Mikor érdemes munkahelyet váltani?

szerző: Jobline
2015 február 17.

Kilenc jó oka is lehet annak, hogy másik állást keress, esetleg gyökeresen más területen, mint a mostani. Nehéz döntés, néha ugrás a sötétbe, de vannak helyzetek, amikor nem lehet más választásod.

Nem könnyű otthagyni a jó meleg fészket, ahol minden ismerős, kialakult a napi rutin és nincsen semmi kockázat. Néha mégis muszáj, és előfordulhat, hogy pont az előbb felsoroltak miatt. A HowSuffWorks.com szépen sorra is vette, pontosan mik lehetnek az indokok.

1. Máshol jobban tudsz fejlődni
Kutatások szerint egy dolgozó átlagosan három év alatt sajátítja el a munkájához szükséges ismereteket és fogásokat, utána a tanulási folyamat lelassul, a feladatok végrehajtása egyre inkább rutinból történik. Ha tovább szeretnél fejlődni, és úgy érzed, kezdesz belefásulni abba, amit csinálsz, a negyedik évben keress másik munkát, akár az adott iparágon belül, akár új horizontokat meghódítva.

2. Többet szeretnél keresni
Nyilvánvaló, hogy a kereset nagysága döntő tényező a munka világában. Nem vagy elégedett a jelenlegi jövedelmeddel? Úgy érzed, tudásodat, tapasztalataidat máshol jobban tudnád kamatoztatni? Nosza, nézz másik állás után.

Forrás: Jobline


3. Ki nem állhatod a főnöködet
Nem jó minden reggel gyomorgörccsel munkába indulni, mert tudod, hogy a főnök megint ok nélkül piszkálni fog, vagy szinte teljesíthetetlen faladatot bíz rád. Valóban sok a szakmailag és/vagy emberileg inkompetens vezető, aki pokollá teszi a munkatársai életét. Felmérések igazolják, hogy a rossz főnök okozta stressz ugyanúgy betegít, mint a kedvezőtlen munkakörülmények, ezért inkább menekülj, mintsem tartósan magas vérnyomás alakuljon ki és emésztőszervi problémák jelentkezzenek.

4. A cég lassan csődbe megy
A patkányok hagyják el először a süllyedő hajót. Ez a mondás nem túl hízelgő, mégis le kell lépni, ha azt látod, hogy előbb-utóbb megszűnik az állásod, mert a céget felszámolják. Ne várd meg, amíg a vezetők beismerik, hogy baj van – ilyenkor általában már késő –, amennyiben aggasztó jeleket észlelsz, vedd a kabátod.

5. Nagy változás történt az életedben
Házasság, gyermekáldás, szerelem, közeli hozzátartozó súlyos betegsége – ezek mind olyan magánéleti tényezők lehetnek, amelyek miatt újra kell gondolnod, hol és mit akarsz dolgozni. Szeretteiddel közösen dolgozd ki az új stratégiát, hiszen velük össze a változás, és találjátok meg az optimális megoldást, amely helyrebillenti munka és magánélet begyensúlyát.

6. Nem jössz ki a munkatársaiddal
Szerencséje van annak, aki remek hangulatú munkahelyen dolgozik, de sajnos előfordulhat, hogy az irodában olyan az atmoszféra, mint egy polgárháborús övezetben. Egyes kollégák mérgezhetik a légkört, vagy egymást gyűlölő klikkek alakulhatnak ki, egyre megy. Erre a helyzetre a 3. pontban említettek vonatkoznak: el kell menni, mielőtt az állandó idegeskedéstől testi tünetek jelentkeznek.

7. Nem neked való a munka
Sokszor szép reményekkel helyezkedünk el egy pozícióban, aztán kiderül, hogy tévedtünk: hiányos a tudásunk, nincsenek meg a megfelelő képességeink ahhoz, hogy rendesen elláthassuk a feladatainkat. Ennek a ténynek a felismerése először frusztráló, mégis kedvező helyzetet teremt. Kérheted a főnöködet, hogy olyan munkát bízzon rád, ahol képes vagy helytállni, vagy egyszerűen kereshetsz magadnak egy másik céget, ahol a neked való poszt vár rád. Mindkettő jobb megoldás, mint szenvedni, mert nem te vagy a megfelelő ember a feladatra.

8. Lecsapnak rád a fejvadászok
Amikor valaki kimagasló a szakmájában, annak híre megy, és előbb-utóbb felbukkanhat egy másik cég, amely át akar csábítani magához. Természetes, hogy jobb ajánlattal, mint amit a jelenlegi munkahelyed nyújt neked, különben nem lehetne szó csábításról. Ilyenkor nem árt az óvatosság: szép dolog, hogy több pénzt és egyéb juttatásokat kínálnak, de ez csak az érem egyik – szebbik – oldala. Nézz utána, milyen a vállalati kultúra, kik ülnek a menedzsmentben, milyenek a cég perspektívái, és milyen karrierlehetőségek állnak előtted, ha átmész hozzájuk. Előfordulhat ugyanis, hogy ez utóbbi kérdésekre nem túl pozitív válaszokat kapsz, és akkor jobb, ha maradsz a helyeden. De ha megéri váltani, egy percig se késlekedj.

9. Pályát akarsz változtatni
Alapvetően két dolog lehetséges: vagy a jelenlegi munkádból van eleged, mert nem tudsz már kiteljesedni benne, vagy nagyon vonz egy másik. Mindkettőnek pályaváltás lehet az eredménye, különösen, ha már egy ideje készültél rá, például diplomát szereztél az általad szimpatikusnak gondolt területen. Egy ilyen döntés általában hosszú érési folyamat eredménye, de pont ez garantálja, hogy megfelelően választasz és végül meg mered tenni a nagy lépést.


Jó lenne, ha egy helyen több mint 100 cég karrierlehetőségeivel ismerkedhetnél meg? Segítene a céljaid elérésében, ha szakértői segítséggel állíthatnád össze CV-d? Ha igen a válaszod, akkor már most írd be a naptáradba a
HVG Állásbörzét!

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen