8 nyerő tipp a sikeres álláskereséshez

szerző: Jobline
2014 július 09.

Ismered a képességeidet, tudod, hogy milyen állást szeretnél. Most jön a neheze: meg is kell találnod azt a munkahelyet, amely megfelel az aktuális igényeidnek és hosszabb távú terveidnek is. Lelkesedésre, kitartása és kreativitásra van szükséged, meg arra, hogy betarts néhány szabályt.

A legrövidebb utat azok a pályakezdők járják be, akik még felsőfokú tanulmányaik alatt bekapcsolódtak egy fejlett vállalati kultúrájú cég gyakornoki programjába, jól teljesítettek, ezért biztosak lehetnek abban, hogy diplomájuk kézhezvétele után tárt karokkal várja őket a munkahely. Ez az ideális megoldás – mindenki másnak jóval nehezebb utat kell bejárnia.

 1. Jelentkezz minden potenciálisan megfelelő posztra, de ne hagyatkozz csak a hagyományos álláshirdetésekre
Még nem is olyan régen az álláskeresők megvették a hirdetési újságot, bekarikázták benne a szimpatikusnak tűnő lehetőségeket, aztán felhívták a megadott számot. Regisztráltak a munkaügyi hivatalban is, hátha az ottani ajánlatok között találnak megfelelőt. A 21. században ezek a módszerek már nem működnek. Természetesen most is fel kell tölteni az önéletrajzot az összes nagy állásportálra, de végzetes hibát követ el az, aki ezek után várja, hogy özönlenek az álláslehetőségek. Ilyen módszerrel a betöltendő posztoknak csak a töredéke talál gazdára, más lehetőségeket is meg kell ragadnod.

2. Célozd meg a cégeket, jelentkezz fejvadásznál
Keresd fel a számodra szimpatikus cégek honlapját, és nézz körül, milyen ajánlatok vannak. Ha éppen nincs megfelelő, derítsd ki, ki felel a toborzásért, és küldd el neki az önéletrajzodat. Add meg az adataidat fejvadászoknak, így már nem csak te keresel állást, hanem ők is neked.

3. Csak testreszabott életrajzzal pályázz
Sokan követik el azt a hibát, hogy ugyanazzal az életrajzzal próbálkoznak minden cégnél. Eleve nem jó, ha csak kiválasztunk egy sablont az interneten, és beleírjuk az adatainkat anélkül, hogy megpróbálnánk valamit megvillantani személyes, különleges tulajdonságainkból, mergmutatva, hogy az átlagnál értékesebb munkaerő vagyunk. Ezt a hibát nagy vétek azzal tetézni, ha elmulasztjuk a CV-t az adott cég igényeihez igazítani. Az életrajznak arról kell szólnia, hogy kifejezetten az adott posztra pályázol, mert te vagy a legjobb jelölt a feladatra. Azokat a momentumokat hagyd ki, amelyek nem relevánsak az adott munkakör szempontjából, a fontos dolgokat viszont emeld ki. A CV természetesen legyen naprakész is, ne azt küldd el, amit még három éve írtál.

4. Networking
Az állások jelentős része személyes informális kapcsolatokon keresztül talál gazdára, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a networking jelentőségét. Lépj kapcsolatba a barátaiddal és azok barátaival, keresd meg volt tanáraidat, légy aktív a Facebokon, még inkább a LinkeInen (ahol legyen egy jól karbantartott, nagyon professzionális adatlapod). Látogass el állásbörzékre, szakmai rendezvényekre, ismerkedj olyan emberekkel, akik a te területeden dolgoznak. Legyen kéznél a névjegyed és az önéletrajzod, mert soha nem lehet, tudni, hátha épp az a személy fog összehozni a megfelelő munkaadóval, akinek a legutóbb a kezébe nyomtad az adataidat.  

5. Kerüld el a kamuállásokat
Időről időre felbukkannak olyan álláshirdetések az interneten, amelyek mondjuk otthonról végezhető munkát kínálnak jó fizetéssel, és neked csak egy szerény összeget kell elküldened, hogy elindulhass a siker felé vezető úton. Ez nyilvánvalóan átverés. Az is gyanús kell legyen, ha egy hirdető cégnek nincs honlapja, nem találod semmi nyomát sz interneten, és a "toborzó" személy mondjuk egy citromailes e-mailcímet ad meg. Az ilyen csalókra fölösleges időt, de még inkább pénzt pazarolni.

6. Takaríts magad után a neten
A legtöbb munkáltató ma már megnézi, milyen nyomot hagyott maga után a pályázó az interneten, elsősorban a Facebookon, a LinkeInen, a Twitteren és az Instagramon. Az önfeledt bulifotók nem nyerik meg minden HR-es tetszését, ezeket érdemes eltávolítani vagy privát kategóriába átcímkézni, és az sem árt, ha a politikai hovatartozásoddal kapcsolatos állásfoglalásodat is megtartod magadnak és a barátaidnak. Az intenetes lebukással kapcsolatos aggodalmak olyannyira jogosnak tűnnek, hogy Amerikában már külön cégek foglalkoznak a takarítással. Erről itt olvashatsz.

7. Légy kreatív!
Egy-egy jobb állásra tömegével jelentkeznek az emberek, neked ebből a sokadalomból kell kitűnnöd ahhoz, hogy felvegyenek. Akkor fognak rád felfigyelni, ha kreatív vagy. Tollas Attila karriertanácsadó, a Jobline Női Karriernap egyik előadója például annak idején óriásplakáton reklámozta magát, és számítása be is vált. Neked is legyen valamilyen eredeti ötleted! Ha például egy ruházati cikkeket forgalmazó céghez jelentkezel, a CV-d mellett küldj el egy pólót is, amelyre a képed vagy nyomtatva, alatta a felirattal: Én kellek Önnek! A lehetőségek száma végtelen, rajtad áll, ki tudod-e használni őket.

8. Tanulj a kudarcból
Készülj fel rá, nem biztos, hogy azonnal sikerrel jársz. Ne keseredj el, ha nem kaptad meg az állást, inkább derítsd ki, mi volt az oka, a következő alkalommal már e tudást hasznosítva próbálkozz. Azt se feledd, hogy talán azért nem kaptad meg az adott munkát, mert nem is volt igazán neked való, amit a HR-es könnyebben át tudott látni, mint te, hiszen neki ez a szakmája. Miután több helyen elutasítottak, előbb-utóbb el fogsz érni ahhoz a munkához, amit tényleg neked találtak ki.    

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen