9 mondat, amit egy munkahelyi vezetőnek tilos kiejtenie a száján

szerző: Jobline
2015 március 05.

Alighanem minden munkavállalónak csinos gyűjteménye van azokból a megnyilvánulásokból, amelyek révén a főnöke a legrosszabb oldalát mutatta.

A kilenc legirritálóbb mondat hallatán tényleg hajlamos kinyílni a bicska a zsebünkben, ezért csak egyetérteni Bernard Marr-ral, aki a gyűjtőmunkát elvégezte.

1. Örülj, hogy egyáltalán van munkád
Ez a kijelentés önmagában igaz, de valójában rejtett fenyegetésről van szó, mert ezt jelenti: ha nem fogadod el a helyzetet, repülhetsz.

2. A munka nem arról szól, hogy élvezni kell
Ez roppant idegesítő tévedés, ami káros is, mert a kényszerből, ímmel-ámmal végzett munka kevésbé hatékony. Ez a mondat erősen demotiválja a dolgozót, aki még kevesebb örömét leli majd a feladatai végrehajtásában.

3. Nem azért kapod a fizetésedet, hogy gondolkozz
Minél többször hallja a dolgozó ezt a kijelentést, annál inkább elmegy a kedve attól, hogy ötleteken törje a fejét, és azokat aztán megossza a kollégáival. Ennek hosszú távon a cég látja majd kárát, mert eltűnik az innováció.

4. Nem én hozom a szabályokat
Vagyis: csináld, amit mondok, te csak egy robot vagy, akinek végre kell hajtania az utasításokat.

5. Ezt mindig is így csináltuk

A főnök nem szereti a változást, még akkor sem, ha bizonyos módosítások után hatékonyabb lenne a szervezet működése.

Forrás: Jobline


6. Megfontolom a dolgot
Lefordítva: egyáltalán nem érdekel, mit gondolsz vagy milyen ötleteid vannak, minden ugyanúgy halad majd a maga útján, mint eddig.

7. A fülembe jutott veled kapcsolatban, hogy...
Gyanakvás és rosszindulat költi az irodába e mondat elhangzása után, pedig elég lenne, ha a főnök így fogalmazna: észrevettem, hogy... Ez utóbbi kijelentés után hozzá lehet látni a probléma orvosolásához anélkül, hogy bárkiben rossz érzések ébrednének.

8. Oldd meg
Ez meglehetősen goromba és lusta hozzállás. A dolgozónak nehézsége támad egy feladat megoldása során, és miután jelezte ezt a főnöknek, támogatásra, iránymutatásra számít, nem pedig ilyen kurta visszautasításra.

9. Ez eléggé magánügynek hangzik
A magánügyekből sajnos gyorsan munkaügyek lesznek, ha a dolgozónak a személyes problémái miatt romlik a teljesítménye. A rátermett főnök igyekszik segíteni a beosztottja gondjainak enyhítésében, egyrészt mert ez a szervezetnek javára válik, másrészt így emberséges.


Kövess minket a
Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! 

karrier  •  munkahely  •  heti TOP
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen