9 kérdés, amely sikeressé tesz

szerző: Jobline
2016 február 08.

Legyen szó a magánéletedről, az egészségedről, a sportteljesítményedről vagy a munkahelyedről, feltetted már magadnak a kérdést, hogyan válhatnál még sikeresebbé? Most tisztázhatod a helyzetet.

Talán nem is hinnéd el, de a sikerről alkotott gondolataid, elképzeléseid tisztázásával közelebb kerülhetsz az álmaidhoz. A legsikeresebb embereknek ugyanis jó az önismeretük, és profik abban, hogy átgondoltan és körültekintően válaszolják meg ezt a 10 általánosnak tűnő, mégis hihetetlenül sokat segítő kérdést:

1. Hogyan határozod meg a sikert?
Sokan a sikerről azt tartják, hogy másoktól függ, külső tényezők szerencsés összejátszásának köszönhető, tehát a véletlen műve. Pedig épp ellenkezőleg: a siker elsősorban a te felelősséged, tehát a tőled telhető legtöbbet meg kell tenned érte. Először is az szükséges, hogy tisztán lásd, mik a saját céljaid, milyen szinteket szeretnél megütni a teljesítményedben, milyen karrierre vágysz.

2. Sikerült a kitűzött célokat elérned a karrieredben?
Az első kérdés megválaszolásával könnyen kiderülhet, hogy a saját mércéd szerint már sikeres ember vagy, csak eddig még nem vettél erről tudomást. Ha ez így van, ünnepeld a tényt, hogy olyan célokat valósítottál meg, amelyek jelentősek számodra.

3. Ha már sikeresnek érzed magad, akkor hogyan érted ezt el?
Mi volt a legfontosabb oka a sikerednek? Írj egy listát a cselekedeteidről és azokról a tulajdonságaidról, melyek győzelemre vittek. Ha már sikeres vagy, akkor a kezedben van a kulcs ahhoz, hogyan kovácsolhatsz további előnyöket a tehetségedből. Most már csak az a kérdés, hogyan tudnád ezt a szokást beépíteni az életedbe.

4. Ha még nem sikerült elérned a céljaidat, akkor ennek mi az oka? Te vagy érte a felelős vagy más?
Ez kemény kérdés, de fontos, hogy őszintén válaszolj. Nagyon sokféle módon tudjuk magunkat (és másokat) is távolt tartani attól, amit igazán akarunk. Legyél tudatos minden önsorsrontó gondolatra magadban, és kerüld a környezetedben lévő negatív embereket, akik hátráltatnának az előrehaladásban.


5. Szükséged van mások jóváhagyására?
Néha nehéz belátni, hogy mások elismerését, jóváhagyását kergeted, de tett fel magadnak a kérdést: valós örömöd származik abból, ha megosztod az emberekkel életed minden fontos mozzanatát, és folyamatosan az ő véleményükre támaszkodsz? Ha mások mércéje alapján határozod meg a saját sikereidet, akkor soha nem fogod őszintén úgy érezni, hogy a saját erődből értél el valamit.

6. Érdekel, hogy mit gondolnak mások?
Mindenkit érdekel a másik véleménye, ez emberi dolog, de nem mindegy, milyen mértékben. Olyan munkát vállalsz, amiről azt gondolod, hogy másoknak jó, de neked nem az? A pénz elhomályosítja azon törekvéseidet, hogy olyan munkát végezz, amit élvezel is? Érezted már, hogy kirakatmunkát vállalsz, amivel másoknak akarsz megfelelni (például a szüleidnek, ha az ő hivatásukat folytatod)?

7.  Van-e befolyásod a világra?
Segítesz más embereknek? Hozol-e – akármennyire is jelentéktelennek tűnő – változást a világba? Ha nem, akkor hiányzik a teljesség az életedből. Teljesnek érezni magunkat legalább annyira fontos, mint befizetni a számláinkat vagy táplálkozni. A teljesség a kulcsa annak, hogy hozzáférjünk ahhoz a motivációhoz és energiához, mely által minden reggel felkelünk az ágyból.

8. Sikeresnek érzed magad vagy csak sikeresnek nézel ki?
Sokunknak inkább az a fontos, hogy milyen képet mutatunk magunkról, miközben az álca sokszor egyáltalán nem egy sikeres embert takar. Fontos tisztáznod, melyiket szeretnéd: sikeresnek látszani vagy sikeresnek lenni?

9. Van-e olyasvalaki a környezetedben, aki támogat téged a sikerre való képességedtől függetlenül?
Nagyon fontos, hogy támogatásra lelj. Mindegy, hogy ez a személy a párod, a barátod, valamelyikü családtagod vagy a vezetőd, szükséged van valakire, aki ösztönöz téged, akárhol is tarts épp az életedben.

Végül egy plusz jó tanács: a legfontosabb, hogy saját válaszokat adj a kérdésekres, és ne másoknak akarj megfelelni. Lehet, hogy például jogásznak tanultál, de attól teljesen eltérő területek vonzanak, mondjuk kézműves termékeket állítasz elő, vagy szeretsz gazdálkodni. Tegyél lépéseket a vágyaid irányába, mert sokkal sikeresebb és boldogabb lehetsz, ha azt csinálod, amit valójában szeretsz, és nem mások elvárásait követed.

Válaszolj az összes fenti kérdésre, és válassz ki egy pontot közülük, amire ezen a héten összpontosítasz. Ez megadja neked az iránytűt a siker meghatározásához. Ha tisztában leszel önmagaddal, észre fogod venni, mikor fektetsz esetleg túl sok energiát valaki vagy valami másba, és nem magadba. Semmi nem lehet annál jobb, ha sikeresnek és magabiztosnak érzed magad nap mint nap, attól függetlenül, hogy mások mit mondanak.

Az Inc. cikke nyomán.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen