12 életbevágó tipp, hogy megértsd mások testbeszédét

szerző: Jobline
2014 május 21. Szóljon hozzá

A kimondott szavakkal gyakran csak leplezni próbáljuk, amit valójában gondolunk. A gesztusaink azonban beszédesen árulkodnak. Ha meg tudod fejteni ezt az önkéntelen jelrendszert, annak hatalmas haszna lehet. Például egy állásinterjún.

Ismered a 7-38-55 szabályt? 1971-ben állította fel a UCLA pszichológiaprofesszora, Albert Mehrabian. Szerinte a kommunikáció során 55 százalék, amit testbeszéddel fejezünk ki, 38 százalékban a hangfekvésünk árulkodik a gondolatainkról, és mindössze 7 százalék az a mondandó, amit szavakkal fejezünk ki. Ha valóban ez a helyzet, és nincs okunk a szabály érvényességében kételkedni, rendkívül fontos, hogy megértsd, mit fejeznek ki mások gesztusai. (És uralkodni tudj a saját testbeszédeden, hogy ne áruld el magad.)

1. Leplezd le a hamis mosolyt
Az igazi mosolynál apró ráncok jelennek meg a szemek sarkában (ez a Duchenne-mosoly), az álmosolynál ez nem figyelhető meg. (Sok gyakorlással azonban elsajátítható.) Ha tehát nincsenek mosolyráncok, az illető valamiért csak úgy csinál, mintha örülne, vagyis gyanús.

Forrás: Jobline


2. Változik a hangfekvés: az illető érdeklődik irántad
A nők általában magasabb, míg a férfiak mélyebb hangon kezdenek beszélni, amikor érdeklődni kezdenek valaki iránt. Jók az esélyeid, amikor ezt észleled, akár randin vagy, akár a HR-es figyel rád az asztal túlsó oldalán.

3. A felvont szemöldök zavart jelez
Meglepetés, ijedtség, kényelmetlen érzés: erre utal, ha valaki felvonja a szemöldökét. Fújj riadót, valamit alighanem rosszul csináltál vagy mondtál.

4. Tükrözés: jó úton haladsz
Ha a beszélgetőpartnered utánozza a mozdulataidat, azt jelzi, hogy önkéntelenül azonosulni próbál veled. Most örülhetsz, létrejött a pozitív kapcsolat!

5. A szemkontaktus csalóka lehet
Mindenképpen érdeklődést fejez ki a szemkontaktus, de a helyzettől és az adott személyektől függ, hogy ez milyen előjelű. Lehet, hogy az illető rokonszenvez velünk, de agressziót, fenyegetést is kifejezhet ez a különleges gesztus.

6. Túl hosszú, merev szemkontaktus: a hazugság leplezése
Sok notórius hazug úgy próbálja leplezni szándékait, hogy őszinteségét bizonyítandó kellemetlenül sokáig és mereven fenntartja a szemkontaktust. Még gyanúsabb, ha semmilyen egyéb gesztust nem tesz és nem is pislog.

7. Keresztbe tett lábak: elutasítás
Kutatók több mint kétezer tárgyalást vettek videóra, és azt találták, hogy amikor bármelyik félnek keresztbe volt téve a lába, nem született megállapodás. Ez nagyon negatív kommunikációs pozíció, az elutasítás mellett bezárkózást is jelez.

8. Az apró gesztusok sorozata pozitív visszajelzés
Amikor valaki mondjuk a szemébe néz a beszélgetőpartnerének, majd lenéz, aztán beletúr a hajába, megvakarja az állát, végül fölnéz, azt jelzi, hogy pozitívan viszonyul a másikhoz.

9. Ha veled nevet, szimpatikus vagy neki
A humor kifejlődése kulcsfontosságú volt az emberré válás folyamatában, és ma is az egyik leglényegesebb kapcsolódási pont. Ha őszintén meg tudsz valakit nevettetni, nyert ügyed van, bármilyen élethelyzetről legyen szó.

10. Összeszorított áll, merev nyak, összevont szemöldök: stressz
Fentieket limbikus válasznak hívják, az ember évmilliók óta így reagál a fenyegetésre vagy a kellemetlen jelenségekre. Ha a beszélgetőpartnereden ezt észleled, ideje enyhítened a feszültséget.

11. Lábrázás: idegesség, bizonytalanság
Rossz jel, ha valaki a lábát rázza beszélgetés közben. Ez arra utal, hogy az illető szeretne minél hamarabb kiszabadulni az adott helyzetből, mert valamilyen okból kényelmetlenül érzi magát.

12. Összefont kar: védekezés
Könnyű félreolvasni ezt a jelet, mert nagyon gyakran összefonjuk a karunkat, például ha fázunk vagy ha a széknek nincs karfája, és valamit mégis muszáj csinálnunk a kezünkkel. Ez a gesztus tehát akkor utal védekező alapállásra, ha más körülmény nem idézheti elő.

Jobline Női Karriernap – először Magyarországon!

2014. 06.14., Bálna Rendezvényközpont

További információk és regisztráció: http://www.noikarriernap.hu/hu/

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)