Az egyik nyilvánvaló ok, amiért kevés a nő a tech-szektorban

szerző: Jobline
2015 május 04.

Világszerte és nálunk is alulreprezentáltak a nők a tech-szektorban, és idővel az ilyen diplomával rendelkezők között is nagyobb a pályaelhagyók aránya, mint a férfiak körében. Ennek számos oka van, az egyik a szerepmodellek hiánya.

Sokaknak fogalma sincs arról, pontosan mit csinál egy programozó, de a szó hallatán biztosan beugrik egy kép valamelyik filmből. Szemüveges, elhízott fiú ül egy alagsorban több monitorral körülvéve, a klaviatúra mellett pizzamaradványok, a polcokon akciófigurák és űrhajómakettek a Csillagok háborújából. Hősünk éppen betörni készül a Pentagon rendszerébe, amikor rátörik az ajtót a kommandósok.

A média így vagy hasonlóan ábrázolja a számítógépes szakembereket, hangsúlyozza Anneke Jong a The Muse-nak írt cikkében. Amikor a szerző a nyolcvanas évek közepén megnézte A sutyók visszavágnak című vígjátékot, egyetlen szereplővel sem tudott azonosulni, mert a pozitív hősök technika-mániás, szemüveges, a való világban esetlenül mozgó srácok voltak. (A magyar cím rossz fordítás, nem suttyókról, hanem „nerd”-ekről, azaz egész nap a számítógép előtt ülő fiatal fiúkról van szó, akikre csak évekkel később született magyar megfelelő: kocka. – a szerk.) Hollywood tehát három évtizede olyan képet közvetít – tisztelet a kivételnek –, hogy számítógépes szakember csak enyhén antiszociális és nagyon suta szemüveges srácokból lehet.

A probléma: nem lehetsz az, aminek nem tudod magad elképzelni
„Nem felelek meg a sztereotípiáknak, és ennek tökéletesen tudatában is vagyok – panaszkodik Kathy Cooper, aki a Stanfordon szerzett mesterdiplomát informatikából. – Mindig azt mondják: nem úgy nézel ki, mint egy informatikus.” Cooper sikerrel vette az akadályokat, de közben látta, hogy sok hasonló helyzetben lévő társa elhagyta a tech pályát, mert úgy érezte, nem illik oda. „Számos női informatikus ismerősöm nem találja a helyét ezen a területen, ezért inkább váltanak.”


Marissa Mayer
Marissa Mayer
Forrás: Twitter


A Miss Representation című 2011-es dokumentumfilm arról szól, miért alulreprezentáltak a nők a legnagyobb befolyással járó pozíciókban. A választ egyetlen mondatban fogalmazza meg Marian Wright Edelman, a Children’s Defense Fund alapító elnöke: „Nem lehetsz az, aminek nem tudod magad elképzelni.”

Edelman megállapítását esetünkre is lehet vonatkoztatni: ha nincsenek erős szerepmodellek a nők számára a tech pályán, nincsenek olyan nők, akikre fel lehet nézni, a lányoknak nem lesz elegendő bátorságuk ahhoz, hogy egyáltalán mérlegeljék a tech karriert.

A megoldás: ünnepelt szerepmodellek, akikre a lányok felnézhetnek
Ha fiatal női programozókat kérnek arra, nevezzenek meg szerepmodelleket tech területről, leginkább csak egyet tudnak említeni: Marissa Mayert, a Google alelnökét, aki a női programozók afféle kabalababája lett az évek során.

„Ő nagyszerű szerepmodell, mert hihetetlenül intelligens” – mondja Sophia Westwood végzős informatikus. Cooper egyetért ezzel, hozzátéve, hogy ő azért néz fel Mayerre, mert „a sok nyilvános szereplése segít a közvéleménynek annak tudatosításában, hogy kiváló informatikus nem csak egy bizonyos külsejű ember lehet”.  

Miközben Marissa Mayer valóban kiváló szerepmodell, egyedül nem hordozhatja annak a terhét, hogy neki kell inspirálnia egy egész nemzedéket. Még tíz olyanra lenne szükség, mint ő, hogy a lányok lássák, az informatikusok skálája rendkívül széles. „Nem tekintem magam női mérnöknek, egyszerűen csak mérnök vagyok” – mondja Sara Haider, a Twitter szoftvermérnöke.

Van olyan női programozó, aki megfelel a férfi sztereotípiáknak, de itt van Stephanie Volftsun, a Szilícium-völgybeli Addepar tech-cég informatikusa. „Amikor a programozó barátnőmmel elmegyünk szórakozni, a bárokban nem hiszik el, hogy mi a foglalkozásunk, mert nem úgy nézünk ki. Ennek nem kellene így lennie.”


Stephanie Volftsun
Stephanie Volftsun
Forrás: Twitter


Volftsunnak nincs szakmai szerepmodellje, de változtatni akar a sztereotípiákon. „Szórakoztató vagyok, energikus és szeretek barátkozni. Azt szeretném, ha a fiatal lányok megtudnák, hogy egy informatikus olyan is lehet, mint én.”               

Miközben azon sopánkodunk, hogy milyen kevés nő tevékenykedik tech területen, ne feledkezzünk meg azokról, akik már ott vannak. Ismerjük el Haider és Volftsun eredményeit, akik utat törtek a szakmájukban, és ünnepeljük a hozzájuk hasonlókat.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!  

2015-ben is megrendezésre kerül a nagysikerű Jobline Női Karriernap!
A Karriernap megszervezésével két célnak szeretnénk eleget tenni, egyrészt a diplomás nők számára biztosítunk lehetőséget arra, hogy személyesen találkozhassanak a munkaerőt kereső cégekkel, e mellett pedig a karriertervezési folyamatot kívánjuk támogatni inspiráló előadásokkal és sikertörténetek bemutatásával, illetve személyes tanácsadásokkal.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen