Ismerd meg Vasáros Mátét, a Siemens Mobility Chief Product Ownerét! (x)

2023 december 11.

Máté amellett, hogy már 10 éve a vállalat munkatársa, csapatával kiemelkedő eredményt ért el a Siemens Mobility Awards versenyen. Az interjúban többek között a versenyen kiválóan szereplő projektről, Siemenses karrierútjáról, illetve a vállalat jövőbemutató projektjeiről is mesélt.

Mióta dolgozol a Siemensnél? Mutasd be kérlek pár mondatban az eddigi utadat!

2013 februárjában kezdtem a pályafutásomat a Siemensnél. A cégről egy egyetemi állásbörzén hallottam, jelentkeztem egy pozícióra, ahova fel is vettek. Először egy tesztautomatizáló projektre kerültem, ahol egy üzemirányítási rendszer felhasználói felületéhez készítettünk automatizált teszteket. Ezen a projekten körülbelül 4 évig voltam különböző szerepkörökben. Eleinte csak fejlesztőként, később pedig Scrum Masterként és architektként is.

Érdekességképpen említeném meg, hogy ez az egész tesztautomatizálás körülbelül akkor indult, amikor én idekerültem. Akkoriban egy külső gyártó által fejlesztett tool-t használtunk, de ezzel viszonylag gyorsan falakba ütköztünk, így saját megoldások kifejlesztésébe kezdtünk. Az ötletünk hamar elnyerte az ügyfél tetszését is, így leváltottuk a régi alkalmazást egy általunk létrehozottra, amit azóta is egyre több projekten használunk. Nemsokkal ezután átkerültem egy másik projektre, szintén először tesztautomatizálóként, később pedig az addig tesztelt alkalmazás fejlesztőjeként dolgoztam. 2020 nyarán Product Owner lettem az alkalmazás generikus komponensei felett. Az elmúlt három évben több alkalmazást is fejlesztettünk a csapattal, aminek a megvalósítása mellett a termékfelelősség is nálunk volt.

Nemrég egy igen jelentős Siemenses szakmai megmérettetésen kiemelkedő helyezést értetek el. Mesélnél erről?

A Siemens Mobility Awards versenyt minden évben három kategóriában – Environmental Health & Safety (EHS), Innovation, Cash League – hirdeti meg a globális Siemens Mobility munkavállalói számára. A csapatunk a verseny “Innováció” kategóriájában indult. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Siemens-világ összes, ezen a pályázaton induló projektje közül bekerültünk a Top 3-ba, majd megszereztük a 2. helyezést.

Mesélj kérlek bővebben a projektről, mit érdemes tudni róla?

Körülbelül még 2021 júniusában hallottunk arról, hogy egy németországi kollégánk kitalált egy új megoldást egy norvég projekthez. Ez arra fókuszált, hogy a különböző termékekből jövő adatokat hogyan lehetne hatékonyan összeintegrálni egy adathalmazzá. Arra, hogy ebből készítsünk egy terméket, a budapesti csapatunk kapott megbízást. A fejlesztés és a termékfelelősség is a magyar csapathoz került. Később az ötletet tovább finomítottuk és alakítottuk saját elképzelésünk szerint, hogy a végső felhasználásánál minél jobban ki tudjuk szolgálni az ügyfelek igényeit. Jelenleg már több projekt is használja a termékünket.

Ha egy mondatban kellene összefoglalnod a projektet, mit mondanál el róla?

Ez egy összetett rendszer, amit nehéz pár szóval leírni. Talán azt mondanám, hogy ez egy olyan integrációs keretrendszer, ahol egyes alkalmazások be tudják küldeni a saját adataikat, amiket meg akarnak osztani más alkalmazásokkal. A többi alkalmazás, ami ugyanúgy hozzáfér a mi rendszerünkhöz, ezeket az adatokat ki tudja olvasni, egészíteni. Így tudnak egymással kommunikálni anélkül, hogy direktben össze lennének kötve.

Mesélj kérlek kicsit a csapatról is. Kik a társaid, mióta dolgoztok együtt?

Csapatunk összesen 7 főből áll, az irodában legtöbben csak Platform Teamnek hívnak minket.

Összességében azt mondanám, hogy egy, már jól összeszokott csapatról van szó, hiszen kisebb változások ellenére is már 2019 júniusa óta dolgozunk együtt.

Milyen terveitek vannak a projekttel kapcsolatban a jövőre nézve?

Ahogy korábban említettem egyszerre több terméken is dolgozunk, ez a projekt a csapat idejének egy kis részét veszi igénybe. Az adatintegrációs keretrendszerrel kapcsolatos termék esetében két fő célunk van: Az első az, hogy a korábban használt háttérrendszerünket lecseréljük, a másik pedig az autentikáció és az autorizáció, azaz, hogy a felhasználóknak legyen azonosítása. Szintén törekedni szeretnénk az aktív felhasználók számának növelésére is. Bőven akadnak tehát közeli és távlati célok is.

 

Csatlakozz Te is a Siemens Mobility csapatához! Tekintsd meg folyamatosan frissülő Karrier oldalunkat: www.siemens.hu/mobility/karrier
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen