Újabb trükkös interjúkérdések sokat tapasztalt csúcsvezetőktől

szerző: Jobline
2015 február 25.

Nagy sikert aratott korábbi cikkünk, amelyben amerikai cégvezetők kedvenc interjúkérdéseit mutattuk be a magyarázatokkal együtt. Itt az újabb gyűjtemény, hogy minél kevesebb meglepetés érjen, amikor szemtől szemben ülsz az interjúztatóval.

Az interjúkérdések nem véletlenül érdekelnek mindenkit, hiszen jórészt ezeken állhat vagy bukhat, hogy megkapjuk-e az állást. Jeff Haden, a LinkedIn állandó szerzője ezért kérdezett meg néhány amerikai csúcsvezetőt, ők mire kíváncsiak a jelölttel kapcsolatban.

1. Miért volt X különböző munkája Y év alatt?
A válasz segítségével képet kapok a jelentkező pályfutásáról. Mi motiválja? Ha hirtelen váltott, miért tette? Mi a döntő tényező, amikor otthagy egy munkahelyet?

Az is kiderül a válaszból, mennyire lojális az illető és hogyan képes megindokolni egy-egy döntését. Van-e gondja a főnökökkel? Gyorsan elunja magát egy-egy munkahelyen?

Azzal önmagában nincs semmi baj, ha valaki folyton munkahelyet vált – a lényeg az, mi készteti erre.

Shana Kabani, a The Marketing Zen Group alapító vezérigazgatója

Forrás: Jobline


2. Képzelje el, hogy eltelt egy év, és éppen azt ünnepeljük, hogy ezen idő alatt milyen nagy sikereket értünk el együtt. Mik lennének ezek a sikerek?
Számomra egy állásinterjúban az a legizgalmasabb, amikor a jelölt interjúvol meg minket. Tudnom kell, hogy felkészült-e belőlünk, érti-e, miről szól ez a cég és a meghirdetett állás, és tényleg akarja-e ezt a munkát.

A jelölttől azt várom el, hogy legyen annyira kidolgozott stratégiai víziója, hogy ne csupán az eltelt évről, hanem a cég működéséről is nagyobb távlatokban tudjon gondolkodni - és persze arról, neki hol a helye ebben.

Randy Garutti, a Shake Shack gyorsbüfélánc vezérigazgatója

3. Mikor volt a leginkább elégedett életében?
Komolyabb pozíciók esetében fejlett készségeket és intellektust tételezek fel a jelöltekkel kapcsolatban. Továbbá úgy gondolom, hogy releváns tapasztalatokkal bíró okos emberek könnyen feltalálják magukat és jól teljesítenek új környezetben, amennyiben a céges kultúra megfelelően inspirálja őket. Ezért aztán leginkább a személyiségre vagyok kíváncsi és arra, be tud-e illeszkedni a cégem szervezetébe.

E kérdés nyomán különleges beszélgetés bontakozhat ki, amelynek során azt puhatolom ki, a cégem megfelel-e a jelölt igényeinek, és képes lesz-e arra, hogy olyan sokat hozzon ki magából, amennyit sehol máshol nem tudna.

Dick Cross, a Cross Partnership alapító vezérigazgatója

4. Tegyük fel, hogy felvettük, imád nálunk dolgozni és akkora a fizetése, amekkorát kért. Milyen ajánlattal lehetne önt tőlünk átcsábítani?
Arra vagyok kíváncsi, hogy a jelölt a pénzre hajt-e, vagy az a fontos, hogy szeresse a munkáját.

Meg lehet-e venni az illetőt?

Nagyon érdekes válaszokat szoktam kapni.

Ilya Pozin, a Cipley tech-cég alapítója

5. Ki az, akit csodál és miért?
A válaszból kiderülhet, a jelölt mennyire van tisztában a saját személyes és szakmai fejlődésével, ami szerintem szorosan összefügg azzal, mennyire sikeres és ambíciózus valaki.

Továbbá azt is megtudhatom, milyen tulajdonságokat és szokásokat szeretne a jelölt elsajátítani.

Clara Shis, a Hearshey Social tanácsadócég alapító vezérigazgatója

6. Mi az, amit nem szeret csinálni?
Azt gondolhatnánk, ha valaki elnyert egy állást, annak minden aspektusát élvezi, de ez nagyon ritka eset.

Az őszinte választ azonban úgy kell kihúzni a jelöltből. Emiatt többször fel szoktam tenni ezt a kérdést különbözőképpen, de mindig megéri az erőfeszítés. Így derült ki például egy értékesítői állásra jelentkező hölgyről, hogy nem szeret új emberekkel találkozni.

A kedvencem mégis az a pénzügyes volt, aki elárulta, hogy nem szeret apró részletekkel bíbelődni és ellenőrizni az ereményt. Mondtam neki, hogy köszi és viszlát.

Art Papas, a Bullhorn piacvezető toborzószoftver-fejlesztő cég alapító vezérigazgatója

7. Meséljen egy projektről vagy elért eredményről, amelyről úgy gondolja, hogy a legnagyobb jelentőséggel bír a karrierjében.
Az a tapasztalatom, hogy a válasz további kérdésekhez vezet, és ennek köszönhetően a jelölt sokkal érzékletesebben be tud mutatkozni, mintha hagyományos módon kérdezném.

Ilyen további kérdések fordulhatnak elő: Milyen pozíciót töltött be, amikor ezt az eredményt elérte? Milyen hatással volt a céges hierarchiában elfoglalt helyére? Ki vett még részt a projektben, és a siker milyen hatással volt a csapatra?

Deborah Sweeney, a MyCorporation tanácsadócég vezérigazgatója

Jó lenne, ha egy helyen több mint 100 cég karrierlehetőségeivel ismerkedhetnél meg? Segítene a céljaid elérésében, ha szakértői segítséggel állíthatnád össze CV-d? Ha igen a válaszod, célozd meg a HVG Állásbörzét!


Kövess minket a
Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen