Így arass győzelmet bármilyen állásinterjún

szerző: Jobline
2015 február 05.

A hagyományos állásinterjún egyetlen felvételiztetővel nézel farkasszemet, ez azonban egyre ritkább. Vagy többen faggatnak, vagy más jelöltekkel együtt kell megméretned magad, esetleg egyik interjúkör után mehetsz a másikra, és az lehet érzésed, hogy nem látszik a vége. Adunk néhány jó tanácsot, amik átsegítenek a nehézségeken.

Az oktatási rendszer elméletileg felkészít a vizsgaszituációkra, hiszen az érettségi is több tanerő előtt zajlik, akárcsak a főiskolai, egyetemi felvételik, majd a szigorlatok, az államvizsgáról nem is beszélve. Aztán kilépsz a nagybetűs életbe, és jönnek az állásinterjúk. Ezekhez a stresszes szituációkhoz mégis nehéz hozzászokni, ezért az alapszabály: nyugi! Szerezz rutint, és fogadd meg a CareerBuilder tanácsait. Lássuk, milyen helyzetekben kell valószínűleg helytállnod.


1. Panelinterjú

A helyzet:
A cég több döntéshozója ül veled szemben, és csak úgy záporoznak a kérdések.

A cél: Azt vizsgálják, könnyen kezeled-e a feszült helyzeteket, és gyorsan alkamazkodsz-e a cégnél uralkodó viszonyokhoz.

Hogyan kezeld: Próbáld kideríteni, kivel fogsz találkozni. Nyilván ott lesz a személyügyi vezető, aztán mondjuk ha sales területen hirdették meg az állást, akkor az értékesítési menedzser is, továbbá még valaki a menedzsmentből és így tovább. Minden szakember vélhetően a saját területével kapcsolatban tesz majd fel kérdéseket. Nézz utána a közösségi oldalakon, az egyes vezetőknek milyen a szakmai múltja (végzettség, korábbi pozíciók), és készülj fel belőlük.
Az interjún mindig azzal a szakemberrel létesíts szemkontaktust, aki éppen kérdezett, és törekedj arra, hogy kihallgatásszerű szituáció helyett valódi beszélgetés alakuljon ki. Kérdezz te is, lehetőleg név szerint megszólítva a veled szemben ülőket.
A panelinterjú után minden vezetőnek küldj írásos köszönetet, amiért időt szántak rád. Az üzenetek legyenek személyre szabottak, mert a célszemélyek általában összehasonlítják, milyen visszajelzést kaptak.


2. Csoportos interjú

A helyzet: Olyan, mint egy tehetségkutatóban. Egy csapat sikervárományos jelentkező azt próbálja bebizonyítani, hogy neki jár az első hely, az autó, az egzotikus utazás, a lakás impozáns kilátással és a havi jelentős apanázs – vagyis a meghirdetett állás.

A cél: A munkáltató időt szeretne megtakarítani azzal, hogy egyszerre versenyezteti a jelölteket, ezért rövid idő alatt ki kell tűnnöd a többiek közül.

Hogyan kezeld: Viselkedj úgy, mintha nem állásinterjún lennél, hanem már az új munkahelyeden. Ne szakítsd félbe a többieket, és ne sértődj meg, ha mások netán belebeszélnek a mondókádba. Ha te viselkedsz a legtermészetesebben, azonnal felhívod magadra a figyelmet.
Készülj fel az általános interjúkérdésekből (mi a legnagyobb gyengesége/erőssége, miért szeretne nálunk dolgozni, mire a legbüszkébb a korábbi eredményei közül stb), és legyen több válaszod, hogy abban az esetben, ha negyedikként kapod ugyanazt a kérdést, még mindig érdekesen tudj reagálni.
Csoportos interjún gyakori, hogy közös feladatot kell megoldani. Ha így van, ne erőltesd a többiekre az ötleteidet, hanem igyekezz együttműködni, mert ilyenkor azt vizsgálják, a jelölt mennyire jó csapatjátékos.


3. Állásbörze-interjú

A helyzet: Feszült, mert csupán pár perced van arra, hogy eladd magad, hiszen ott tipródik mögötted egy csapatnyi türelmetlen jelentkező, portfólióját szorongatva.

A cél: Próbáld úgy elképzelni, hogy ez egy mozielőzetes. Villantsd fel a legjobb pillanatokat a pályafutásodból, hangsúlyozd a legkiválóbb készségeidet, vázold az általad elképzeld fényes jövőt, hogy az interjúztatónak kedve legyen az egész „mozihoz” (azaz behívjon rendes céges interjúra).

Hogyan kezeld: Ugyanúgy, mint egy klasszikus állásinterjút. Sokan ott rontják el, hogy lazábbra veszik a figurát a kelleténél, nem eléggé felkészültek a cégből és a megjelenésük sem eléggé professzionális. Pedig ez is szigorúan szakmai interjú, csak egy kicsit hajszoltabb körülmények között.
Hangsúlyozd, milyen sokat profitálhat a cég, ha fölvesznek, gyűjts be a standról minden minden elérhetőséget és brosúrát, majd az interjúztatónak küldj üzenetetet még aznap, amelyben megköszönöd, hogy időt szánt rád.


4. A sokadik interjú

A helyzet: Fontos pozíciókra, illetve ha a cég nagyon komolyan veszi magát, többkörös interjúztatással veszik fel a jelentkezőket. (Arról, hogy ezzel mi lehet a probléma, itt írtunk.)

A cél: A roppant megerőltető procedúra ellenére őrizd meg kitartásodat és optimizmusodat, és akkor se borulj ki, ha úgy érzed, további kínzatásodnak már nincs semmi értelme.

Hogyan kezeld: Mivel maratoni megmérettetésről van szó, fizikailag és szellemileg is a csúcson kell lenned. Aludj sokat, egyél rendesen, menj el úszni vagy futni vagy kardiózni a konditeremben, amelyiket szereted. Minderre azért van szükség, hogy mindvégig kiegyensúlyozott és friss maradj a kimerítő procedúra során.
Legyél képben, azaz kérdezz rá, milyen hosszú kiválasztási folyamatra számíthatsz. Ha azt mondják, hogy talán csak hónapok múlva kapsz határozott választ, folytasd az álláskeresést, mert nem tudni, mi lesz ennek a sok szöszölésnek a végeredménye.


Forrás: HVG HR Center

 

Legyél ott a HVG Állásbörzén!

Nézz utána, készülj fel és gyere el!
Regisztrálj még ma, és tegyél a karrieredért most!

HVG Állásbörze
Időpont: 2014. február 25-26. (szerda-csütörtök)

Nyitva tartás:
10:00-18:00
Helyszín: SYMA Rendezvényközpont, A csarnok

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen