Hogyan legyél magabiztos a munkahelyeden?

szerző: Jobline
2015 május 22.

A főnök nem értékeli eléggé a munkádat, de nem mersz kiállni magadért. A kollégád ellopja az ötleteidet, és szó nélkül tűröd. Úgy érzed, megérdemled a fizetésemelést, mégsem teszel semmit ennek érdekében. Ha így van, nem árt megerősíteni az önbizalmadat.

A jó hír az, hogy az önbizalom fejleszthető, mint bármelyik tulajdonságunk, még akkor is, ha az egód történetesen romokban hever. Láss hozzá!

1. Felejtsd el a negatív mantrákat
Úgyse sikerül, másoknak ez úgyis jobban megy, túl fáradt vagyok én ehhez. Gyakran mondogatsz magadnak ilyesmit? Hagyd abba, ne büntesd magad a negatív mantrákkal, állj a dolgokhoz pozitívan. Persze legyinthetsz, hogy ilyen szövegek vannak a Hogyan legyünk sikeres menedzserek? típusú könyvekben, de ez nálad nem működik. Dehogynem! Az ilyen könyveket sikeres menedzserek vagy pszichológusok írták, és hatékony stratégiákat mutatnak be bennük, csak gyakorolni kell.

2. Tanulj új dolgokat
Akkor lehet nagyobb az önbizalmad, ha átlátod a folyamatokat, rá tudsz jönni összefüggésekre. Amikor tisztában vagy azzal, mi hogyan és miért működik a munkahelyeden, szilárdabbnak érezheted a talajt a lábad alatt, s a bizonytalanság elillan.

3. Az erősségeidre koncentrálj
Ne azon keseregj, hogy mi mindent nem tudsz, hanem összpontosíts azokra a területekre, ahol jó vagy. Törekedj arra, hogy ahol magabiztosan mozogsz, ott ne csupán az elvárható teljesítményt hozd, hanem legyél kiváló, legyen szó mennyiségről vagy minőségről. Amit kiválóan végzel, arra legyél büszke, és lehetőleg legyen egyvalami, amiben te vagy a legjobb. Így más szemmel tekinthetsz önmagadra és a munkádra is, a munkatársaidban tisztelet ébred irántad és a főnök is értékeli az erőfeszítéseidet.


Forrás: Jobline


4. Kérdezz, kérj segítséget

A kudarcok természetesen lelomboznak, sőt bizonyos alkatú emberek képesek teljesen lefagyni, ha sorozatosan hibákat vétenek. Amennyiben bizonytalan vagy egy feladatot vagy egy folyamatot illetően, bátran kérdezz, és kérj segítséget, ha úgy érzed, egyedül nem boldogulsz. Ez persze nem azt jelenti, hogy arra kell berendezkednek, hogy mások folyton támogatni fognak - neked sem lenne jó, és a munkatársaid is gyorsan megharagudnának rád. Azért kérdezz és folyamodj segítségért, hogy tanulhass és tökéletesíthesd a készségeidet, s így hamarosan egyedül is meg tudd oldani a problémákat, ami sikerekhez vezet, ez pedig növeli az önbizalmadat.

5. Ne vedd magad túl komolyan
Ha hibáztál, megbotlottál, nevesd ki a suta helyzetet és benne önmagadat. Ez sokkal jobb, mint tragikusan felfogni az esetet, és azon rágódni, hogy neked semmi sem sikerül. Mindez persze nem azt jelenti, hogy automatikusan félvállról kell venni a problémákat, hanem azt, hogy kis dolgok miatt nem szabad kiakadni. A kritikát szintén ne vedd a szívedre, főleg, ha építő jellegű, amiből tanulni lehet.

6. Ne foglalkozz azzal, mit gondolhatnak rólad a többiek
Ha úgy érzed magad, mint egy két lábon járó céltábla, soha nem lesz megfelelő önbizalmad, legfeljebb jól fejlett paranoiád. Az ember természetesen társas lény, be akar illeszkedni az adott közösségbe, de ennek meg kell hogy legyen a maga határa: ne akarj mindenkinek megfelelni és mindenki szeretetét elnyerni. Ez sokkal jobban fog menni, ha a pozitív emberek társaságát keresed és minimális kapcsolatot tartasz fel a negatívakkal, akik lelomboznak, akik energiavámpírok. Ez egy munkahelyen nem mindig megoldható, mert gyakran nem választhatod meg, kikkel dolgozol egy csapatban, de célként mindenesetre lebegjen a szened előtt.

7. Legyen biztos hátországod
A magabiztossághoz elengedhetetlen a munka-magánélet egyensúlya. A munka csak egy szelete az életednek, ahhoz, hogy teljes ember lehess, szükség van szerető családra, barátokra, hobbikra, amiket szenvedélyesen űzhetsz. Minél megterhelőbb a munkád, annál inkább kell ez a biztos hátország, ahonnan energiát nyerhetsz, bátorítást és visszajelzéseket kaphatsz, hogy értékes és fontos ember vagy.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!  

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen