbbrejutás, valamit tenni is kell a siker érdekében. Minden erőfeszítés kevés, ha hiányzik az ambíció. Erről Sheryl Sandberg, a Facebook vezérigazgatója beszélt tavaly a Harvard Business School végzőseinek a diplomaosztó ceremónián. „Pár hete egy interjúban azt találtam mondani, hogy ötkor hazaindulok az irodából, hogy a gyerekeimmel tudjak vacsorázni. A sajtóvisszhang sokkolt. Egyik barátnőm szerint talán akkor sem keltettem volna nagyobb feltűnést, ha baltával agyoncsapok valakit! Kiderült, hogy ez megoldatlan kérdés mindannyiunk, férfiak és nők számára. (...) El kell gondolkozunk azon, miért van, hogy csak olyan kevés nő – még itt, a HBS diplomaosztóján is – tűzi célul maga elé, hogy csúcsvezetői pozícióba jusson. A vezetői szakadék addig nem fog bezárulni, amíg meg nem szűnik az ambíciók terén tátongó szakadék. Nem az a cél, hogy több nő üljön az asztal körül, hanem ahogyan Obama elnök mondta a múlt héten a Barnard Egyetemen, az őket megillető helyre, az asztalfőre kell ültetnünk a nőket.”

A Caliper átfogó kutatása egy éven át, 2005-ben készült. Akkor, csaknem egy évtizede végezetül azt a kérdést tették fel: a nők vajon új vezetői paradigmát állítanak fel? A válasz tudományosan óvatos volt: talán igen. Sheryl Sandberg és a hozzá hasonló női csúcsvezetők azóta sokkal határozottabb válasszal álltak elő.

Közeleg a Jobline Női Karriernap, kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Próbáld ki magad, milyen eredményt érnél el egy angol állásinterjún. Jelentkezz a Facebookon nyelvi játékunkra, hogy a nyeremény birtokában fejleszthesd nyelvtudásodat!

 

Forrás: Jobline
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)