Meglepő dolog, ami a Microsoft volt mérnöke szerint a programozók sikeréhez elengedhetetlen

szerző: Jobline
2015 október 13.

Nem elég, ha egy szoftvermérnök csak programozni tud. Illetve akkor elég, ha nincsenek különösebb ambíciói. Akinek vannak, valamit még meg kell tanulnia.

Ha valaki sikeres akar lenni a tech-szektorban, a programozáson máshoz is kell értenie. Ezt állítja Mike Borozdin, aki három évig dolgozott a Microsoftnál, most pedig a DocuSign egyik igazgatója.

Biztos, hogy jó helyen vagy? Merj továbblépni és nyerj>> 

„Van egy jó tanácsom a programozók számára, mégpedig az, hogy kezdjenek el írni – árulta el a szakember a Business Insidernek. – Roppant hasznos dolog, így az ember megtanulja, hogyan tudja kifejezni magát. Egy csomó szoftvermérnök számára nagy nehézséget jelent, hogy nyilvánosan elmagyarázza, amit szeretne.”

Borozdin szerint több okból is fontos, hogy egy programozó megtanuljon jól írni. Ennek köszönhetően egyrészt világosabban el tudja magyarázni a menedzsereknek, vezetőknek és potenciális ügyfeleknek, hogy mit alkotott. Másfelől könnyebben el tudja ismertetni másokkal, hogy az általa létrehozott program az ő szellemi terméke.

Borozdin ez utóbbi megálapítással kapcsolatban azt az esetet említi, amikor egyik korábbi munkahelyén egy menedzser teljesen magáénak vallotta a projektet, miközben ő is jelentősen hozzájárult annak sikeréhez. „Csak néztem, hogy hohó, hiszen ez az én ötletem volt, hogyhogy a végén lemaradtam a dicsőségtábláról?” – mondja a szakember.

 

Forrás: Jobline

 

Ha valaki az ötleteit világosabban és mindenki számára észrevehetően ki tudja fejteni, elkerülhetők az ilyen kellemetlen esetek. Rádásul ha egy programozó igazán kimagasló értékű szoftvert tervez, egyébként is sokkal gyakrabban kell majd kommunikálnia másokkal.

„Ha megalkottál egy sikeres szoftvert, onnantól valószínűleg legalább annyit kell majd írnod összetett mondatokban, mint Java vagy Objective C programnyelven – mondja Borozdin. – A DocuSignnál több olyan programot is írtam, amelyek villámsebesen elterjedtek, az emberek szerették őket és még többet akartak belőlük használni. Valószínűleg tízszer annyi dokumentációt, magyarázatot és választ írtam velük kapcsolatban, mint algoritmust. Vagyis a megfelelő íráskészség fontos, amit sokan észre sem vesznek.”

Mindez nem jelenti feltétlenül azt, hogy minden programozó vesse bele magát az írástanulásba, és addig meg se álljon, amíg olyan prózát nem produkál, mint Dosztojevszkij – pusztán arról van szó, hogy ezt a készséget nem szabad elhanyagolni. Az íráskészség fejlesztéséhez bőségesen elegendő, ha valaki elkezd blogolni vagy több emailt ír.

„Senkit nem arra akarok buzdítani, hogy ne legyen hardcore programozó, csak adjon hozzá még egy fontos készséget a meglévőkhöz” – összegzi mondandóját Borozdin.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! Ráadásul most értékes ajándékokat is nyerhetsz. Regisztrálj itt>>
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen