Újabb 3 képtelen interjúkérdés és a helyes válaszok

szerző: Jobline
2015 december 04.

A szokatlan interjúkérdéseket azért szeretik a HR-esek, mert a válaszok bepillantást engednek a jelölt gondolkodásmódjába és segítenek megvilágítani személyiségük bizonyos vonásait. Gyakran nem az számít, mi a felelet, hanem a válaszadás mikéntje.

Amikor az interjú során – a bemelegítő beszélgetés után – felbukkan a fura kérdés, a meglepetés erejével hat. Nem kell rá azonnal válaszolni, nyugodtan kérj egy-két perc gondolkodási időt, nehogy zavartan olyan magyarázkodásba kezdj, ami nem vezet sehová, tanácsolja Peggy McKee karrierszakértő.

Íme a három kérdés és a javasolt válaszvariációk.

Ha fának születne, milyen fajta lenne?

Ilyen esetben mindig valamilyen értékes tulajdonságra gondolj, ami a munkához köthető, és ne arra, amit szeretsz (ösztönösen ez jut ugyanis rögtön az ember eszébe, ezért kell egy kicsit gondolkozni válaszadás előtt). Tehát nem jó azonnali válasz, hogy almafa szeretnél lenni, azon belül is jonagold, mert a gyümölcse savanykásan édes, ezért kiváló alapanyag az almáspitéhez (harmonizál az íze a fahéjjal, ha nincs agyoncukrozva).

Egészen más azonban a helyzet, ha a meghirdetett állás valamilyen produktív tevékenységgel függ össze. Ebben az esetben már bátran lehetsz almafa, mert bő a termése, egy egész családot egy évre el tud látni gyümölccsel. (Tehát így már nem arról van szó, te mit szeretsz, hanem hogy milyen közös haszon származik abból, ha valaki pont almafának születik.)

Ha például azt mondod, hogy tölgy szeretnél lenni, szintén jó úton haladsz. A tölgy erős és nemes fa, kitartó, nem hajlik meg a szélben (értsd: jó a stressztűrő képességed, szélsőséges helyzetekben is megállod a helyed).

Pálmafa lennél? Ez sem rossz, hiszen rugalmasan meghajlik az erős szélben, a trópusi hurrikán sem tudja kitépni a helyéről. Te is rugalmasan alkalmazkodsz a váratlan helyzetekhez.

A szomorúfűz vagy a nyárfa is szimpatikusak lehetnek, mégse válaszd őket, mert előbbi negatív konnotációkat kelt (hiszen szomorú), utóbbi magvai pedig tavasszal szőrös burokban szállnak a levegőben, allergiát okozva egyeseknek. Mindig olyan logika mentén haladj, hogy a fa valamilyen könnyen megfejthető metaforát hordozzon, amely pozitív értelemben köthető a meghirdetett pozícióhoz.


 

Milyen állat szeretne lenni?

Itt aztán nagyon kell vigyázni, mert az emberek preferenciái erősen szóródnak. Hiába vagy macskabolond, ne mondd azt, hogy macska szeretnél lenni, veszélyes. A macska önálló és független lény, önmaga topmenedzsere, az ókori Egyiptomban ráadásul istenként tisztelték, sokan azonban lusta és mérhetetlenül egoista lénynek tekintik, aki csak kihasznál másokat. Nem beszélve arról, hogy a HR-es esetleg allergiás lehet a macskaszőrre.   

Hasonló a helyzet a kutyával, pedig ez is kézenfekvő válasz lenne. A kutya az ember legjobb barátja, megbízható, okos, kedves teremtmény, egyes fajtáknak kiváló a humorérzéke is, másfelől viszont önállótlannak, szolgalelkűnek is lehet mondani, aki mindig a gazdi parancsára és a jutalomfalatra vár (kulturális referenciaként lásd még: Petőfi Sándor: A kutyák dala)

A kevésbé támadható állatok a következők:
Ló. Erős, okos, önállóan és csapatban (négyesfogat) is hatékonyan dolgozik.
Sas. Nemes állat, magasan repül, ahonnan éles szemének köszönhetően pontos, áttekinthető képet tud alkotni mindenről.   
Elefánt. Erős, intelligens, hűséges, nem felejt, bátor, egyedül képes szembeszállni egy egész oroszlánfalkával is.
Majom. Intelligens, örökmozgó, csapatjátékos, mókamester, aki mindenkit felvillanyoz.

Hány kosárlabda fér be egy limuzinba?

Ez a képtelen kérdés külön típust képvisel, ahol nem a konkrét válasz a fontos (kit érdekel, hogy hány labda fér be egy limuzinba?), hanem hogy a meghökkent jelentkező képes-e logikusan gondolkozni a furcsa helyzetben.

Hasonló kérdések:
Hogyan vinne odébb egy méterrel egy hegyet?
Mit tenne, ha egy repülőgép szállna le a parkolóban?

Akármilyen lehetetlen a kérdés, a válaszadás hangos gondolkodás formájában történjen. Magyarázz, érvelj, használj tollat és papírt vázlatok készítéséhez (a kreatív emberek megfelelő erőforrásokat aknáznak ki a problémák megoldása során).

A limuzinos kérdésre például így lehet válaszolni:
Egy kosárlabda térfogata nagyjából egytized köbméter (nem kell pontosan tudni, a gondolkodásmód a fontos), egy limuzin belső tere – vegyünk egy Cadillacet – talán hat köbméter lehet, ebbe tehát X (gondosan számold ki papíron) kosárlabda fér be.
Meg lehet bolodítani a választ azzal, hogy kiszámolod, hány leeresztett kosárlabda fér a limuzinba (elvégre a kérdés nem tért ki arra, hogy felfújt labdákról van-e szó).  

Ha az a kérdés, hogy mennyi baracklekvár fér a limuzinba, gondolkozz úgy, hogy egy 1 köbméteres hordóba X kiló baracklekvár fér, tehát a Cadillacbe nyilván hatszor ennyi.

Összegezve: ennél a kérdéstípusnál a kínai közmondást követve nem a cél a fontos, hanem az út, amit odáig megteszel.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen