Így írj olyan motivációs levelet, amit el is olvasnak

szerző: Jobline
2015 május 20.

Akár az önéletrajzok esetében, a motivációs leveleknél is a legegyszerűbb előkapni egy mintát az internetről, és annak alapján megírni a saját szöveget. Ne tedd! Erőltesd meg magad, légy kreatív, különben el sem olvassák, amit küldtél.

Vannak szakértők, aki szerint motivációs levélre ma már nincs szükség, ám néhány esetben mégis elengedhetetlen, hogy egy ilyen dokumentumot is mellékelj az önéletrajzodhoz. Például amikor kifejezetten kérik, vagy ha éppen pályát módosítasz, illetve amikor nem felelsz meg pontosan a pályázati feltételeknek, de ügyesen meg tudod magyarázni, miért vagy mégis te az ideális jelölt. (A cikk vezérfonala innen származik.)

Mire kell odafigyelni, amikor motivációs levelet írsz?

1. Idézd mások pozitív véleményét
A kísérőlevél lényege természetesen az önfényezés, hiszen el akarjuk adni magunkat, hogy megkapjuk az állást. Ezt lehet nagyon, sőt bántóan egyszerűen, de elegánsan is csinálni. A legtöbben elkövetik azt a hibát, hogy szépen leírják: ők bizony ambíciózus, megbízható, terhelhető stb álláskeresők, mivel a hirdetésben is ilyen jelzők szerepeltek. Mennyivel meggyőzőbb, ha ezek a pozitív tulajdonságok mások véleményeként jelennek meg! Idézz néhány dicséretet, amelyek a munkáddal vagy veled kapcsolatban hangzottak el! (Sokat segít, ha vannak megfelelő referenciáid, ezekből ki tudsz választani pár frappáns mondatot.) Ha van blogod, honlapod, aktívan jelen vagy a LinkedInen, az ottani pozitív kommentekből is érdemes összegyűjteni párat.

2. Felejtsd el a sablonokat
Az internetről kimásolt és többé-kevésbé testreszabott sablonokat utálják a HR-esek, és ennek megfelelően bánnak velük. A sablon használata azt sugallja, hogy csak minimális erőfeszítést vagy hajlandó tenni a siker érdekében, amit sehol nem vesznek jó néven.


Forrás: Jobline


3. Ismerd meg a céget

Nézz utána a cégnek az interneten, és írj egy lelkes bekezdést arról, miért pont náluk szeretnél dolgozni. Mert kis korod óta imádod a termékeiket, mert ők állítják elő a GDP 0,8 százalékát, és te is szeretnél ebben részt venni, mert vonzó a vállalati kultúra, mert ők kínálják számodra a legnagyobb fejlődési lehetőséget. Írd le azt is, te mit tudsz tenni a cég érdekében, miért járnak jól, ha téged vesznek föl, és nem mást.

4. Legyen személyes a hangvétel
A motivációs levél nem az önéletrajz bővebb lére eresztett ismétlése vagy kiegészített információgyűjtemény, hanem személyes üzenet egy gyümölcsöző kapcsolat reményében. Ennek jegyében, ha ki akarsz tűnni a tömegből, a levél legyen egyedi kis műremek, amely a te hangodon szólal meg. Túlzásokba persze nem szabad esni, de villantsd meg bátran az egyéniségedet. Ha ez esetleg nem tetszik az olvasónak, sebaj, nyilván nem is tudnál beilleszkedni abba a munkahelyi környezetbe, ahol ilyen morc alakok dolgoznak.

5. Indokold meg, miért való neked a feladat
Az önéletrajzban remélhetőleg adatszerűen olvasható, milyen végzettséged van, milyen tapasztalatokat szereztél, most erre kell ráerősítened a kísérőlevélben. Különösen, ha nem felelsz meg pontosan a pályázati feltételeknek, de úgy gondolod, hasznos transzferálható tudásod van, amely alkalmassá tesz a feladatra. Jelen sorok írója egyszer például így védte ki motivációs levelében az esetleges aggályokat:

„Felmerül a kérdés, hogy egy bölcsész végzettségű személy, aki még soha nem dolgozott PR területen, miért pályázik ilyen posztra. Nos, való igaz, a bölcsész definíció szerint nem ért semmihez, de van egy nem lebecsülendő tulajdonsága. A különleges szaktudást igénylő területeket kivéve bármilyen ismeretet gyorsan el tud sajátítani, és zökkenőmentesen alkalmazkodik az új feltételekhez. A PR szakma egyik alapkövetelménye a kiváló kommunikációs készség, ez pedig minden jól fejlett bölcsész sajátja – a többi pedig jön majd magától, ha van ambíció és lelkesedés. Jó hírrel szolgálunk: van.”

A munkát sikerült megkapni.

Összegzés
Képzeld magad a szegény HR-es helyébe, aki naphosszat unalmas, sután megfogalmazott, hibáktól hemzsegő jelentkezéseket olvasgat. Lepd meg őt, rázd fel, derítsd mosolyra! Ha szerzel neki pár szórakoztató percet, jó az esély, hogy állást szerzel magadnak.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!  

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen