10 nyerő tipp, hogyan kezeljük a rossz főnököt

szerző: Jobline
2015 június 05.

A rossz főnök maga a rémálom. A legjobb elmenekülni, de ez nem mindig járható út. Ilyenkor túlélésre kell berendezkedni. Vannak rá jó stratégiák.

Az alapszabály: fő a nyugalom! Mindegy, hogy mikromenedzserrel, idegbajos zsarnokkal vagy olyan inkompetens főnökkel van dolgod, akiben önnön hozzá nem értése feszültséget kelt, a munkát el kell végezni és a lehető legjobban kell kijönnöd minden veszélyes helyzetből. Vegyük sorra, mi a teendő.

1. Állapítsd meg, hogy tényleg rossz főnökkel van-e dolgod
Lehet, hogy az elöljáród nem is olyan rossz főnök, csak túl szigorú vagy hozzá, esetleg egyszer volt egy kellemetlen húzása, és azóta nem tudsz neki megbocsátani. Hogy eldönthesd, mi a helyzet, figyeld meg pár napig, mit csinál jól és mit rosszul, mennyire áll a helyzet magaslatán szakmailag és hogyan bánik az emberekkel. Ha valamit rosszul csinál, ne kiálts föl kajánul, hogy „na ugye!”, hanem mérlegeld, tényleg ő hibázott-e, vagy csak a körülmények alakultak szerencsétlenül. Csak akkor nyilváníthatod rossz főnöknek, ha a megfigyelési periódusban ennek több cáfolhatatlan bizonyítékát adta.

2. Derítsd ki a motivációját
Oké, tényleg rossz főnökkel van dolgod, most arra kell rájönnöd, miért az. Megfelelési kényszer hajtja, kisebbségi érzését kompenzálja, vagy egyszerűen csak megkeseredett ember, mert annak idején a homokozóban mindig fejbe vágták egy piros dömperrel? Ha megvan a válasz, annak alapján dolgozhatod ki, hogyan kerülheted el a konfrontációt.

3. Ne hagyd magad zavartatni
Nem szabad engedned, hogy a rossz főnök viselkedése ártson a munkádnak vagy a hangulatodnak. Végezd a feladataidat, viseld el a kellemetlen szituációkat, és alakíts ki jó viszonyt a többi főnökkel, hogy legyenek szövetségesek, ha rosszabbra fordulnak a dolgok.

4. Legyél lépéselőnyben
Ez különösen mikronedezserek esetében hatásos: ha számon kér egy feladatot, és te mosolyogva azt válaszolod, hogy már készen is van, ezzel le tudod szerelni. Amennyiben fejlődőképes, egy idő után akár le is szokhat arról, hogy folyton a körmödre nézzen. De általában is előnyös, ha mindig kicsit előbbre tartasz, mint a főnök gondolja, mert nehezebben tud beléd kötni.

5. Mindent dokumentálj
Legyen nyoma minden interakciónak közöttetek, két okból is. Mindig vissza tudod követni, mit kért vagy mondott – ez akkor fontos, ha ellentmondásba keveredik. A „jegyzőkönyv” másfelől akkor is hasznosnak bizonyulhat, ha olyan konfliktus keletkezik, amelynek megoldásába a HR-t is be kell vonni.   


Forrás: Jobline


6. Számolj tízig

Konfliktus esetén ne reagálj azonnal, várd meg, amíg kicsit leülepednek a dolgok. Így a főnök nem fog olyan hevesen reagálni, ha síkra szállsz az igazadért.

7. Legyél te a főnök
Ha inkompetens vezetővel van dolgod, és akad néhány terület, ahol te biztosan jobb vagy nála, haladj önállóan előre, a munkatársaid nagy valószínűséggel követni fognak. De csak óvatosan, mert ez veszélyes játszma: nem nézhet ki úgy a dolog, hogy ki akarod túrni a helyéről. A te célod az, hogy minél eredményesebben dolgozz. Ügyes stratégiádnak köszönhetően előbb-utóbb a vezetőség is észreveszi, hogy kiváló munkát végzel, és átrendezhetik a pozíciókat.

8. Figyeld meg, mitől akad ki
Vannak olyan alkatú főnökök, akik bizonyos szavakra robbannak, mások egyes helyzeteket nem tudnak megfelelően kezelni. Állapítsd meg, a te főnöködnek mik a becsípődései, és igyekezz ezeket elkerülni, így minimalizálhatod a konfliktusok kialakulásának esélyét.

9. Használj párterápiás módszereket
A munkahelyi konfliktusok gyakran emlékeztetnek azokra, amelyek a párkapcsolatokban is előfordulnak – különösen a rossz házasságokban –, ezért sikeresen alkalmazhatók a párterápiás módszerek. Például amikor kérdez vagy megjegyzést tesz valamire, és érzed, hogy ebből baj lesz, kérdezz vissza: biztosan így gondolod, biztosan ezt akarod? Ha a válasz igen, kérd meg, hogy fejtse ki bővebben. Ezáltal érezheti, hogy tiszteled és odafigyelsz rá, és kifejtés közben esetleg új szempontok is eszébe jutnak, amitől másképp látja majd a helyzetet.

10. Kerüld el a rossz főnököket
Ha már sikerült megégetned magad egy rossz főnökkel, gondoskodj arról, hogy még egyszer ne kerülhess ilyen helyzetbe. Amikor új állást keresel, nézz utána, ki lesz a vezetőd és milyen ember. Beszélgess a leendő munkatársakkal, ismerd meg a vállalati kultúrát, de már abból is következtetéseket levonni, ha csupa ideges embert látsz a folyosón, amikor az állásinterjúra vársz.


Kövess minket a
Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!  

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen