Mit tegyél, amikor rájössz, hogy mindjárt ki fognak rúgni

szerző: Jobline
2016 április 07.

Izgalmas meccs kezdődik: rengeteg teendőd van.

Számos jele van annak, ha az embert ki akarják rúgni. Amennyiben nem gondosan tervezett leépítésről vagy átszervezésről van szó, ahol időben bejelentik, hogy létszámcsökkentés lesz,  a közelgő kirúgásról árulkodik, ha negatív irányban megváltozik a főnök viselkedése, csökken a feladataid száma és a felelősséged mértéke, megfelezik a béredet és arra kérnek, vegyél ki szabadságot, és így tovább. Ezeket a jeleket észre lehet venni, és sok esetben van még lehetőség arra, hogy mentsd a helyzetet. De ha mégsincs, ezek a tanácsok segíthetnek abban, hogy elviselhetőbb legyen a helyzet.

Ne ess pánikba
Miután bebizonyosodott, hogy ki akarnak rúgni, mint minden válsághelyzetben, most is az a legfontosabb, hogy hideg fejjel tudj gondolkodni. Ne kezdj el kapkodni, fűhöz-fához rohangálni, hanem lazíts.

Döntsd el, érdemes-e az állásodért harcolni
Lehet, hogy tényleg az a legjobb megoldás, ha a céggel elválnak útjaitok. Gondold végig, szereted-e annyira a munkádat és a kollégáidat, hogy belemenj egy talán hosszú ideig tartó, idegtépő küzdelembe, van-e jövőd a cégnél, milyen terveid vannak a karriereddel kapcsolatban. Hogyha az a válasz, hogy könnyű szívvel kezdesz új életet más helyen, arra törekedj, hogy a lehető legjobb feltételekkel távozz.

Ha maradni akarsz, beszélj a főnököddel
Nyugodt környezetben beszélgess el a főnököddel arról, hogy aggódsz az állásod miatt. Kész javaslatokkal érkezz, például vesd fel, hogy keressetek hasonló pozíciót a cégen belül, ahol jobban hasznodat tudják venni. Kérdezz rá, milyen kifogásai vannak veled kapcsolatban, és amennyiben ezek jogosak, biztosítsd arról, hogy változtatsz a hozzáállásodon. Tűzzetek ki határidőket, ameddig teljesítesz bizonyos elvárásokat, így konkrétumokról lehet beszélni.

Ne higgy el mindent
Felmerülhet, hogy a főnök nem őszinte hozzád, mert azt a feladatot kapta, hogy szabaduljon meg néhány embertől, de mivel ez munkajogilag aggályos, igyekszik fogást találni rajtad. Ne higgy el neki mindent, és ha valami gyanús, jegyezd le, jól fog jönni egy esetleges per során.

Hozd a legjobb formádat
Ha a kirúgás Damoklész-kardja lóg az ember feje felett, összezavarodik és romlik a teljesítménye, és pont ez lehet majd az ürügy arra, hogy ajtót mutassanak neki. Járasd magad csúcsra, legyél mintadolgozó, hogy ne mondhassák, azért kell menned, mert te vagy a porszem a gépezetben.


 

Kezdeményezz
Nem elég, hogy a saját területeden kiváló teljsítményt nyújtasz – ez alapvető elvárás –, jelentkezz extra feladatokra, vess fel ötleteket, legyél olyan aktív, amennyire csak tudsz. Ahelyett, hogy bujdokolnál, hátha nem lesz semmi bajod, ha nem vagy szem előtt, légy jól látható, mutass fel új eredményeket, vállalj akár túlórát vagy hétvégi munkát – mindezek alapján alapján nyilvánvalóvá válik, hogy pont a legjobb dolgozótól nem szabad megválni.

Rendszeresen informáld a főnökeidet és a munkatársaidat
Szintén erősíti a pozíciódat, ha időről időre értesítesz minden érintettet, hol tartasz a munkádban, milyen új lépéseket tervezel. Kérj rendszeres visszajelzést arról, hogyan értékelik a munkádat, és folyamodj segítségért, ha valahol elakadsz. Ezzel erősíted azt a képet, hogy aktív és elkötelezett munkatárs vagy.

Fejleszd a készségeidet
Ez a válsághelyzet jó alkalom arra, hogy a fejlődésedre koncentrálj. Ha úgy érzed, valamilyen téren le vagy maradva – irodai szoftverek kezelése, nyelvtudás, online tapasztalatok –, iratkozz be tanfolyamra (akár a cégen belül, ha indítnak ilyet), vagy keress az interneten megfelelő ingyenes vagy fizetős kurzust.

Erősítsd magad testileg-lelkileg
Nem fogod bírni a strapát, ha nincsenek megfelelő lelki és fizikai tartalékaid. Egyél rendesen, mozogj rendszeresen, aludj eleget. Add meg magadnak a legjobb esélyt arra, hogy győzhess – ha nem a jelenlegi cégednél, akkor majd az állásinterjún, amennyiben mégis lapátra kerülnél. Ha topon vagy, történjen bármi, nem te húzod a rövidebbet.

Mindent dokumentálj
A főnökkel folytatott beszélgetésekről készíts jegyzeteket, a céges levelezést mentsd el saját mappába. Ha valami nem világos, írásban kérdezz rá. Mindez bármilyen helyzetben jól jöhet, de különösen akkor, ha a kirúgás réme fenyeget.

Ne érezd magad biztonságban
Minden óvintézkedést megtettél, tehát nyugodtan hátradőlhetsz? Dehogy! Nem biztos, hogy főnökeid szándéka minden igyekezeted ellenére meg fog változni, tehát porold le az önéletrajzodat, nézz körül az álláspiacon, légy aktív a LinkedInen és készíts gazdasági tervet arra az esetre, ha drasztikusan visszaeesne a jövedelmed. Vagyis a régi mondás szerint kívánd a legjobbat és készülj fel a legrosszabbra.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen