4 kihagyhatatlan jó tanács, hogyan írj köszönőlevelet állásinterjú után

szerző: Jobline
2014 június 23. Szóljon hozzá

A köszönőlevél nem egyszerűen udvarias gesztus, hanem az álláskeresés folyamatának szerves része. Akár azt is eldöntheti, megkapod-e a munkát, amire jelentkeztél.

Az állásinterjú után nyomatékosítani kell, hogy nagyon szeretnéd megkapni a munkát, és te vagy rá a legalkalmasabb személy. A köszönőlevél elmaradása azt sugallhatja az interjúztatónak, hogy udvariatlan és lusta vagy, illetve nem is érdekel igazán a meghirdetett poszt. De milyen a jó köszönőlevél? A BigInterview tanácsaiból válogattunk.

1. Ne késlekedj
Interjú után azonnal, de legkésőbb 24 órán belül küldd el az e-mailt, amellyel megerősítheted a rólad kialakult jó benyomást, illetve szépíthetsz, ha úgy érzed, hogy interjú nem sikerült valami tökéletesen. Azért nem szabad késlekedni, mert ezzel jelzed, hogy versenyben vagy az állásért, amit nagyon meg szeretnél kapni.


2. Testreszabás
A köszönőlevél legyen egy kicsit személyes üzenet is. Már találkoztál az interjúztatóval, kialakult róla valamilyen képed, nagyjából sejted, hogy milyen ember. E benyomásaid alapján fogalmazd meg a levelet, és ha úgy érzed, a hagyományos, kézzel írott levél jobban illik a szituációhoz, ilyet küldj. Sok pályázó biztos, ami biztos alapon e-mailt és hagyományos levelet is ír.
Vedd figyelembe az interjúztató korát és a cégnél betöltött pozícióját. Más tónusban szólíts meg egy fiatal, laza HR-est, illetve a hatvanéves, konzervatívnak tűnő vezérigazgatót.
A köszönőlevél elején értelemszerűen köszönd meg, hogy az interjúztató időt szánt rád. Ezután jön a neheze.

3. Ez itt a reklám helye
A köszönőlevél, minek is szépítsük, reklám, amelynek célja, hogy eladd magad a cégnek. Amennyiben nincs több kör a felvételi folyamat során, ez az utolsó alkalom, hogy meggyőzd az interjúztatót az alkalmasságodról.
A köszönetnyilvánítás után sorold fel szépen a tényeket és érveket, miért te vagy a legalkalmasabb jelölt a posztra, miként tudsz hozzájárulni a cég fejlődéséhez, miért lehetsz jobb és több, mint más pályázók. Legyél lényegretörő és tömör, de ne hallgass el egyetlen fontos részletet sem. Ha te is az a típus vagy, akinek utólag, a lépcsőházban lefelé tartva jutnak eszébe a legjobb válaszok, most előadhatod azt a mondandódat, ami az interjún nem ugrott be.
Fejezd ki lelkesedésedet a poszt iránt. Ez különösen akkor fontos, ha az interjún egy kicsit merev voltál a lámpaláz miatt. A lelkesedést azonban ne vidd túlzásba. Az teljesen rendben van, ha azt írod, hogy óriási megtiszteltetés lenne a számodra egy piacvezető cégnél dolgozni, de olyasmit ne említs, hogy jelenlegi helyzetedben bármire képes lennél ezért az állásért.
Végezetül sorold fel az elérhetőségeidet és ajánld föl, hogy szívesen megadsz magadról bármilyen egyéb releváns információt. Érdeklődj a felvételi folyamat további lépéseiről, amennyiben ez nem került szóba az interjú végén.
Ha kicsit bonyulutabb volt az interjúztatás, mert a cégtől többen is beszéltek veled külön-külön – mondjuk a HR-es, a részleget vezető menedzser és az igazgató –, mindenkinek saját testreszabott köszönőlevelet kell küldeni.

4. Szigorúan ellenőrizz minden részletet
Ha kész a levél, ellenőrizd a helyesírást – NEM elég, ha ráküldöd a szövegre a javítóprogramot –, a neveket és a címeket. Nemcsak kínos, hanem katasztrofális eredménnyel járhat, ha valakinek pontatlanul írod a nevét. A címet is tilos eltéveszteni: hiába nagyjából azonos pozíciókról van szó, a kommunikációs igazgató nem sajtófőnök, az operatív igazgató nem vezérigazgatóhelyettes és így tovább. Ha nem tudsz valamit pontosan, és az interneten is hiába néztél utána, ne légy rest fölhívni a céget, és rákérdezni a dologra.
Ne feledd: megéri a kellő időt és energiát belefektetni a köszönőlevél kifogástalan megírásába, mert lehet, hogy végül ennek köszönhetően kapod meg az állást.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

A Jobline Női Karriernap június 29-éig online várja az érdeklődőket! Több száz állás, nagyszerű karrierlehetőségek!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)