7 dolog, amit a sikeres emberek sokkal jobban csinálnak, mint az átlag

szerző: Jobline
2016 február 04.

Mitől lesz sikeres az egyik ember, és a másik mitől nem? Nem a szerencsés véletleneken múlik, az biztos.

Számos oka van annak, hogy valakiből olyan történelmet író vállalkozó lesz, mint Bill Gates, Mark Zuckerberg vagy Richard Brandon. Persze nem lehet az ő karrierjüket lemásolni, de van 7 dolog, amit érdemes eltanulni a hozzájuk hasonlóktól, mert szemlátomást jobban csinálják, mint mi.

Szándékosan sikeresek
Olyan emberek tudnak fényes karriert befutni, akik kitűztek maguk elé valamilyen célt, és addig nem nyugszanak, amíg meg nem valósították. Akkor is erre törekszenek, ha kezdetben fogalmuk sincs, hogyan fogjanak hozzá, menet közben falakba ütköznek és súlyos kudarcok érik őket. Annyira elkötelezettek a kitűzött cél iránt, hogy az mágnesként vonzza őket, ezért történhet bármi, nem térnek le az útról. Ez a jó értelemben vett fanatizmus minden tettüknek keretet és értelmet ad.

Egyfolytában tanulnak
A sikeres emberek az élethosszig való tanulás apostolai. Folyton olvasnak, megfigyelnek dolgokat, jegyzetelnek, emberek közé járnak, ahol tanulmányozzák a többiek viselkedését és elraktározzák a fejükben, ha valami fontosat mondanak. Mindig a náluk okosabb emberek társaságát keresik, megbocsátható önzésből: tőlük is tanulni akarnak és el akarják lesni a titkot, miért sikeresebbek még náluk is.  
Az apró részletek megfigyelésével, értelmezésével és csoportosításával a tágabb összefüggéseket keresik: mik azok a szabályok és mintázatok, amelyek a nagy rendszereket működtetik, hogyan lehet átlátni és befolyásolni ezeket a folyamatokat és végül miként hasznosíthatók a saját céljaik megvalósítása érdekében?
Ha közel megyünk egy impresszionista festményhez, csak apró festékpöttyök halmazát látjuk, az egész kép akkor tárul elénk a maga szépségében, amikor hátralépünk, és a fejünk összerakja a kis pöttyöket. Az átlagember a pöttyöcskék rabságában él, a sikeresek viszont az egész képet látják. De csak miután szorgalmas tanulással megdolgoztak érte.  

Folyamatosan tökéletesítik magukat
A sikeres emberek tisztában vannak tetteik mozgatórugóival, s azzal is, miért éppen olyan az attitűdjük, amilyen. Amikor azt veszik észre, hogy a hozzáállásuk nem megfelelő, gyorsan és hatékonyan képesek ezt megváltoztatni. Nem ragadnak bele semmilyen kátyúba, mert azonnal korrigálnak, ha a gondolkodásmódjuk vagy valamilyen rossz szokásuk hátráltatja őket. Igyekeznek kiküszöbölni a negatív tényezőket, és a jó dolgokra koncentrálnak.

Csapatban dolgoznak
A sikeres emberek nem akarnak magányos farkasok lenni, hanem olyan munkatársakkal veszik körül magukat, akik tehetségük révén megsokszorozzák a lehetőségeiket. Kapcsolatokat építenek rokonlelkekkel, hogy kicserélhessék tapasztalataikat és szükség esetén közösen dolgozzanak a bonyolultabb problémák megoldásán.


 

Az erősségeikre koncentrálnak és nem azon a téren akarnak fejlődni, ahol gyengék
Ha valakinek botfüle van, hiába akar világhírű zongoraművész lenni, úgysem fog menni, ellenben ha matekzseni, érdemes programozással foglalkoznia. A sikeres emberek azokon a területeken lendülnek offenzívába, ahol a legjobbak, mert így tudják meghatványozni teljesítményüket. Ha valamiben nem elég erősek, az ezzel kapcsolatos feladatokat okosan delegálják azokak, akik sokkal jobban ért hozzá. Nem jelent számukra problémát a gyengeségeik beismerése, ezért nem is okoz nekik álmatlan éjszakákat, hogy nem értenek mindenhez.

Szívesen megosztják a tudásukat
A tudás hatalom, és a sikeres emberek ezt a hatalmat nem akarják irigyen megtartani maguknak, hanem megosztják azokkal, akiket erre méltónak tartanak. Tanácsokat adnak, elmagyarázzák a folyamatok működését, támogatják azokat, akikben látnak fantáziát és figyelemmel kísérik a karrierjüket.

Megbízhatóak és rokonszenvesek
A sikeres emberek jelentős részhalmazát alkotó súlyos szocio- és pszichopatákra természetesen ez nem vonatkozik, de aki a maga erejéből, folyamatosan tanulva kapaszkodott fel a csúcsra, azt a környezete általában jó embernek tartja. A sikeres embert fejlett éntudatossága és önkorrekciós képessége megbízható és megnyerő személyiséggé teszi, a mondás szerint bátran rá mernénk bízni a kutyánkat.


Fentieket Jim Cathcart amerikai vállalkozó és bestsellerszerző összegezte, miután interjút készített száz, önerőből milliomossá vált üzletemberrel. Mindenkinek azt tanácsolja, gondolja át a sikeres emberekről gyűjtött tapasztalatokat, és tűnödjön el azon, mi mindent tudna mindezekből a saját életében hasznosítani.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen