5 szuper kérdés, amivel bevágódhatsz az állásinterjún

szerző: Jobline
2014 május 13. Szóljon hozzá

Van kérdése? – amikor ez a mondat elhangzik az állásinterjú végén, sokan tanácstalanok. Pedig lehet, hogy az ügyes pályázó pont ekkor nyerheti meg a HR-essel folytatott mérkőzést.

A legtöbb munkavállalót természetesen az érdekli leginkább, milyen fizetést érhet el. Az állásinterjú etikettje szerint azonban hagyni kell, hogy a pénz kényes témáját a felvételiztető hozza fel, nehogy mohónak, anyagiasnak tűnjünk. Ezért sokan valamilyen ártalmatlan álkérdést tesznek föl, amikor a HR-es felkínálja a lehetőséget, és ezzel akár el ronthatják az összbenyomást. Bevágódni viszont olyan valódi kérdésekkel lehet, mint például az alábbi öt.

1. Mit várnak el tőlem a harmadik hónapban?
Az elszánt munkaválaló nem fél azonnal a lényegre térni szakmai értelemben. A harmadik hónapra általában már mindenki beletanult a felatába, tehát terhelhető, letelt a türelmi idő az újonc számára. Ezzel a kérdéssel azt árulja el a jelentkező, alig várja, hogy minden tudásával érdemi munkát végezhessen a cég számára, ehhez azonban ismerni kell az elvárásokat.

2. Melyek a legjobb alkalmazottaik kiemelkedő tulajdonságai?
Minden szervezetben eltérő tulajdonságok szükségesek a különféle pozíciók betöltéséhez, és mindenki a képességeinek megfelelően hozza az elvárt teljesítményt. Ha erre kérdezünk rá, egyszerre érdeklődünk a cég működése és az iránt, hogy beleillünk-e majd a szervezetbe, és gyorsan  felemelkedhetünk-e a legjobbak közé.

Forrás: FreeDigitalPhotos/Ambro

3. Ön/ök szerint leginkább mi a cég sikeres működésének az oka?
Ezzel a kérdéssel azt demonstrálod, hogy azokon a területeken szeretnéd a céget erősíteni, amelyeken a legnagyobb eredményeket éri el, és úgy, ahogyan a leghatékonyabban érhetsz el eredményt. Elvégre a cég sikere a záloga annak, hogy a munkavállaló karrierje is felíveljen.

4. Mit csinálnak a munkatársak a szabadidejükben?
Ez inkább kis cégeknél hasznos kérdés, nagyvállatok esetében a HR-es nyilván csak általánosságokban tud beszélni a több száz alkalmazottról. Itt az érdeklődés arra irányul, hogy milyen emberek közé kerülünk, ha elnyerjük az állást. A jó munkavállaló be akar illeszkedni a közösségbe, mert hatékonyan dolgozni csak úgy lehet, ha kedveljük a munkatársainkat (vagy legalábbis elfogadjuk, de semmiképpen nem utáljuk).

5. Hogyan akarják kezelni azt a problémát, hogy...
Itt bizonyos előtanulmányok szükségesek, hogy megtudjuk, milyen kihívásokkal néz szembe a cég, ahová jelentkezünk. Például ha már kezd túltelítődni a piac, amelyet a vállalat megcéloz, ez legyen a kérdés tárgya, ha pedig elapadóban vannak egyes eddig igénybe vett források, akkor az. A jó pályázót ugyanis erősen érdekli, mit tervez a cég, hiszen hozzá akarja kötni a jövőjét.

Jobline Női Karriernap – először Magyarországon!

2014. 06.14., Bálna Rendezvényközpont

További információk és regisztráció: http://www.noikarriernap.hu/hu/

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)