Így írjon önéletrajzot egy IT-szakember

szerző: Jobline
2014 július 21. Szóljon hozzá

Egy képzett IT-szakembernek jó esélyei vannak az álláspiacon, de ez nem jelenti azt, hogy félvállról lehet venni a kiválasztási folyamatot. Óriási a verseny, és nagyon megszűrik a jelentkezőket. Ahhoz, hogy az első interjúig eljussunk, elengedhetetlen a jól megírt önéletrajz.

Végtelenszer ismételt közhely – de ettől még igaz –, hogy az önéletrajznak az első 15-20 másodpercben meg kell ragadnia olvasója figyelmét. Ez azt jelenti, hogy a HR-es mire nagyjából az első oldal feléig eljut, már megérik benne a döntés arról, mit tegyen a CV-vel: a továbbítandó dokumentumok mappájába küldje, vagy a kukába. Olyan felütéssel kell tehát kezdeni az önéletrajzot, amely biztosítja továbbjutását.

Forrás: Jobline

Mielőtt a CV egyes pontjaira térnénk, vegyünk néhány általános szabályt. Az önéletrajz optimális hosszúságú legyen. Baj, hogyha valaki két év tapasztalattal a háta mögött hatoldalas szöveggel rukkol elő, de ugyanígy gond, ha tíz év munkáját másfél oldalba próbáljuk sűríteni. A lényeg: közöljük az összes releváns információt minél rövidebben.
A szakemberek ma már nem tanácsolják, hogy leszögezzük, milyen célt szeretnénk elérni. Nyilván meg akarjuk kapni a meghirdetett állást, hosszú távon pedig szép karrierre vágyunk – ezt kár külön ecsetelni, csak az értékes helyet foglalja. A célunkról egy esetben érdemes szót ejteni: ha éppen pályát váltunk. Ekkor is csak röviden foglaljuk össze, miért az új irányban szeretnénk folytatni a karrierünket.
Hosszas bekezdések helyett pontokba szedve, röviden soroljuk fel a velünk kapcsolatos információkat, így sokkal könnyebb átekinteni a szöveget.

 • A CV felütése a Szakmai tapasztalatok blokk
  Három-négy sorban, pontokba szedve soroljuk fel, milyen releváns – tehát a meghirdetett poszt szempontjából feltétlenül érdekes – tapasztalatokat szereztünk a korábbi munkahelyeken. Meg kell adni a cég adatait (a cég neve, tevékenységi köre, mérete), milyen pozíciót töltöttünk be (feladatkör, hány embert irányítottunk), és milyen eredményeket értünk el az ott töltött idő során. Az eredményekről szólva ne általános, hanem kézzelfogható dolgokat nevezzünk meg, minél több számot, adatot használva.
  A nyevtudást is itt említsük meg. Az IT-szektorban elengedhetetlen az angol legalább tárgyalóképes szintű ismerete, de egyre több helyen elvárnak egy másik nagy nyelvet (német, francia) is, és előnynek számít egy harmadik, kisebb nyelv ismerete (olasz, spanyol, valamelyik szláv vagy skandináv).

 • Szakmai ismeretek: csak fókuszáltan
  Ugyancsak az önéletrajz első felében kell szerepelnie, hogy milyen technológiai ismeretei vannak a jelöltnek. Sokan esnek abba a hibába, hogy az összes olyan programot felsorolják, amellyel valaha találkoztak. Ez komolytalanná teheti a jelentkezőt, hiszen nem valószínű, hogy valaki mindenhez professzionális szinten ért, ráadásul hanyagságnak minősül, ha nem fókuszálunk a betölteni kívánt álláshoz szükséges ismeretekre. Határozottan emeljük ki, miben vagyunk a legjobbak, ne a HR-esnek kelljen bogarászni a sok információ között.
  Más-más programokat kell ismerniük a rendszer- és szoftvermérnököknek, illetve a webfejlesztőknek, ezért az adott feladatnak megfelelő ismereteket kell felsorolni. Kötelező pontosan megadni, hogy a program melyik változatát ismerjük, milyen szinten, és mennyi tapasztalatot szereztünk ezen a téren.
 • Tanulmányok
  A felsőfokú és középfokú tanulmányokat, illetve a releváns tanfolyamokat kell felsorolni fordított időrendben. A CV-nek ez a része már nem különbözik a sztenderd önéletrajztól.
 • Érdelődési kör, hobbi
  A szakemberek többsége már nem ajánlja ezt a szekciót, mert fölösleges. A HR-esek túlnyomó részét nem érdekli ez az információ, illetve ha jól van megírva a CV eleje, már eleve el sem jutnak idáig, mert fél perc után az interjúra behívandók mappájába került a dokumentum.

Ott kell lenni a neten
Egy IT-szakembertől elvárható, hogy legyen professzionális LinkedIn-oldala, jól karbantartott Facebook-profilja (nyilvános bulifotók nélkül) és saját honlapja, amelyek elérhetőségét fel kell tüntetni a CV elején, a személyes adatok között. A meggyőző netes jelenlét nemcsak az első körben, hanem a kiválasztási folyamat egésze során pozitív megerősítést ad a jelölt megítélésével kapcsolatban.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

hr  •  önéletrajz  •  IT-CV  •  IT-szakember
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)