Ilyen lesz a közeljövő önéletrajza

szerző: Jobline
2015 február 24.

A papír alapú dokumentumok minden téren kimennek a divatból, és nem kivétel ez alól az önéletrajz sem. A LinkedIn előtérbe kerüléséről már többször írtunk, és van más újdonság is.

Egy coachinggal és munkapszichológiával foglalkozó amerikai cég, a Dawitt Corporate Partners végzett felmérést arról, milyen irányban fejlődik az önéletrajz, és érdekes eredményekre jutottak. A HR Morning foglalta össze a lényeget.

1. A YouTube jelentősége egyre nagyobb. A közösségi média mellett a világ legnagyobb videómegosztóján egyre több az önéletrajz, pontosabban olyan mozgóképes felvétel, amely a kreatív CV funkcióját tölti be. Egy felmérés szerint a munkáltatók 89 százaléka véli úgy, hogy szívesen nézne videós önéletrajzokat, főleg azért, mert ezekből a jelölt attitűdje és önprezentációs képességei is kiderülnek. Egyre több karrieroldal, például a CareerBuilder lehetőséget ad arra, hogy az álláskeresők videókat is feltölthessenek.


2. Jelöltek garmadáját negligálják az emailjeik miatt.
A fenti felmérés kiderítette, hogy a jelöltek 76 százalékával nem foglalkoznak a szakmaiatlan emailcímük miatt. Minden álláskereséssel kapcsolatos cikkben szerepel, hogy
[email protected] emailcímmel esélytelen a jelentkezés, mégis ez az egyik leggyakoribb probléma a kiválasztási szakemberek szerint. Könnyen meglehet, hogy számos tehetséges jelölt azért marad hoppon, mert nem tanították meg neki az emailetikettet.

Forrás: Jobline

 

3. A közösségi média az új papír. A Dewitt felmérése szerint a munkáltatók 93 százaléka néz utána, milyen az álláskereső jelenléte a közösségi médiában. Természetesen a LinkedIn vezet, de a szakemberek szerint érdemes szakmai színvonalú profilt fenntartani (és rendszeresen frissíteni) a Facebookon és a Twitteren is.

4. Az önéletrajzok eltwitteresednek. Mivel szinte mindenki twitterezik, azaz tőmondatokban fejezi ki magát, ez a stílus megjelenik az önéletrajzokban is. Ez jó irány, mert a HR-esek amúgy is utálnak tekervényes mondatokkal bajmolódni, ezért általában el sem olvassák őket. A Twitternek köszönhetően tömörek és lényegretörőek lesznek tehát a CV-k, felpörög a kiválasztás.

5. Táblázatok és infografikák csábítják a szemet. Egyre több ábra, vizuális elem jelenik meg az önéletrajzokban, mert a jelöltek ki akarnak tűnni a tömegből, és nem kell a Wordre hagyatkozniuik, mert magabiztosan használják a különféle szerkesztőprogramokat.

A HR Morning négy kiválasztási szakembert is idéz, szerintük mire kell koncentrálni, amikor a jelölt megpróbálja elkészíteni a tökéletes önéletrajzot.

1. Kreativitás és relevancia. Óvakodjunk a sablonoktól, igyekezzünk kreatív módon felkelteni magunk iránt a figyelmet. Az önéletrajz szóljon arról a szervezetről és annak a szervezetnek, ahol állást szeretnénk kapni. (Laurence Hebberd, linkhumans.com)

2. Számok beszéljenek az eredményekről. A teljesítményünket bemutató szöveg aktív igével kezdődjön, számokkal mutasd be, mit értél el, aztán add meg a viszonyítási alapot is, mihez képest jelentős ez az eredmény. (Laszlo Bock személyügyi alelnök, Google)

3. Írj idézeteket. A márkád és a sikereid hitelességét úgy tudod igazolni, hogy idézed egy főnököd vagy ügyfeled dicsérő szavait. Az idézetet úgy válaszd meg, hogy azt sugallja, nagy jótétemény lesz a cégnek, ha megkapod az állást. (Jessica Holbrook Hernandez, Careerrealism)

4. A YouTube-os bemutatkozásod váljon vírusvideóvá. A közösségi médiában futótűzként terjednek az érdekes képek és videók, és milliókhoz jutnak el. Ha a bemutatkozásod vírusvideóvá válik, exponenciálisan nőnek az álláskeresési esélyeid, csak arra vigyázz, hogy a tartalom senki számára ne legyen sértő. (Richard White, Business to Community)

 

Jó lenne, ha egy helyen több mint 100 cég karrierlehetőségeivel ismerkedhetnél meg? Segítene a céljaid elérésében, ha szakértői segítséggel állíthatnád össze CV-d? Ha igen a válaszod, akkor már most írd be a naptáradba a HVG Állásbörzét!

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

CV  •  önéletrajz  •  közösségi média  •  Youtube
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen