5 dolog, amit tehetséges munkavállalóként jó, ha tudsz

szerző: Nagy Andrea
2015 október 26.

A HVG Online Toborzási Konferenciáján jártunk, ahol jól látható volt az idő és energia, amelyet a vállalatok abba fektetnek, hogy a toborzást, kiválasztást végző kollégáik professzionálisan végezzék munkájukat és folyamatosan fejlődjenek.

Mi persze a Ti szemetekkel is figyeltünk és az alábbiakban röviden össze is foglaljuk mi mindenre jó, ha egy tehetséges munkavállaló gondol álláskeresés, karrierépítés közben.

Téged már keresnek! Te már tudod kit/mit keresel?

A vállalatok sok időt és energiát fektetnek abba, hogy megtalálják azokat a jelölteket, akik szakai tudása és gyakorlata az adott feladatkörben indokolt, ugyanakkor személyiséget, attitűdöt is keresnek. A kettő kombinációja adja a számukra megfelelő jelöltet.

Te tudod, hogy a tudásod, tapasztalatod milyen feladatkörre tesz alkalmassá? Pontos képed van magadról? Ismered a személyiségjellemzőidet és a hozzáállásodat? Ha bármelyik kérdésre nem a válasz vagy esetleg elgondolkoztál rajta, hogy vajon tényleg minden lehetőséged ismered-e, akkor itt az idő, hogy dolgozni kezdj ezen a témán, hiszen mindez képezi majd a szakmai életed alapját.

Fókuszáltan, a céljaid mentén sokkal könnyebb dolgod lesz keresni és Téged is könnyebben megtalálnak!

Hagyd, hogy megleljenek! De hol?

Vajon könnyű dolga van a kiválasztási szakembereknek, fejvadászoknak Veled?

  • Profi a Linkedin profilod?
  • Elérhetőek a prezentációid?
  • Megtalálnak az adatbázisokban
  • Lehet Veled találkozni szakmai meet-upok-on?

Ha azt szeretnéd, hogy az elképzeléseidhez, tudásodhoz, személyiségedhez legjobban illeszkedő lehetőségek „találjanak meg”, akkor az ehhez legmegfelelőbb eszközöket kell választani. Ez persze befektetett munkát is jelent majd, de az eredményt tekintve biztosan megéri!


Egyedül és csapatban is eredményesen dolgozom…

Ezt a mondatot sok jelölt mondja el az interjún. Legyél Te az, akinek elképzelése is van a csapatról. Olvass utána Te melyik generációba tartozol, majd nézd meg, hogy a többi korcsoportra mi jellemző. Gondold át az eddigi életed során hogyan működtél együtt a más generációkba tartozókkal, mi ment jól, mi kevésbé?

Persze azt is gondold végig mi jellemző Rád, ha egyedül dolgozol? Milyen feladatok mennek ezen a módon jobban?  

Fontos, hogy megbecsüljenek és fontos, hogy Te is megbecsüld őket!

Sok cég törekszik arra, hogy úgy bánjon Veled, mintha az egyetlen pályázója volnál. Igyekeznek, hogy a kiválasztási folyamat minden pontján elegendő információt kapj és pozitív, nyitott légkört tapasztalhass meg.

Keresd őket és bátran zárd rövidre azokat a folyamatokat, ahol ennek az ellenkezőjét tapasztalod.

Azonban becsüld meg Te is a vállalati oldalt, fejezd ki ezt azzal, hogy felkészült vagy, ismered a szektort, az adott céget, ahová pályáztál, hogy időben érkezel és pozitív, nyitott a hozzáállásod. Sokszor korábbi rossz tapasztalatok nyomán hajlamosak vagyunk ezt azoktól a vállalatoktól is megvonni, akik nem adtak okot a bizalmatlanságra.

Éptísd a hálózatod!

Most, hogy már pontosan megtervezted a célod, könnyű dolgod va, hiszen célirányosan tudod megválasztani azokat a szakmai eseményeket, találkozókat, amelyek segítenek ebben.

Bátran nézd meg, hogy az ismerőseid körében van-e aki azon a terepen dolgozik, ahová Te is vágysz. Ha van, akkor kérj tőle egy fél órát, amikor leül Veled, a tapasztalatairól mesél és amikor felteheted neki a kérdéseidet. Ne feledd sok cégnél működik belső ajánlási rendszer, de ha nem ismernek, nem tudják merre szeretnéd venni az irányt, akkor könnyen eleshetsz ettől a lehetőségtől is.

Jó felkészülést és karrierépítést kívánunk! Ne feledd, céltalan hajósnak semmilyen szél nem kedvez!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen