11 kellemetlen igazság, amelyeket tudnod kell ahhoz, hogy elérhesd karriercéljaidat

szerző: Jobline
2015 november 27.

Már vannak karriercéljaid, meg is tervezted az egyes lépéseket, azt is tudod, hogyan korrigálsz majd menet közben, ha nem jönnek be a számításaid. Ám van pár dolog, amit szem előtt kell tartanod, hogy rendületlenül haladhass előre.

1. Ez nem csak rólad szól
Ha sikert akarsz elérni, segítened kell másoknak, és ők is segíteni fognak neked.

2. Az álláskeresés fél évig is eltarthat
Vagy még tovább. A cégek nagyon sok tényezőt mérlegelnek, és minél jobb állást szeretnél megkapni, annál bonyolultabbak a kiválasztási feltételek. Kitartás és türelem!

3. A hozzállásod ugyanolyan fontos, mint a képzettséged és a készségeid
A cégek egyre inkább szem előtt tartják, hogy míg a szakmai fogásokat meg lehet tanítani, az attitűdöt nem. Vagy motivált és pozitív vagy, és lelkesen küzdesz a közös célokért, vagy nem. Utóbbi esetben csökkennek az esélyeid, hogy jó állást találj.

4. Hiába tudod, hogy értékes a diplomád és a kvalitásaid miatt sokat érdemelsz, alulról fogod kezdeni
Ismerjük az amerikai sikertörténeteket: a vállalatbirodalom csúcsvezetője a postázóban kezdte a karrierjét... Készülj fel arra, hogy neked is fel kell majd verekedned magad, talán szó szerint az alagsorból.

5. Nem fogsz azonnal egy vagyont keresni
Sokan irreális elképzelésekkel vágnak neki a karrierépítésnek. Az Eduline szerint ilyen fizetésekre számíthatnak a pályakezdő diplomások, a magyar átlagkereset pedig bruttó 243 ezer forint volt a 2015. január-szeptemberi időszakban.

6. Biztosan lesz olyan része a munkádnak, amit utálni fogsz
A munka világa nem tündérország, vannak jócskán nemszeretem dolgok is. Ezeken túl kell tenned magad, koncentrálj arra, amit szeretsz a munkádban. Vigasztaljon, hogy a világ legjobb munkahelyeinek kikiáltott Google-nál és a Facebooknál is panaszkodnak a dolgozók, ahogy a Jobline is megírta itt meg itt.

7. Ha sorra elégedetlen vagy a munkahelyeiddel, alighanem benned van a hiba
Előfordulhat, hogy egy állás nem neked való, sőt egy másik meg egy harmadik sem, de ha sorozatosan munkahelyeket váltasz, és mindig rosszul érzed magad az adott pozícióban, önvizsgálatot kell tartanod. Tisztában vagy azzal, hogy mit akarsz? Van-e valamilyen jellemvonásod, ami miatt nem tudsz beilleszkedni? Ha magadtól nem találsz választ, kérj külső segítséget, ez lehet jó barát, coach vagy pszichológus.

8. Teljesíts többet, mint amennyit elvárnak tőled
Aki pontosan annyi munkát végez, amennyi kötelező, azt az üzenenet közvetíti, hogy szépen elvan a langyos vízben és nem vágyik többre. Ha előbbre akarsz jutni, bizonyítsd be, hogy komolyabb és felelősségteljesebb feladatokat is rád lehet bízni, mert ambíciózus és kreatív vagy, de ami a legfontosabb: messzebbre tekintesz, mert határozott karriercélokat tűztél ki magad elé.

9. Ne foglalkozz a lusta kollégákkal
Roppant frusztráló tud lenni, ha a veled szemben ülő kolléga a munkaidő jó részében Monsters Busterst játszik a Facebookon ugyanakkora fizetésért, mint amekkorát te kapsz, de fölösleges emiatt dühöngeni. Törődj a saját munkáddal és a távlati céljaiddal, a kollégával adott esetben foglalkozzon a főnök meg a HR, nem érdemes ilyesmire energiát pazarolni.

10. Senki sem pótolhatatlan
Akármilyen jó vagy a szakmádban, sose feledd, hogy bárkit utolérhet egy leépítés vagy a rossz főnök bosszúja. Nem kell paranoiásnak lenned, de mindig légy résen, és legyen B terved arra az esetre, ha beüt a balszerencse.

11. Egy hiba nem hiba, de kettő már igen
Bárki melléfoghat valamilyen okból, amit a legtöbbször elnéznek egy munkahelyen. De kétszer ugyanazt a hibát elkövetni már bűnös cselekedet, aminek súlyos következményei szoktak lenni, ezek akár a karrieredre is kihathatnak.

Kövess minket a Facebookon is!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen