5 dolog, ami tönkrevághatja az állásinterjúdat, de van rá megoldás

szerző: Jobline
2014 december 16. Szóljon hozzá

Az állásinterjún a legkisebb baki miatt is úgy érezheted, hogy vége a világnak, hát még, ha az a baki elég nagy. De minden szorult helyzetből ki lehet kecmeregni, csak fel kell rá készülni, hogyan.

Minden infót összeszedtél a cégről, ismered a trükkös interjúkérdésekre adandó furmányos válaszokat, tökéletes a testbeszéded, aztán mégis beüt a ménkű. Lefagysz, képtelen vagy a legtöbbet kihozni magadból, s a végén emiatt lemaradsz az állásról. Az 5 leghézköznapibb botlásra a US News and World Report szakértője kínál megoldást.

Ne halogasd! Nyerj 4 fős szállást és síbérletet Ausztriába! 

Késés
Ez a leggyakoribb baleset. Szinte lehetetlen kivédeni, mert mit tehetsz, ha megint füstöl a metró, csőtörés miatt hirtelen bedugul a város vagy csak úgy egyszerűen elalszol, mert nedves melegfront tört be hazánk légterébe? Ilyenkor gáz van, de pánikolás helyett gyorsan hívd fel az interjúztatót, és tájékoztasd, hogy ilyen és ilyen okból ennyit és ennyit késel. Ő is ember, nyilván megértő lesz, és értékelni fogja, hogy az infó birtokában nem kell idegesen várakoznia rád, hanem elintézhet pár kisebb dolgot, amíg megérkezel.
Amikor végre betoppansz az interjúra, röviden és tárgyilagosan szabadkozz, amiért vesztegetted az idejét. Túlzásba ne vidd, mert az ugyanolyan kínos, mintha nem kérnél elnézést.

Felborítasz, leversz valamit

Az állásinterjú feszült helyzet, a legtöbben lámpalázasak, ilyenkor könnyű suta mozdulatot tenni, és borulhat a kávéscsésze meg potyoghatnak a jegyzetek. A kellemetlen, de végül is banális balesetet a legjobb, ha felszabadító humorral kezeled. Az interjúztató ebből megfelelő következtetést tud levonni arra nézvést, hogyan viselkednél munka közben hasonló szituációban, amikor kínos körülmények között kell megőrizni a méltóságodat mondjuk az ügyfelek előtt. Egy jópofa baleset és a hozzá kapcsolódó kedves mentőpoén még kapóra is jöhet, mert az interjúztató jobban emlékezni fog rád, mint azokra a jelöltekre, akik elfelejtettek megbotlani a küszöbben.

Forrás: Jobline

 

Elrontasz egy választ, és emiatt pánikolsz
Előfordul, hogy nem sikerül tökéletes választ adni egy kérdésre. Ezzel tisztában is vagy, és úgy érzed, összedőlt a világ, legalábbis lőttek az állásnak. Ez rossz megközelítés. Mit csinál az ember, ha hasraesik? Feláll, leporolja magát és megy tovább. Válaszolj a következő kérdésekre annak tudatában, hogy mindig van lehetőség arra, hogy visszatérj a problémás témára. Az interjú egy későbbi pontján, amikor már rendezted soraidat, tegyél egy kis kitérőt valahogy így: „azt hiszem, az előbb nem fejtettem ki elég alaposan, mit gondolok erről és erről, most szeretném pontosítani a választ”.

Nem megfelelő az öltözéked
Minden állásinterjú előtt tájékozódni kell, milyen öltözékben illendő megjelenni. Mondjuk egy pénzintézetben a konzervatívabb üzleti öltözék az elvárt, míg egy fiatalos startupnál a lazább farmer-blézer/zakó is megteszi. Ha mégis sikerült mellélőnöd, és kilógsz a sorból, vegyél mély levegőt, és röviden kérj elnézést, amiért nem találtad el a megfelelő stílust. Érzékeltesd, hogy kissé zavarban vagy a baki miatt, minden bizonnyal megértően fogják kezelni.

Kicsúszik valami a szádon
Talán az a legkínosabb az állásinterjún, ha olyasmit mondasz, amiről azonnal tudod, hogy nem kellett volna. Ez lehet egy oda nem illő poén, egy csúnya szó, esetleg eltéveszted valakinek a nevét. Ilyenkor azonnal kérj elnézést és helyesbíts, aztán gyorsan haladj tovább.

Általában érvényes minden bakira: miután röviden helyretetted a dolgot, könnyedén és elegánsan hagyd magad mögött, mintha mi sem történt volna, hiszen valószínűleg tényleg nem is történt semmi komoly, ami az interjú sikerét kockáztatná.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)