Az egyik legnagyobb hiba, amit a karriered során elkövethetsz

szerző: Jobline
2016 január 13.

Ha az első munkahelyen nem sikerül jó kezdőfizetést kialkudni, annak katasztrofális hatásai lehetnek.

Amikor valakit felvesznek az első munkahelyére, általában örül, hogy sikerült elhelyezkednie, és nem csodálkozik azon, hogy alacsony a kezdőfizetés. Elvégre mindenki alulról indul, és később rajta áll, miként harcol ki magának egyre előnyösebb juttatásokat – gondolja naivan. Aztán ahogy múlik az idő, lassan derengeni kezd, hogy alaposan meg kellett volna beszélni, mennyi legyen a kezdőfizetés – ugyanis később minden juttatást ehhez viszonyítanak, és ha közben esetleg a recesszió is beüt, még nehezebb kitörni ebből a szorult helyzetből.

A munkavállalók naivitásáról tanúskodik a CareerBuilder felmérése, amely szerint az amerikai álláskeresők 49 százaléka szó nélkül elfogadja az első bérajánlatot, amit meghall, és még rosszabb a helyzet a fiatalok esetében: a kutatás kimutatta, hogy a 35 év alattiak kevésbé hajlamosak tárgyalni a bérükről, mint a náluk idősebb munkavállalók.

Legyinthetnénk, hogy az alacsony kezdőfizetés okozta veszteség idővel kompenzálható. Egy másik amerikai kutatás szerint azonban az a nyerő stratégia, ha valaki kőkeményen küzd a minél magasabb kezdőfizetésért, és pályafutása során rendszeresen följebb srófolja az összeget. Megdöbbentő a végeredmény: a sikeres bértágyalók átlagosan egymillió dollárral többet keresnek pályafutásuk során, mint azok, akik mindig szép csöndben elfogadják a munkaadó diktálta feltételeket.

 

 

De nem csupán anyagi vonzatai vannak, ha valaki érvényesíti az érdekeit a fizetésével kapcsolatban. Íme néhány ok, amiért érdemes időről időre leülni a főnökkel, hogy a fizetésemelésről beszéljünk:

1. Javítja az önértékelést
Nagyon rossz érzés, ha hosszú időn át hiába várod, hogy fizetésemeléssel ismerjék el a munkádat. Az egód romokban hever, mert úgy érzed, semmibe vesznek, és hiába igyekszel, csak egy kicsiny, bármikor kicserélhető fogaskeréknek tekintenek a gépezetben. Állj ki magadért, kérj időpontot a főnöködtől, és meséld el neki, miért gondolod úgy, hogy ennél többet érdemelsz. Ha jól sikerül a tárgyalás, nemcsak nagyobb összeg érkezik ezentúl a számládra, de sokkal jobban fogod érezni magad.

2. A főnökben tudatosul, milyen jó munkatárs vagy
Amikor a béremelés érdekében felsorolod, milyen eredményeket értél el az utóbbi időben és általában milyen keményen dolgozol, a főnöködnek komoly aha-élményben lehet része: rájön, hogy van egy kiváló munkatársa, akire minden helyzetben számíthat. Ugyanis könnyen előfordulhat, hogy mivel egy csapat tagjaként dolgozol, nem nyilvánvaló, milyen sokat teszel hozzá a közös eredményekhez. Nem szégyen felhívni erre a figyelmet, mert a főnöknek ezer más gondja lehet, mintsem a munkatársak egyéni teljesítményére odafigyeljen. (Ez még akkor sem kizárható, ha a cégnél szigorú teljesítményértékelési rendszer működik.) Tehát amikor a fizetésemelés mellett érvelsz, egyben menedzseled is magad.

3. Megnyílhat az út az előléptetés felé
A főnökkel folytatott bértárgyalás egy folyamat kezdete. Ezzel megindul egy párbeszéd, amelynek során előkerülhet, milyen karriercéljaid vannak, mit gondolsz arról, milyen fontosabb pozíciót tudnál betölteni a szervezetben. Vagyis ha egyszer a fizetéseddel kapcsolatban már szót emeltél magadért, tárgyald meg azt is, hogyan léphetnél előre: ha éppen nem is kínálkozik alkalom arra, hogy rögtön magasabb posztra kerülj, a főnök megjegyzi, hogy milyen ambícióid vannak, és legközelebb eszébe fogsz jutni.

4. Kiderül, mit gondolnak rólad
A bértárgyalás kiváló alkalom arra, hogy megtudd, értékelik-e a teljesítményedet, vagy sem, sőt: van-e jövőd az adott cégnél. Ha teljesítik a kérésedet, minden rendben, elismerték, hogy jogosan szeretnél többet keresni. Amennyiben objektív okokra hivatkozva elutasítják a kérést – nem fér bele az aktuális büdzsébe, talán majd jövőre –, még az is elfogadható. De ha a főnök azt mondja, szerinte nem érdemelsz többet, ideje elgondolkodnod. Lehet, hogy máshol jobban elismernék a teljesítményedet?

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen