Így változtass a szemléleteden, hogy sikeres lehess

szerző: Jobline
2015 május 12.

A sikeres emberek abban is különböznek az átlagtól, hogy másképp állnak a dolgokhoz, legyen az kudarc, akadály vagy ledorongoló kritika. Nem árt tőlük eltanulni, milyen perspektívát érdemes választani.

Vannak olyan sikeres emberek, akik jó időben jó helyen voltak, ki tudták használni a kínálkozó lehetőséget, és aztán elég ügyesek voltak ahhoz, hogy hosszú távon se veszítsék a véletlen szülte versenyelőnyt. A sikeres emberek másik típusába azok tartoznak, akik a tehetségük mellett a szemléletmódjuknak köszönhetik, hogy élre tudtak törni és ott is maradtak. Jeff Haden összeszedte, mi mindennel kapcsolatban érdemes változtatni a hozzáállásunkon ahhoz, hogy elérjük céljainkat:

1. Kudarc
A kudarc még nem a világ vége, csak egy ötlet vagy egy próbálkozás halála. Tovább tudunk lépni, a szerzett tapasztalatok birtokában.
Vannak emberek, akiket a kudarc teljesen letör, elmegy a kedvük attól, hogy ismét megpróbálják, és hajlamosak gyermekeiknek is továbbadni ezt az attitűdöt. Lásd még: tanult tehetetlenség.
A kudarc roppant kellemetlen dolog, de ha nem merünk szembesülni a kihívásokkal, az még rosszabb.
Legyünk hálásak a kudarcokért, mert sok mindenre megtanítanak. Az emberek egy része ezt nem meri vállalni.

2. Kritika
Csak azt kritizálják, aki valamilyen szempontból foglalkoztat másokat. Ha az emberek érdeklődnek irántad vagy a munkád iránt, és megfogalmazzák a véleményüket, az azt jelenti, hogy lehetőséged van a fejlődésre, valamit jobban vagy másképp tudsz csinálni, hogy megfelelj az igényeknek vagy legalábbis közeledjenek az álláspontok.
Ha az emberek magasról tesznek rád, az sokkal-sokkal rosszabb.

3. Boldogtalanság
Amikor boldogtalan vagy, azt jelenti, hogy törődsz valamivel, ez pedig arra fog késztetni, hogy javíts a dolgokon.
Ha nem érdekel semmi, az sokkal-sokkal rosszabb.
De ne merülj el kéjesen a boldogtalanságban. Legyen ez a hajtóerő ahhoz, hogy jobbá tedd az életedet.


Forrás: Jobline


4. Irigység

Gondolj azokra az emberekre, akiket csodálsz. Akik elnyerték a bizalmadat és a tiszteletedet.
Légy hálás, amiért ismerheted őket. Ezt ne tarsd magadban, mondd el nekik.
Akkor ők is hálásak lesznek az olyan emberekért, amilyen te vagy.

5. Döntések
Olyan sok mindennel kapcsolatban kell döntést hoznod a munkában és a magánéletben, hogy folyton stresszelsz, sőt úgy érezheted, mindjárt összeroppansz a terhek súlya alatt.
Ezt azonban nézd meg a másik oldalról: mi lenne, ha csak nagyon kevés döntési lehetőséged lenne, sőt mi lenne, ha egyáltalán nem adódna életképes döntési lehetőség.
Légy hálás, hogy olyan sok esetben kell döntened - minél többször kell választanod, annál jobb.

6. Küzdelem
A szándékos küzdelemről van szó: amikor úgy döntesz, hogy nagyon keményen fogsz dolgozni egy célért vagy áttörsz valamilyen fizikai vagy mentális határon, esetleg áldozatot hozol olyan emberekért, akik számítanak rád.
Amikor küzdesz és állod a sarad, nem csupán a saját határaidat feszegeted, hanem olyan kegyelmi állapotba is kerülhetsz, ahol képes vagy megszabadulni mindentől, ami szükségtelen (ezek pedig leginkább a félelmeid).
A küzdelem hozzásegít ahhoz, hogy megtudd, ki vagy - és kivé akarsz válni.

7. Várakozás
Türelmesnek lenni nem túl vidám időtöltés, de a várakozás jó dolog lehet.
Például kutatások igazolják, hogy amikor a nyaralásról van szó, a legnagyobb örömforrás az, hogy az embere tervezgeti, hogy végre lelép egy időre. Ez az öröm átlagosan két hónapig tart.
A nyaralás után az öröm napok alatt alapszintre zuhan vissza, és a nyaralásról visszatértek már egy cseppet sem boldogabbak, mint azok, akik el sem mentek.
Légy hálás, amikor várakoznod kell valamire - különösen, ha azt a valamit nagyon akarod. A megelőlegezett öröm önmagában megéri.

8. Megbánás
Gondolj valamire, amivel kapcsolatban azt kívánod, bárcsak jobban csináltad volna. Vagy másképp csináltad volna. Vagy meg sem kellett volna tenned, de valamilyen okból mégis elkövetted.
Fájdalmas? Persze hogy az. És inspiráló.
Használd fel ezt a motivációt. Hívd fel egy barátodat, akivel régóta nem beszéltél. Légy az okosabb ember, aki enged, és elnézést tud kérni. Tegyél meg valamit, amit meg kellett volna tenned.

9. Idő
Rendelkezésedre áll megfelelő idő és erőforrás például arra, hogy ilyen cikkeket olvashass, vagyis van időd arra, hogy fejleszd magad, új ötleteken gondolkodj, megpróbálj jobb ember lenni, és elmélyültebb kapcsolatokat építeni a szeretteiddel és a barátaiddal.
Az idő a legnagyobb kincsed és érte kell a leghálásabbnak lenned.
Az idő mindent lehetővé tesz. Ne foglalkozz lényegtelen dolgokkal - arra fordítsd inkább az idődet, hogy megvalósítsd az álmaidat.

 

2015-ben is megrendezésre kerül a nagysikerű Jobline Női Karriernap!
A Karriernap megszervezésével két célnak szeretnénk eleget tenni, egyrészt a diplomás nők számára biztosítunk lehetőséget arra, hogy személyesen találkozhassanak a munkaerőt kereső cégekkel, e mellett pedig a karriertervezési folyamatot kívánjuk támogatni inspiráló előadásokkal és sikertörténetek bemutatásával, illetve személyes tanácsadásokkal.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 
 

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen