Personal Hungary interjú - dr. Fodor T. Gábor

szerző: Jobline
2015 október 29.

Dr. Fodor T. Gábor sikeres munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Tizedik éve vezeti saját irodáját, amely Magyarország legnagyobb létszámú munkajogi irodája. Gábor rendszeresen publikál szakcikkeket és tart előadásokat, amelyek jellemzője a kiemelkedő szakmaiság és az érthetőség. A Personal Hungary szakértőjét a munkajogról kérdeztük.

Miért fontos a munkajog 2015-ben?

Véleményem szerint a munkajognak két nagy jelentősége van: egyrészt a munkáltató hírneve szempontjából rendkívül fontos területről van szó. Széles körű publicitást kaphat, ha valamilyen jogszabályi előírásnak nem felel meg a cég, és a botrányokat nyilván mindenki szeretné elkerülni. Emiatt is gondolom azt, hogy nagy figyelmet kell fordítani a munkajogra. Másrészt a megfelelő munkajogi szabályrendszer kialakítása gazdasági előnyöket jelenthet a szervezet számára. Igaz, hogy a munkajogban szigorú szabályrendszer érvényesül, de gyakran tapasztalom, hogy a jogszabályok adta lehetőségekről sok cégvezető, illetve munkáltató nem is tud, így ezeket nem tudják maximálisan kihasználni.

A munkajog és a HR kapcsolata meglehetősen szoros. Ennek kapcsán miről lesz majd szó a Szakkiállításon?

A Personal Hungary az egyik legnagyobb HR központú kiállítás, ahol összegyűlnek a HR szakma képviselői. Itt alkalmunk lesz arra, hogy a munkajog területén belül is felhívjuk a HR szakma figyelmét az ebben rejlő lehetőségekre.

A mi feladatunk a HR szakma kiszolgálása jogi oldalról, s ebből az is következik, hogy olyan témákról lesz szó, ami a HR-t különös módon érintheti. Tehát például a munkaidő vagy a munkaszerződések témája, ami a HR mindennapos gyakorlatában folyamatosan felmerül.


Ön, mint munkajogász, milyennek látja a magyar HR szakembereket?

Minél több HR szakemberrel dolgozom együtt, annál jobban meglep, hogy mennyire különbözőek. Van, aki teljesen naprakész a munkajoggal, szinte a legutolsó paragrafust is ismeri a Munka Törvénykönyvében, s van, aki teljesen ránk bízza ezt a területet, és más kérdésekre összpontosít. Nyilván attól függően, hogy valakit mennyire érdekel ez a terület, teljesen más módon kell az adott HR szakemberekkel együtt dolgozni.

Megváltoztatna-e valamit saját szakértői területén?

Természetesen. Azt gondolom, hogy a munkajog egy rendkívül sok adminisztrációt igénylő terület. Ennek kapcsán jelentős könnyebbséget jelente a cégeknek, ha nem rakódna ilyen sok adminisztratív teher a vállukra. Számos területen még mindig nagyon szigorú a munkajogi szabályozás. Annak ellenére mondom ezt, hogy Európában az egyik leglazább, leginkább munkáltatóbarát munkajog a magyar. Ettől függetlenül még mindig úgy érzem, hogy túl sok, és valamennyire felesleges adminisztratív terhet ró a munkáltatókra ez a terület.

Miért kezdett el ezzel a területtel foglalkozni?

Már az egyetem alatt is nagyon érdekelt, ebből a témából írtam a diplomadolgozatomat is. Ez az a jogág, amelyet magamhoz a legközelebb állónak érzek. Van egyfajta szociális vonzata is: egyrészt megjelenik benne a munkáltatók társadalmi felelőssége, másrészt a társadalom jelentős része számára ez a legfontosabb jogág, hiszena megélhetésük ettől a szabályrendszertől is függ. Ezen szempontok miatt tetszett meg a munkajog, mindezek utánpedig elvarázsoltaz egész története, a szabályrendszere, és kihívást láttam a benne rejlő lehetőségekben.

Munkajog tekintetében, mit tart a KKV-k, illetve nagyvállalatok legnagyobb kihívásának?

KKV-nál azt látom, hogy sokszor alapvető hiányosságok és adminisztrációs problémák mutatkoznak a munkajogi gyakorlatukban. A nagyvállalatok pedig nem élnek azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a munkajogi szabályok nyújtatnának nekik. Fakad ez mindabból, hogy némi ismerethiány még a nagyobb cégeknél is előfordul, a kisebbeknél azonban egészen nagy, már-már rizikót jelentő ismerethiány figyelhető meg.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen