Karriertervezés 2024-ben

2024 március 22.

A 2023-as év után nem csökkent a bizonytalanság sem a világban, sem a magyar gazdaságban, sem a munkaerőpiacon. Nehéz tisztán látni, a biztosan jó opció mellett dönteni, amikor váltásról, maradásról, egy új képzésre jelentkezésről van szó. Minden korábbinál nagyobb szükségünk van a rugalmasságra, az alkalmazkodásra. Milyen utak kínálkoznak a karriertervezésben?


“Több tízezer munkavállaló hiányzik a magyar munkaerőpiacról.”

“Most már a munkaadók versenyeznek a munkavállalókért.”

“Csak annak nincs munkája, aki nem akar dolgozni.”

 

Gyakran olvasni ilyen vagy ehhez hasonló szalagcímeket, szakértői nyilatkozatokat a magyar médiumokban általános igazságként. Ezek alapján azt gondolhatnánk, hogy álláskeresőként hátradőlhetünk a karosszékben. Elegendő egy gyorsan összedobott CV-t elküldeni néhány munkaadóhoz és máris elkezd csörögni a telefon és jönnek a meghívások állásinterjúkra vagy akár azonnal a munkaajánlatok.

 

Némi igazság azért van ezekben a hangzatos mondatokban. Bizonyos szektorokban - gyártás, logisztika, vendéglátás, mezőgazdaság - valóban kevesebb a munkára fogható, tapasztalattal bíró dolgozó, mint amennyi a vállalkozások munkaerőigénye. Éppen ezért kényszerül mind több cég Ázsiából (például Fülöp-szigetek, Indonézia, Kirgizisztán) gyári betanított munkásokat behozni.

A legjobbakért - ahogyan a múltban is - minden területen versenyeznek a munkaadók. Valamilyen állást pedig szinte mindenki találhat: a kérdés csak az, hogy megfelel-e elvárásainak.

 

2024-ben nem lett könnyebb a képességeinknek, a vágyainknak megfelelő munkahely megtalálása. Nagy erőfeszítést igényel, versenytársakkal kell megküzdeni, sokszor járatlan utakat kitaposni, legjobb arcunkat kell mutatni, felkészültnek és motiváltnak kell lenni. És nem is biztos, hogy az új munkahely a legjobb megoldás.

 

A karriertervezésben három járható út kínálkozik:

 

Maradni a munkahelyünkön és fejlődni

 

Nem kell feltétlenül munkaadót váltanunk ahhoz, hogy előrelépjünk, fejlődjünk. Kisebb kockázattal is jár, ha maradunk jelenlegi munkaadónk szárnyai alatt és megpróbálunk még többet kihozni: versenyképesen tartjuk tudásunkat képzésekkel vagy cégen belül egy másik területre váltunk, esetleg vezetői pozíciót célzunk meg. Ehhez persze kell egy olyan vállalati kultúra, amely segíti a munkakörök közötti rotációt (a multis szaknyelvben job rotation), és a közvetlen vezetők elfogadják azt, hogy beosztottjukat elveszíthetik egy idő után. A szűkös munkaerőpiac miatt egyre több nagyvállalat ismeri fel a belső karrierben rejlő lehetőséget, azaz egy értékes munkavállaló ezzel az eszközzel tovább tartható meg. Ha azonban a vállalati kultúrával van gondunk vagy nem látunk fejlődési lehetőséget, akkor nem a cégen belüli mozgás jelenti a megoldást.

 

Új munkahelyet keresni

 

Ez egy drasztikus, de a legnagyobb előnyt hozó eszköz lehet ahhoz, hogy egyenesbe kerüljön szakmai pályafutásunk. Ha éppen nincsen állásunk, akkor nem kockáztatunk sokat. Ha van, akkor valamekkora rizikó nélkül nem ússzuk meg.

 

Az álláskeresés szinte főállás, napi szinten kell vele foglalkozni és ennek megvannak a speciális technikái. Érdemes szakemberhez fordulni az egyéni karrierterv kidolgozásához. Az álláshirdetésre pályázás előtt fontos annak a felmérése, hogy ki is vagyok az álláspiacon és mit akarok. Egy alapos kompetenciaelemzéssel olyan munkakörök kerülhetnek képbe, amire nem is gondol az ember. Nem csupán a publikus álláshirdetésekre való jelentkezések, hanem kapcsolatrendszerünk megmozgatása, a hideg megkeresések is hozhatnak eredményt, ha megtanuljuk a célravezető technikákat. Ha sikertelenek vagyunk (például több tucat álláspályázat elküldése után sem jön visszajelzés), akkor változtatni kell, ekkor is ajánlott karrier-tanácsadóhoz fordulni.

 

Ne a bérajánlat legyen a legfontosabb szempont, amikor döntünk. Hanem például a fejlődési lehetőség, a munkakörnyezet (rugalmas vagy rugalmatlan), a feladatok érdekessége, a munkahelyre jutás, a részleges home office is. A kiválasztási folyamat alatt fontos annak is a felmérése, hogy az a közeg nekem való-e, hogyan kommunikálnak velem, egymással, milyen az iroda, mennyire adnak konkrét választ a kérdéseimre. Meghatározó élmény állásinterjún a közvetlen vezető személye - van-e vele kémia, milyen érzésekkel távozom. HR-es körökben időnként felbukkanó bölcsesség, hogy az álláskereső céget választ, de a vezető miatt mond fel. Ha minél jobban megfogalmazzuk egyéni igényeinket és minél több információt gyűjtünk az adott munkaadóról, akkor csökkenthető a váltás kockázata.

 

Vállalkozást indítani főállás mellett

 

Ha valaki nem akar cégen belül fejlődni, de búcsút sem intene munkaadójának, mégis előrébb szeretne lépni, megpróbálhat egy munkaadójához nem kötődő, ám számára fontos egyéni vállalkozást elindítani. Ennek minimális a kockázata és megmarad a biztos bevételt hozó munkaviszony. Átalányadózással pedig még az adóteher is rendkívül kedvező. A mellékmunka lehet tanácsadás, webbolt elindítása, őstermelői, művészeti tevékenység, oktatás, coaching: egy olyan számunkra kedvelt tevékenység, amiért mások pénzt áldoznak. Egy idő után kiderül, hogy ez működik-e, bővül-e ügyfélkörünk, növekszik-e a megrendelések száma, örömünket leljük-e a vállalkozói létben. Ha nem, akkor nem veszítettünk semmit, a főállásunkban folytatjuk. Ha igen, akkor egy idő után átbillenthetjük a hangsúlyt a vállalkozásra és felmondhatunk a munkahelyünkön.

 

Bármelyik opció mellett is döntünk, csak akkor lehetünk sikeresek, ha azt 100 százalékosan csináljuk, valamekkora kockázatot vállalunk és kilépünk a napi sémáinkból. Ha ezzel az attitűddel megyünk neki 2024-nek, akkor - még átmeneti hullámvölgyek esetén is - hosszú távon sikeres pályán leszünk.

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen