7 szörnyű baleset az állásinterjún, amit jóvá lehet tenni

szerző: Jobline
2015 október 26.

Mindenkit érhet baleset, és ez a szabály az állásinterjúra hatványozottan vonatkozik. Ha idegességedben hibázol, nem kell kétségbeesni, szinte mindent jóvá lehet tenni.

Az állásinterjú rosszabb, mint egy szóbeli szigorlat: az egyetemi vizsgán legalább van fogalmad arról, milyen ember a profeszor, a HR-es viszont vadidegen, és ott helyben meg kell győznöd arról, hogy téged válasszon. Nem csoda, ha az ember ideges és hibázik.

Biztos, hogy jó helyen vagy? Merj továbblépni és nyerj>> 

1. Rosszat mondasz az előző munkáltatódra
Aranyszabály, hogy az előző vagy aktuális munkáltatóról vagy jót szabad mondani, vagy semmit, de önkéntelenül elhangozhat egy negatív megjegyzés. Akár csak annyi, hogy a főnök sajnos nem nevezhető a világos kommunikáció bajnokának. Ha sikerült ilyesmit mondanod, vegyél egy mély levegőt, és kanyarodj pozitív irányba, ecsetelve a főnök előnyös tulajdonságait, amelyek mellett igazán eltörpül ez a kis hiányosság. Utána próbálj más témára áttérni, például hozd szóba a vállalati kultúrát oly módon, hogy megkérdezed a HR-est, miért szeret ennél a cégnél dolgozni.

2. Nem jut eszedbe egy kifejezés
A vizsgadrukk miatt könnyű elakadni, és néha a leghétköznapibb szó sem jut az ember eszébe. Ilyenkor nem szabad ötölni-hatolni, hanem nyíltan be kell ismerni az elakadást, mondjuk így: "Elnézést, de nem jut eszembe ennek az alkalmazásnak a neve, pedig naponta használom. De sebaj, az a lényeg, hogy sokkal hatékonyabban megy a munka, amióta megtanultam vele dolgozni." A trükk itt az, hogy a lényegre rátérve gyorsan eltereled a figyelmet a kis bakiról.

A hasonló balesetek elkerülése végett készíts kis jegyzetet azokról a legfontosabb kifejezésekről, amelyeket valószínűleg használni fogsz a beszélgetés során, és nézd végig a listát, mielőtt belépsz a szobába.


Forrás: Jobline

 

3. Kicsúszik egy csúnya szó
A hétköznapi kommunikációban sokan elég gyakran használnak trágár szavakat, jó esetben a mondandójuk nyomatékosítására, rossz esetben lépten-nyomon, kötőszóként. Az állásinterjú feszült szituációjában pedig még azok is elereszthetnek egy oda nem illő kifejezést, akik egyébként igyekeznek elkerülni az ilyesmit. Ha megtörtént a baleset, nem szabad reflexió nélkül hagyni: kérj elnézést, és adj magyarázatot rá. Például azt mondhatod, hogy általában nem szoktál káromkodni, de most elragadtak az érzelmeid, mert nehezen dolgoztad fel, hogy egy apró véletlen miatt nem sikerült a számodra oly fontos projekt. Mint a fenti pont esetében, ezután rögtön valamilyen pozitív dolgot kell felhozni, hogy a baki minél hamarabb feledésbe merüljön.

Ha úgy ismered magadat, hogy feszült helyzetekben hajlamos vagy túl szabatosan megnyilvánulni, lassulj le, beszélj megfontoltan, így nagy valószínűséggel elkerülhetők a hasonló balesetek.

4. Meglepő kérdést kapsz
Akármennyire felkészültél az interjúra, a HR-es bármikor feltehet egy olyan trükkös kérdést, amitől elkerekedik a szemed. Ilyenkor időt kell nyerni: "Hűha, ez kemény kérdés, szeretnék egy kicsit gondolkozni a válaszon." Ezzel a gesztussal azt is jelzed, hogy komolyan veszed a beszélgetést, és a lehető legjobb választ szeretnéd adni. Jogod is van hozzá, nincs előírva, hogy meddig tarthat az interjú.

5. Kínos csend telepszik rátok
Befejeztél egy választ, várod a következő kérdést, de a HR-es nem szólal meg. Adj neki időt, mert valószínűleg gondolkodik, talán a következő kérdésen, esetleg azon, hogy pont olyan munkatársra van szüksége, mint te. Ezért ne kezdj el fölöslegesen beszélni, a másik félnél van a labda, majd folytatja, amikor akarja.

Ha idegesít a csend, kezdj el magadban számolni, ez eltereli a figyelmedet. Ha viszont a HR-es testbeszéde arról árulkodik, hogy tőled várja a folytatást (például kíváncsian felvonja a szemöldökét), tegyél fel egy odaillő kérdést a legutóbb érintett témával kapcsolatban.

6. Megszólal a telefonod
A mobilt ki kell kapcsolni egy ilyen fontos beszélgetés előtt, de előfordulhat, hogy idegességedben nem jut eszedbe. Murphy törvénye szerint a bekapcsolva hagyott telefon pont akkor szólal meg, amikor a legkevésbé kellene. Nem szabad fölvenni. Kapcsold ki, gyorsan kérj elnézést és folytasd a beszélgetést.

A baleset elkerülhető, ha az interjú előtt többször is ellenőrzöd, ki van-e kapcsolva a készülék. Segíthet, ha post-itot ragasztasz a noteszed tetejére "mobil kikapcs" felirattal.

7. Baj van a ruháddal
Nem csak a vígjátékokban fordul elő, hogy a fontos állásinterjú előtt a jelölt leönti kávéval a patyolatfehér blúzát/ingét. Nem kell pánikba esni, a HR-es tisztában van vele, hogy emberek vagyunk. Röviden kérj elnézést, hozzátéve, hogy nagyon izgultál. Ezzel még szimpátiát is kelthetsz magad iránt.

Fentieken kívül még számos kisebb-nagyobb baleset előfordulhat az állásinterjún. Ilyenkor jusson eszedbe, hogy a dolgok nem mennek mindig zökkenőmentesen, de ha ügyesen tudod kezelni a problémát, még hasznodra is lehet, ahelyett, hogy ártana.

 Innen merítettünk.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! Ráadásul most értékes ajándékokat is nyerhetsz. Regisztrálj itt>>
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen