7 bosszantó tévhit az önéletrajzzal kapcsolatban

szerző: Jobline
2014 november 21. Szóljon hozzá

A jövőt fürkésző HR-szakemberek szerint a LinkedIn hamarosan kiválthatja az önéletrajzot, hiszen elég lesz az ottani profilt tanulmányozni, hogy alapinformációkat szerezzenek a jelöltről. Ez az idő talán tényleg nincs is messze, de addig még érdemes pár dolgot tisztázni az önéletrajzzal kapcsolatban.

Nem is tűnik túl meredek gondolatnak, hogy néhány év múlva az álláskeresők csak pár linket küldenek majd a munkáltatónak, amelyek a LinkedIn-profiljukra, a személyes honlapjukra és egyes közösségi oldalakra mutatnak, ahol hasznos információkat lehet szerezni róluk. Ám egyelőre önéletrajzokat várnak az álláshirdető cégek, ezért nézzük, milyen tévhitekkel kell leszámolni. A BusinessDaily.com kiválasztási szakemberek észrevételeit gyűjtötte össze.

Ne halogasd! Nyerj 4 fős szállást és síbérletet Ausztriába! 

1. A kitűnő önéletrajz álláshoz juttat
Sajnos nem így van, a kitűnő önéletrajzzal azt érhetjük el, hogy behívnak állásinterjúra, és itt dőlnek el a dolgok (esetleg a második, harmadik alkalommal). Az állásinterjún még jobban kell teljesítenünk, mint amit a kitűnő önéletrajz sugall, és akkor van esélyünk arra, hogy sikerrel járunk. Az önéletrajz tehát csak megnyitja az ajtót, hogy besétálhassunk és legjobb tudásunk szerint eladhassuk magunkat a munkáltatónak.

2. Mellőzhetjük a hasznos linkeket
Mint a cikk elején is olvasható, az internet egyre nagyobb szerephez jut a kiválasztásban, sőt a közeljövőben kizárólagos információforrás is lehet. Ezért a jó önéletrajznak tartalmaznia kell a közösségi médiában létrehozott profiljainkra mutató linkeket, és nem árt, ha van saját honlapunk. Azt mondani sem kell, hogy a profilokat folyamatosan frissíteni kell és alapkövetelmény, hogy nem tartalmazhatnak semmi olyasmit, ami negatív érzéseket keltene a kiválasztási szakemberben.

Forrás: Jobline

 
3. Nem kell a kisebb hibák, elütések miatt aggódni
De kell. Az önéletrajz legyen makulátlan, sem nyelvtani-stiláris hibák, sem elütések nem lehetnek benne. Az ilyen szempontból fésületlen önéletrajz ugyanis azt a benyomást kelti a HR-esben, hogy a jelölt gondatlan és pontatlan, ilyen munkatársra pedig nincs szüksége. Nem szabad bízni a helyesírás-ellenőrző programokban: ezeket is emberek hozzák létre, tehát lehetnek bennük hibák (és vannak is jócskán). Mutassuk meg az önéletrajzok másoknak, hogy ellenőrizzék, de a legjobb, ha van egy elvetemült nyelvtannáci ismerősünk: legyen ő a korrektor.

4. Elég PDF-ben küldeni az önéletrajzot
Jó, ha PDF-ben is elküldjük a jelentkezésünket, különösen, ha kreatív grafikai megoldásokat alkalmaztunk, de a hagyományos Word-formátum az alap. Egyre több toborzócég és munkáltató használ ugyanis kulcsszó-kereső szoftvereket, amelyek számára a PDF-en olvasható szöveg láthatatlan. Ennek folytán a jelölt is láthatatlan lesz.

5. Szabad egy kicsit füllenteni
A Jobline nemrég közölt egy
cikket, amelyben Mark Stevens marketingszakember amellett érvelt, hogy az állásinterjún néha muszáj egy kicsit hazudni a siker érdekében, ez az önéletrajzban azonban semmiképpen sem ajánlott. Nagyon könnyű lebukni, akár a szakmai tapasztalatokat, akár a végzettséget, nyelvtudást illetően szalad el velünk a ló. A HR-es ránk tud keresni az interneten, referenciát kérhet más cégektől. Ragaszkodjunk tehát a szikár tényekhez, azokba ritkán lehet belekötni.

6. Sokat számít az egyetemi átlag
A HR-esek szeretik, ha az önéletrajz tele van jelentőségteljes számokkal, de az egyetemi, főiskolai átlag vagy a diplomamunkára kapott jegy nem sokat nyom a latban. Fölösleges büszkén feltüntetni, hogy mindvégig csaknem kitűnőek voltunk a felsőfokú tanulmányok évei alatt, mert egy HR-es képes arra gondolni, hogy esetleg könnyű tárgyakat vettünk fel vacak tanároknál, és így jött ki az impozáns eredmény. Ma már általában egyre kevésbé számít a végzettség (persze azért egy harvardi summa cum laude előtt még mindig hasra szokás esni), a kiválasztási szakemberek inkább arra figyelnek, mely cégeknél milyen tapasztalatokat szerzett a jelölt.

7. Egész pályafutásunkat taglalnunk kell
Az önéletrajzban az adott pozícióra vonatkozó releváns tapasztalatokat kell feltüntetni, a többi nem érdekli a kiválasztási szakembert. Persze ha valaki hat évig tanár volt, és utána váltott át pénzügyi területre, erre érdemes utalni, hogy ne tátongjon egy nagy lyuk az önéletrajzban, de a kisebb vargabetűk miatt nem kell aggódni. Ha a HR-est érdekli, hogy miért van két év hiátus a pályafutásunkban, az interjún elmondhatjuk, hogy mondjuk biztosítási ügynökként próbálkoztunk, de végül nem jött be.    

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!     

hr  •  önéletrajz  •  tévhit
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)